Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
6. 1. 2018,
8.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

Blaž Janc Rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 slovenska rokometna reprezentanca #zanase #zanaše

Sobota, 6. 1. 2018, 8.50

6 let, 3 mesece

Blaž Janc

Težavam ni videti konca: prej, ko se sprijaznijo, bolje bo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

blaž blaž janc portret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za slovensko rokometno reprezentanco je prvi test pred začetkom spektakla na Hrvaškem. Slovenci so za 12 zadetkov premagali Iran, prihodnji teden pa jih pred odhodom v Zagreb čakata še dve tekmi s Srbijo. ''Obračuna s Srbijo bosta povsem nekaj drugega in prava preizkusa, da bomo videli, kje smo in kaj moramo še popraviti pred začetkom evropskega prvenstva,'' Blaž Janc, najmlajši član slovenske izbrane vrste.


Čeprav je Brežičan star komaj 21 let, je že dolgo član članske izbrane vrste in tisti kamenček v mozaiku, brez katerega si slovenske reprezentance skoraj ni mogoče predstavljati. ''Vzdušje v ekipi je odlično. Mislim, da je vse potekalo, kot mora, in že vsi odštevamo dneve do začetka prvenstva, na katero, verjamem, bomo maksimalno dobro pripravljeni,'' je nadaljeval fant iz Loga pri Sevnici, ki je pred novo sezono iz Celja prestopil k poljskemu velikanu, Kielcam.

Poškodbam ni videti konca

''Poškodbe so del športa.'' | Foto: Sportida ''Poškodbe so del športa.'' Foto: Sportida Ne le, da se po hujši poškodbi kolena vračata Jure Dolenec in Nik Henigman, na treningu si je kost v stopalu zlomil tudi steber slovenske obrambe Matej Gaber, ki je za nastop na Hrvaškem že odpisan, pod velikim vprašajem pa je novem tudi Vid Kavtičnik, ki si strgal kožo med prstoma na levi roki. Kapetan je potreboval pet šivov, njegov nastop na Hrvaškem pa je močno ogrožen.

Težave sta imela tudi Igor Žabić (gleženj) in Jan Grebenc (vročina), proti Iranu pa je v hrbtu uščipnilo tudi Darka Cingesarja. Razen Gabra za zdaj ni dokončno ni prečrtan nihče drug.

''Gaber nam bo manjkal, a treba se je čim prej sprijazniti, da nam ne bo mogel pomagati, in vso to smolo obrniti v naš prid. Na Hrvaškem bomo igrali tudi zanj. To je šport, poškodbe so sestavni del, in to moramo sprejeti. Prej ko to storimo, bolje bo,'' pravi Janc, ki pa upa, da bosta Sloveniji vseeno lahko pomagala tudi Jure in Nik: ''Težko rečem, bomo videli. Vsi smo optimisti. Tako Jure kot Nik sta trenirala malce po prilagojenem programu, malce tudi z nami in njuni koleni sta se zelo dobro držali.''

Bron breme ali vzgonski veter?

Slovenci so pred letom dni v Franciji po zmagi nad Hrvaško dosegli bron na svetovnem prvenstvu in poskrbeli za enega največjih uspehov slovenskih športnih kolektivov. ''Ne morem reči, da je to breme, zaradi katerega ponoči ne bi mogli spati. Na prvenstvo želimo iti brez nepotrebne živčnosti. Cilj je odigrati super rokomet in potem bomo videli, do kje nas bo to popeljalo,'' neverjetnega uspeha ne vidi kot dodatne teže na ramenih, seveda pa to ne pomeni, da si ne želijo daleč. Morda celo do konca.

Hitronogo desno krilo bo na Hrvaškem zagotovo močno slovensko orožje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Hitronogo desno krilo bo na Hrvaškem zagotovo močno slovensko orožje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prva je najpomembnejša

Slovence na Hrvaškem čaka izjemno težka skupina, ko se bodo za začetek pomerili z Makedonci, sledili pa bosta še tekmi z Nemci in Črnogorci. Ravno prva tekma je tista, ki bo po mnenju Janca najpomembnejša.

''Na prvih tekmah se zgodi daleč največ presenečenj. Zelo pomembno je, da se prvo tekmo zmaga, saj ti to da dodatne energije pri nadaljevanju turnirja. A nič nam ne bo podarjeno, vsak je tam, da premaga tekmeca, zato nam ne bo lahko,'' opozarja Janc, ki verjame, da je Slovenija dovolj kakovostna, da lahko s soigralci navijačem znova ponudijo priložnost za veliko slavje.

Lahko zdesetkani slovenski rokometaši na Hrvaškem osvojijo novo odličje?

  • Da.
    68,36 %
    605 glasov
  • Ne.
    31,64 %
    280 glasov
Oddanih 885 glasov

Na krilih navijačev se da priti daleč

''Nekaj najlepšega je, ko igraš pred svojimi navijači. Verjamem, da bo tudi v Zagrebu tako, kot bi bili v Sloveniji. Podpora s tribun ti da dodatne energije in te ponese po igrišču. Tudi če ni tvoj dan, lahko na krilih navijačev storiš marsikaj, upam le, da bomo to znali izkoristiti,'' se podpore s tribun veseli Janc, ki pa o ciljih ne želi govoriti.

''Prva naša naloga bo priti iz skupine, potem pa tekmo po tekmo. Tako je bilo tudi v Franciji,'' se spominja načrta pred letom dni drugi slovenski strelec na tistem magičnem SP v Franciji (30 zadetkov). Tudi zdaj ne bi imel nič proti, če se ponovi Pariz 2017 ali Ljubljana 2004, ko so naši junaki leteli ravno na krilih navijačev. ''Takoj podpišem,'' je še dejal.

Seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Urh Kastelic, Matevž Skok (oba Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško)

Krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje Velenje)

Zunanji igralci: Saša Barišić Jaman, Patrik Leban (oba Nexe Našice), Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec* (Barcelona), Nejc Cehte, Jan Grebenc (oba Gorenje Velenje), Nik Henigman* (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik* (Montpellier), Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (oba Celje Pivovarna Laško), Gregor Potočnik (Gorenje) in Miha Zarabec (Kiel)

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Igor Žabič (Wisla Plock), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško)

*Vprašljiv za nastop na EP.

Ne spreglejte