Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
21.48

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

praznik športa

Četrtek, 23. 9. 2021, 21.48

2 leti, 7 mesecev

Praznik športa

Janša: V DZ je vrsta zakonov, ki bodo pomagali športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Luka Špik Iztok Čop Sidney | Na današnji dan sta se zlatih medalj me drugim razveselila Iztok Čop in Luka Špik. | Foto Getty Images

Na današnji dan sta se zlatih medalj me drugim razveselila Iztok Čop in Luka Špik.

Foto: Getty Images

Danes je dan slovenskega športa, ki so ga marsikje po državi zaznamovali z različnimi prireditvami. Ena večjih je potekala v ljubljanskem parku Tivoli, kjer so pripravili predstavitev športov za otroke, zbrane pa sta nagovorila tudi ministrica Simona Kustec in predsednik krovne športne organizacije Bogdan Gabrovec. ZVečer je bila na Bledu še uradna proslava.

Na dan športa, ko so za samostojno Slovenijo prvi zlati olimpijski odličji leta 2000 v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec, so v šolah in vrtcih potekali športni dnevi. Pestro dogajanje v osrednjem ljubljanskem parku se je začelo dopoldne, ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta pripravila predstavitev športnih panog, kjer so lahko številni otroci iz vse Slovenije spoznavali značilnosti posameznih športov ter se tudi sami preizkusili v njih.

Zlat je bil pred 21 leti tudi Rajmond Debevec. | Foto: Reuters Zlat je bil pred 21 leti tudi Rajmond Debevec. Foto: Reuters

Poleg teh predstavitev pa so na fakulteti za šport v okviru programa Slofit organizirali meritve, zdravstveni dom Ljubljana pa je obiskovalce osveščal o zdravem načinu življenja.

Današnje dogajanje pa je, kot sta poudarila glavna govornika, tudi pravi uvod ob začetku evropskega tedna športa, ki se letos prekriva s slovenskim praznikom.

"To je praznik ne le športa, ampak celotne družbe in tudi praznik zdravja. V vseh možnih pogledih, ne le kot telesna dejavnost, ampak kot zdrav odnos do drugih, enakost, spoštovanje. Vidimo, kako zelo danes diha Slovenija s praznikom, vsi okrog nas se gibajo, družijo. In to je tisto, ki je največja moč športa poleg vrhunskih rezultatov naših športnikov. Vesela sem, da bomo danes delovno nadaljevali dan s športno-političnim dialogom in da bomo sprejeli slovensko zavezo, da bomo naredili vse za športno dejavnost," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

"Vesela sem, da bomo danes delovno nadaljevali dan s športno-političnim dialogom in da bomo sprejeli slovensko zavezo, da bomo naredili vse za športno dejavnost," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. | Foto: STA , "Vesela sem, da bomo danes delovno nadaljevali dan s športno-političnim dialogom in da bomo sprejeli slovensko zavezo, da bomo naredili vse za športno dejavnost," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: STA ,

Dogajanje je spremljala tudi evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport

Dogajanje pa je pohvalno spremljala tudi gostja, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel: "To je izjemno lep zgled. Vaš praznik športa in zdravja vpliva v družbi kot povezovalec generacij. Danes sovpadata teden športa in vaš dan športa. Zato še bolj poudarjamo, bodite dejavni, ker gre za nas, za našo družbo in naše zdravje."

"Verjamem, da bo današnji dan kot drugi dan športa v dveh letih tudi začetek odpiranja materialnih možnosti športa za naprej. Mislim predvsem na del, ki ga podpirajo občine in država. Vsem je jasno, da sta ob starših, ki so največji sponzorji slovenskega športa, država in lokalna skupnost tisti, ki morata zagotoviti pogoje," je ob robu dogajanja dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec in poudaril: "Včasih povem kritično, zdaj pa pohvalno: spreminja se sedem zakonov, ki bodo bistveno pripomogli k boljšemu stanju slovenskega športa. Letni program športa v naslednjem letu bo nadgrajen s 14 milijoni, kar pomeni skok, o katerem nismo niti sanjali. Prepričani smo, da sta tudi ta dan in vseslovenska dejavnost pripomogla k temu."

Obenem so poudarili, da dan slovenskega športa ni namenjen samo mladim, ampak so želeli k telesni dejavnosti spodbuditi vse generacije. Simbolično so to pokazali tudi člani telovadnega društva Sokol Bežigrad, ki so kljub zrelim letom z izvedenimi sestavami na odru navdušili zbrane predvsem mlajše generacije.

Na košarkarskem igrišču Gorana Dragića so s simboličnim metom na koš tudi začeli evropski teden športa | Foto: STA , Na košarkarskem igrišču Gorana Dragića so s simboličnim metom na koš tudi začeli evropski teden športa Foto: STA ,

V Tivoliju pa so nato gosti na košarkarskem igrišču Gorana Dragića s simboličnim metom na koš tudi začeli evropski teden športa in podprli projekt Košarkarske zveze Slovenije in Športnega društva Šentvid, ki sta partnerja v evropskem projektu Erasmus+ Košarka za ženske.

Državna proslava na Bledu

Osrednja prireditev ob državnem prazniku, dnevu športa, je bila zvečer na Blejski promenadi pod Festivalno dvorano na Bledu. Začela se je z Zdravljico in evropsko himno Odo radosti, saj se danes pričenja tudi evropski teden športa.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na prireditvi povedal, da je odločitev, da dan slovenskega športa praznujemo kot državni praznik, velika posebnost v Evropi, ampak razumljiva glede na to, kaj Slovencem pomeni šport.

vlada šport bled | Foto: STA , Foto: STA ,

"To je praznik vseh, ki imamo šport radi. Vrhunski dosežki ne pridejo čez noč. V poklicnem športu ni dovolj, da se le sodeluje, a le ožji krog vpetih v vrhunske dosežke ve, koliko truda je potrebno, da se odprejo vrata, kamor lahko stopijo le najboljši," je povedal Janša.

Dejal je, da je v državnem zboru v postopku vrsta zakonov, ki bodo pomagali športu. Omenil je davčno zakonodajo, vlaganje v športno infrastrukturo v naslednjih petih letih, že sprejete za skoraj še enkrat višje denarne nagrade za športne dosežke od prejšnjih, v kar so vključeni so tudi nosilci medalj na paraolimpijskih igrah, igrah gluhih in šahovske olimpijade.

"V zadnji 20 letih česa takega pri nas ni bilo, si pa slovenski šport to zasluži. Uspešni smo bili skoraj v vseh športih, prav tako je nemogoče našteti vse, ki so bili uspešni, tu bi lahko stali do zgodnjega jutra, če bi se tega lotili. Zato je na današnji praznični dan na mestu zahvala vsem, ki so se borili za naše samostojne nacionalne barve in tudi prejšnjim generacijam, ko so tekmovali za druge države. Slovenija je športna velesila, to kažejo podatki, dosežki v Tokiu pa so pravo darilo ob 30-letnici Slovenije. Šport ljudi ne deli, ampak združuje," je še povedal Janša.

Preberite še:

Sara Čotar
Sportal "Kaj se lahko naučim od Janje? Vse!"
Luka Potočar Mia Krampl
Sportal Mladi Slovenec, ki se je zapisal v zgodovino #video
samo miklavc
Sportal "Čestitke fantom za boj, športni odnos in da so spet združili Slovenijo"
Ne spreglejte