Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
18.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tone Tiselj intervju Krim Mercator Krim Mercator rokomet liga prvakinj

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 18.23

7 let, 12 mesecev

Tone Tiselj ponosen, da je trener Daniele Piedade

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slab mesec pred nadaljevanjem rokometne lige prvakinj trener Krima Tone Tiselj ne ve natančno, kako je njegova ekipa videti na igrišču. Ponosen je na učinek krimovk na svetovnem prvenstvu.

Tone Tiselj v svojem drugem mandatu pri Krimu na klopi sedi tretjo sezono. Lani se je z Ljubljančankami po sedmih letih uvrstil v polfinale, letos bo naloga zahtevn(ejš)a, saj so Krimovi tekmeci v drugem delu lige prvakinj aktualni ali nekdanji evropski prvaki Györ, Larvik in Budućnost. Dvakrat je na vrhu Evrope stal tudi že Krim, njegov trener pa ocenjuje, da bi lahko bil njegov adut večja želja po uspehu. Tiselj občuduje pot Daniele Piedade od kapi do naslova svetovne prvakinje in je ponosen, da je njen trener.

Trener, ki ima v ekipi dve nosilki kolajn s svetovnega prvenstva, Danielo Piedade in Katarino Krpež, je gotovo zadovoljen. Še posebej z vidika lanskih zdravstvenih težav prve. Drži? Drži, Daniela Piedade je svetovni fenomen. Kar je naredila v enem letu, je dokaz, da ni nič nemogoče. Po kapi septembra 2012 je bila že maja ob koncu lanske sezone, ko smo naredili testiranje, na splošno naša najbolje pripravljena igralka. Ne glede na vse, kar se je zgodilo, ni nikoli izgubila upanja in vere. Ostala je pozitivna, trdo je delala, ne glede na to, da gre za eno naših najstarejših igralk. Nekoč je dejala, da bog obstaja in vse vidi. Če pa si ne bi pomagala sama, ji ne bi mogel nihče. Tudi soigralke so ji stale ob strani. Zelo sem ponosen, da sem lahko njen trener. Želim in upam, da bodo njena energija, volja in pozitivnost dosegle vse igralke v naši ekipi.

Kako ste sicer videli svetovno prvenstvo v Srbiji? Brazilska reprezentanca je storila veliko stvar, turnir je končala brez poraza. Dvakrat je premagala tako Dansko kot Srbijo, čeprav neke teorije govorijo o tem, da na velikih turnirjih enega nasprotnika ne moreš premagati dvakrat. Tekmo z Madžarsko so dobile po dveh podaljških, pred 20.000-glavo množico domačih so povsem zasluženo osvojile zlato, Dani pa je imela zelo pomembno vlogo v tej ekipi.

Kaj pa "vaša" Črna gora, evropska prvakinja? Zadeve so preproste. V dobrem letu je Črna gora s praktično istimi igralkami osvojila ligo prvakinj, srebrno kolajno na olimpijskih igrah in evropsko zlato. Gotovo se pri motivaciji zgodijo manjši premiki. A dekleta so turnir odigrala na visoki ravni, odločala je samo ena žoga v osmini finala proti Danski.

Dekleta so se maksimalno borila, vratarke pa niso bile na prav visoki ravni. Poleg tega je konkurenca dobro proučila črnogorsko igro, predvsem nimajo širokega izbora igralskega kadra. Naša Andjela Bulatović ni igralka, ki bi navduševala ljudi in novinarje. Ona je mravljica, moštveni delavec. Že to, da je imela največjo minutažo v črnogorski ekipi, pove, da je tudi pri nas delala kakovostno in te stvari zdržala.

Tudi Srbkinja Katarina Krpež, ki je pri nas drugo leto, je v kratkem času naredila velik preskok na mednarodni sceni. Če je bila pred prihodom v Krim še dokaj neznana igralka, je prek lige prvakov in srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu opozorila nase. Tudi ona je preživela največ časa na parketu pri Srbiji. Glede na njen značaj in željo je imela povsem zasluženo pomemben delež v reprezentanci pri osvojitvi srebrne kolajne.

Med reprezentančnim premorom ste imeli večino ekipe v Ljubljani. Kako je videti Krim glede na začetek sezone? Moram reči, da ni ostalo toliko igralk, kot smo pričakovali. Sprva smo mislili, da bodo na SP odšle samo tri, torej tiste, ki sem jih že omenil. Povsem nepričakovano so Španci povabili še Carmen Martin (levičarka je komaj okrevala po poškodbi in ni odigrala še nobene resne tekme, op. a.). V igri ni bila niti pet minut in se je spet poškodovala.

Na SP sta bili tudi Oana Manea in Talida Tolnai, ki najprej za to nista bili načrtovani, a sta se odzvali povabilu na prošnjo romunske rokometne zveze in na pritisk javnosti. Manea je v napadu odigrala zelo kakovostno, bila je praktično brez menjave. Tudi Talida je svoje delo opravila na visoki ravni. S preostalimi dekleti smo obnavljali fizično pripravo in delali individualno.

Ta hip težko rečem, kako smo videti. Imamo nekaj težav s poškodbami. Poleg Martinove je poškodovana tudi Patricia Vizitiu. Ne vemo, kakšno je stanje z Linneo Torstensson. Neznanka je, na kakšni ravni bo Jelena Grubišić. Naredili pa smo nekaj, kar nisem storil še nikdar v življenju. Dekletom smo razdelili programe dela in okrog božiča so imela šest dni prosto. Kako bomo delovali, bo v precejšnji meri odvisno tudi od zdravja. Upam, da bosta igralki, ki sta s SP prinesli kolajni, dodali pozitivno energijo.

Če bi ocenili od ena do deset, koliko vam je žal, da odhaja Neli Irman? Odločitev Neli spoštujem, za njo ne žalujem. Računala je, da po vrnitvi Španke Carmen Martin ne bo imela tolikšne minutaže. Odločila se je, da bo še naprej vodilna igralka v Zagorju. Tega ne obžalujem. Katarina Krpež je na SP igrala praktično vsako tekmo po 60 minut, zato se ne bojim, da bi utegnili imeti težave, če se okrevanje Martinove zavleče.

V nadaljevanju imate zahtevno skupino. Še vedno trdno verjamete v polfinale? V skupini z Györom, Larvikom in Budućnostjo nismo favoriti, kot smo bili v prvem delu. Naša prednost bi morala biti večja želja igralk, saj so druge ekipe že osvojile ligo prvakinj. Vse je odvisno od naše želje in priprave na tekme. Györ je absolutni favorit. Letos je Budućnost neprimerno močnejša, kot je bila lani. V prvem delu Larvik ni igral v najmočnejši postavi, zato je težko reči, v kakšnem stanju je. Smo v skupini, kjer napadamo. Naši želja in energija bi morali biti večji kot pri nasprotnicah.

Najbrž vas ni presenetilo, da je zaključni turnir pristal v madžarskih rokah. V tem trenutku je rokomet na Madžarskem šport številka ena, če gledamo moške in ženske. Če bo nastopil madžarski klub, je polna dvorana zagotovljena.

Ne spreglejte