Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
18.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Tavželj risi

Četrtek, 25. 4. 2013, 18.43

8 let

Andrej Tavželj: Naše ime v svetu hokeja raste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko hokejsko izbrano vrsto v petek čaka še zadnja pripravljalna tekma pred odhodom na svetovno prvenstvo. Pred drugim vrhuncem sezone smo se pogovarjali z izkušenim branilcem Andrejem Tavžljem.

"Risi" so v tej sezoni že spisali najlepše poglavje v zgodovini slovenskega hokeja, ko so se februarja uvrstili na olimpijske igre v Sočiju. Zdaj je pred njimi drug vrhunec sezone, na Švedskem jih od začetka maja čaka svetovno prvenstvo elitne divizije. Cilj je jasen: želijo si obstanka med najboljšimi reprezentancami na svetu. Do tega jim bo pomagal tudi branilec Andrej Tavželj, ki ima za sabo sezono, polno uspehov. Ob uvrstitvi na olimpijske igre z reprezentanco je s klubom Rouen osvojil v Franciji dve lovoriki.

Reprezentanca je v Mariboru že krepko v četrtem tednu priprav, vi ste se ji priključili v drugem. Ste že ujeli reprezentančni ritem? V tem, drugem, tednu mi je že lažje, saj sem potreboval nekaj časa, da sem ujel reprezentančni ritem dveh treningov na dan. Prvi teden mi je bilo nekoliko težje, saj sem s seboj "prinesel" tudi nekaj poškodb. Te so sanirane, tako da se počutim bolje in lahko z ekipo delam na polno.

Kako pa je s tekmami? V klubu ste jih imeli ogromno, v reprezentanci pa ste odigrali le eno. Druga proti Avstriji je namreč odpadla. Bi si jih želeli odigrati več? S klubom sem imel dober ritem tekem v končni fazi tekmovanja. Ob prihodu v reprezentanco sem potreboval manjši premor od obračunov. Mislim, da mi kakšna odigrana tekma manj v reprezentančnem dresu ne bo škodovala. V zadnjih sezonah smo odigrali ogromno tekem v isti postavi. Dve tekmi pred odhodom na prvenstvo bosta zame povsem dovolj, da se uigram. Pred odhodom na kvalifikacije za olimpijske igre nismo odigrali nobene prijateljske tekme, vseeno pa našli potrebno kemijo in se prebili na igre v Soči.

Visoka zmaga proti Avstriji je odlična za samozavest. Bi pa najbrž še kako prišla prav tudi zmaga na zadnji tekmi pred odhodom na svetovno prvenstvo. Zmaga na generalki pred odhodom je vedno najboljša popotnica. Ne rezultat še vedno ne bomo gledali preveč, čeprav bo šlo počasi zares. Moramo ponoviti predstavo s prve tekme. Prepričan sem, da bodo Avstrijci tokrat odigrali drugače. Po tistem, kar se jim je pripetilo (zaradi virusa so imeli nekateri igralci prebavna motnje, op.p.), bodo brez dvoma zdaj spočiti. Igrali bodo boljše. K še boljši predstavi kot na prvi tekmi moramo stremeti tudi sami.

Bi si želeli, da bi imeli na pripravah za nasprotnika tekmeca, ki goji "skandinavski" hokej? Prav tekmi proti Danski in Norveški ter tudi Švici bodo odločale o obstanku med elito … Idealno bi bilo igrati proti takemu stilu hokeja. Na žalost pa je pred svetovnim prvenstvom težko dobiti za nasprotnika tako uveljavljenega nasprotnika. Vendar pa tudi naše ime v svetu raste, zato upam, da bomo že prihodnje leto v pripravljalnem obdobju prekrižali palice s takšnimi tekmeci.

Se na tekmece že kar pripravljate? Kaj spremljate, kako uspešni so na pripravah nasprotniki? Trenutno bolj odštevamo dneve do odhoda. Na same tekmece se še ne oziramo. Se pa pogovarjamo, kako se bomo prilagodili času tekme. Tri imamo namreč sredi dneva. Prihodnji teden bomo temu posvetili še več pozornosti, saj želimo priti v pravi ritem za ure tekem.

Kako pa je na treningih z igro ob igralcu več oziroma manj? Omenjena položaja ponavadi odločata prvenstva … Mislim, da bo to počasi prišlo v prvi plan. Odkar sem tukaj, in tudi prej, je veliko poudarka na igri ena na ena, dva na dva in tri na tri. To bo prav tako pomembno. V obrambi postajamo samozavestnejši pri teh stvareh.

Če se vrneva na klubsko sezono. Lepše se ni mogla končati, postali ste francoski državni prvak … Letos se je sezona razpletla idealno. Še posebej napeta je bila sedma tekma, ki si jo bom zapomnil za vedno. Pred začetkom prvenstva smo bili favoriti, vendar začeli nismo najbolje. Nato nam je le steklo, tako da smo osvojili dve lovoriki. Klubska sezona se je zame razpletla sanjsko, upam, da bo tako tudi pri reprezentanci.

Se je tudi finančno končala uspešno, če upoštevamo, da v preteklih letih niste imeli sreče z izbiro delodajalcev? Stvari so bile takšne, kot morajo biti. Nikdar nisem bil v skrbeh, obveznosti so bile izpolnjene še pred rokom. To je bila ena najlepših izkušenj, kar sem jih do zdaj doživel v klubskem hokeju.

Ste se v klubu pogovarjali tudi kaj o prihodnosti? Vodstvo je izrazilo interes, pogovori potekajo. Vendar pa bomo videli, kako konkretni bodo. V primeru, da karkoli v Franciji pade v vodo, bom naredil vse, da po prvenstvu najdem primeren klub.

Na prvenstvo odhajate na sever Evrope, vas mika igranje tam tudi na klubski ravni? Vsak si želi igrati v državah, kot sta Švedska, Finska … Vsa vrata bom pustil odprta. Želim si dobiti priložnost v kakšni močnejši ligi. Upam, da jo dobim, saj vem, da jo znam izkoristiti.

Ne spreglejte