SiolNET. Sportal Rokomet
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi velike smole spremenil načrte, ciljev pa ne

1,20

termometer

Veselin Vujović
Foto: Vid Ponikvar

Slovenska rokometna reprezentanca ima v pripravah na evropsko prvenstvo na Hrvaškem nekaj zdravstvenih težav. Ostala je brez stebra obrambe Mateja Gabra, ki mora zaradi počene kosti v stopalu na operacijo, na zeleno luč zdravnikov še čakata Nik Henigman in Jure Dolenec, manjše težave imata Igor Žabič in Jan Grebenc … "Poskušam ostati optimist," ob vsem tem pravi selektor Veselin Vujović.

"V novo leto nismo stopili najbolj srečno. Imeli smo veliko smolo, Matej Gaber se je huje poškodoval in potreboval bo operacijo. Izpustil bo evropsko prvenstvo, to pa mi je precej prekrižalo načrte. Ne pa tudi ciljev," je v reprezentančni bazi v Zrečah danes razlagal Veselin Vujović."Trudim se biti optimist, a poškodba Gabra me je prizadela"

Mateja Gabra bo težko nadomestiti. Mateja Gabra bo težko nadomestiti. Foto: Vid Ponikvar "Predvsem bo treba na novo premisliti, kako postaviti obrambo. Gaber je bil za nas ključni dejavnik, avtoriteta, ki si jo je pridobil med igralci, pri tekmecih in pri sodnikih, ni majhna stvar. Trudim se biti optimist, a poškodba Gabra me je prizadela. Veliko raje bi videl, da bi se poškodoval jaz in ne on. Težko ga bo nekdo uspešno nadomestil, a tako pač je," je še dejal.

Po Gabrovi poškodbi je selektor vpoklical Matica Suholežnika, 22-letnega krožnega napadalca Celja Pivovarne Laško. "Suholežnik je mlad, visok, močan rokometaš, za katerega upam, da se bo čim prej prilagodil ekipi, ker še ni na taki ravni kot Gaber," je pojasnil svojo odločitev. A poškodba Gabra ni edina težava, ki tare selektorja.

Na položaju levega zunanjega huda gneča

Levi zunanji Nik Henigman še čaka na zeleno luč zdravniške službe, a ta naj bi bila le še formalnost. Vseeno je selektor vpoklical Grega Potočnika iz Velenja. "Zdaj imamo na tem položaju pet igralcev. Kdo se bo vprašal, kateri resen selektor bi vpoklical pet igralcev na eno igralno mesto. Jaz bi mu odgovoril, da noben, a jaz nisem resen selektor," se je pošalil Vujović.

Skrbi vendarle ni mogel skriti, v resnejšem tonu je našteval: "Šalo na stran, Igor Žabič ima lažjo poškodbo gležnja, Nika čakamo, Jan Grebenc ima vročino in mi tako na treningu nimamo postave, ki bi jo lahko rotiral in uigraval obrambo. Vse je padlo na Mačkovška in s tem se je pojavilo tveganje, da se izčrpa ali poškoduje. Zato sem tudi poklical Potočnika, a on ima zdaj povsem enake možnosti, da z nami potuje na Hrvaško, kot preostali reprezentanti. Vse je odvisno od njega in truda, ki ga bo vložil v to. Konkurenca na tem položaju je ojačana."

Henigman in Dolenec naj bi se kmalu vrnila

Nik Henigman naj bi se kmalu vrnil. Nik Henigman naj bi se kmalu vrnil. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pričakuje, da se bosta treningom kmalu priključila tudi Henigman in Jure Dolenec, ki prav tako okreva po poškodbi. "Dolenec mora v Barceloni opraviti zdravniški pregled, da mu klubski zdravnik prižge zeleno luč. To moramo spoštovati, saj bi vsakršno kršenje teh pravil ogrozilo njegovo pogodbo. Od začetka priprav je napredoval, tako kot Henigman. Mislim, da lahko pričakujemo dobre novice. Čez nekaj dni bosta na treningu, upam pa tudi, da vsaj na eni pripravljalni tekmi s Srbijo, da ju vidim na igrišču."

Že danes se bo Vujovićeva četa na pripravljalni tekmi v Dolu pri Hrastniku pomerila z Iranom, nato jo pred odhodom v Zagreb čakata še spopada s Srbijo 9. januarja ob 19. uri v Murski Soboti ter 10. januarja ob 18. uri v Velenju. "Na tekmi z Iranom poleg Henigmana in Dolenca ne bo Lesjaka, Zarabca, Grebenca in Kavtičnika. To so igralci, ki so zaradi napornih klubskih sezon utrujeni in jih želim spočiti. Priložnost bom dal mlajšim igralcem, pravi test pa bo prva tekma s Srbijo čez pet dni," pravi selektor.Na prvenstvo tiho in samozavestno

Prvenstvo se bo za slovensko četo začelo v soboto, 13. januarja, ko se bo v Zagrebu spopadla z Makedonijo. Bronasta reprezentanca z lanskega svetovnega prvenstva se z odličji ne obremenjuje, še pravi selektor Vujović: "Veliko ekip bo želelo osvojiti kolajno. Na prvenstvo želimo oditi tiho in samozavestno, verjamem pa tudi, da bodo bližino Hrvaške izkoristili naši navijači. Ne dvomim, da bomo imeli bučno podporo s tribun. Na nas je, da vsako tekmo odigramo po najboljših močeh, če bo to dovolj za medaljo, jo bomo vzeli, če ne bo, pa bomo delali še več in jo poskušali osvojiti na naslednjem tekmovanju. V vsakem primeru bi bil vesel medalje."

Predsednik RZS Franjo Bobinac ima velika pričakovanja. Predsednik RZS Franjo Bobinac ima velika pričakovanja. Foto: Vid Ponikvar

"Ta reprezentanca je že pokazala, da zmore in zna"

Napovedovanje odličij je v športu nehvaležno, jasno pa je, da slovenski rokometaši lahko posežejo po najvišjih mestih. Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac ne skriva ambicij: "Pričakovanja pred prvenstvom so najvišja. Ta reprezentanca je že pokazala, da zmore in zna. A rokomet je še vedno šport, sam jemljem to prvenstvo kot zelo pomembno stopnico pri razvoju reprezentance. Glavni cilj ostaja olimpijada v Tokiu, kjer se želimo boriti za medaljo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin