Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 6. 2021,
19.29

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Jure Dolenec Domen Makuc Blaž Janc liga prvakov liga prvakov Barcelona

Nedelja, 13. 6. 2021, 19.29

2 leti, 10 mesecev

zaključni turnir lige prvakov, tekmi za odličja

Slovenski trio na prestolu lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Barcelona liga prvakov | Rokometaši Barcelone so v finalu lige prvakov s 36:23 premagali Aalborg in desetič osvojili ligo prvakov. | Foto Guliverimage

Rokometaši Barcelone so v finalu lige prvakov s 36:23 premagali Aalborg in desetič osvojili ligo prvakov.

Foto: Guliverimage

Rokometaši Barcelone, katere člani so trije Slovenci Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc, so v finalu lige prvakov upravičili vlogo favorita in Aalborg, ki je v soboto v polfinalu presenetili PSG, premagali s 36:23. To je jubilejna deseta zmaga Kataloncev v ligi prvakov. Parižani so v boju za tretje mesto z 31:28 premagal Nantes. 

Rokometaši iz Barcelone so desetič zmagali v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini. Po zmagoslavjih v letih 1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011 in 2015 so smetano pobrali tudi na letošnjem zaključnem turnirju v Kölnu.

Barcelona je najuspešnejša ekipa v tem tekmovanju. Na drugem mestu je nemški Gummersbach, ki je doslej petkrat osvojil prestižno evropsko klubsko lovoriko, v sezoni 2003/04 so v ligi prvakov zmagali tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško. V tej sezoni so za Barcelono igrali tudi trije slovenski reprezentanti: Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc.

Blaž Janc je k zmagi prispeval tri gole. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Blaž Janc je k zmagi prispeval tri gole. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katalonska zasedba je slabo odprla tekmo. Po zaostanku 1:4 je strnila svoje vrste, naredila delni izid 8:1 in sredi prvega polčasa povedla z 9:5. Do konca polčasa je imela vse vajeti igre v svojih rokah, največ pa je vodila za šest golov (15:9 in 16:10).

Izbranci španskega strokovnjaka Xavija Pascuala so v drugi polovici tekme povsem zasenčili danske tekmece, ki so v polfinalu uprizorili prvovrstno presenečenje in na kolena položil razvpite Parižane. S širokim naborom kakovostnih igralcev so bili vselej korak ali dva pred njimi, končni izid zgovorno priča o njihovi premoči.

Pri španski ekipi sta bila najbolj učinkovita Aleix Gomez z devetimi in Timothey N'Guessan s šestimi goli. Janc je za zmago prispeval tri, Makuc dva gola, Dolenec pa se ni vpisal med strelce.

Pri danski ekipi sta bila strelsko najbolj razpoložena Lukas Sandell z osmimi in Nikolaj Christensen s štirimi zadetki.

Finale

Barcelona : Aalborg 36:23 (16:11) 

Obračun osmoljencev sobotnih polfinalnih obračunov iz Francije se je končal z zmagoslavjem rokometašev iz Pariza, ki tradicionalni zaključni turnir v Nemčiji znova zapuščajo sklonjenih glav. V Köln so prišli kot glavni favoriti za končno zmago, po letih 2016, 2017, 2018 in 2020 pa so znova ostali brez najbolj prestižne lovorike na evropski klubski sceni.

Večji del prvega polčasa je bil izenačen, končnica pa je minila v znamenju Parižanov, ki so si tik pred odhodom na veliki odmor priigrali najvišje vodstvo štirih golov (17:13).

Soigralci slovenskega reprezentanta Roka Ovnička pri Nantesu so sredi drugega polčasa nevtralizirali zaostanek in izenačili na 24:24, prelomni trenutki dvoboja pa so znova minili v znamenju rokometašev iz francoske prestolnice.

Pri PSG je bil najbolj učinkovit Španec Ferran Sole Sala, pri Nantesu Aymeric Minne. Oba sta dosegla po pet golov.

Francoski obračun za tretje mesto je pripadel PSG-ju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francoski obračun za tretje mesto je pripadel PSG-ju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zaključni turnir lige prvakov, tekmi za odličja

Finale
Barcelona : Aalborg 36:23 (16:11) 
Gomez 9, N'Guessan 6, Janc 3, Makuc 2, Dolenec brez gola; Sandell 8, Christensen 4

Tekma za 3. mesto
PSG
: Nantes 31:28 (17:13) 
Sole Sala 5, Remili 4; Minne 5, Ovniček 3

Ne spreglejte