Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
2. 1. 2014,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Miro Požun Tone Tiselj selektor

Četrtek, 2. 1. 2014, 16.14

8 let

Slovenski rokometaši zmagali tudi za 27 golov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rekordne zmage slovenske rokometne reprezentance v Luksemburgu verjetno ni pričakovati, vseeno pa smo se sprehodili skozi nekaj najizdatnejših razlik na tekmah v korist Slovencev.

Zmaga za 27 golov

Slovenska žrtev so bili v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2010 Bolgari, ki so v Velenju padli kar s 47:20. Gostje so si v drugem polčasu privoščili kar osemminutni strelski post, v tretji četrtini tekme pa so zadeli le trikrat. Pri Sloveniji, ki jo je vodil Miro Požun, sta strelsko blestela Luka in Miha Žvižej, ki sta skupaj dosegla 13 golov, toliko obramb je imel tudi Gorazd Škof. Slovenija se je pozneje uvrstila na evropsko prvenstvo in na njem nastopila pod vodstvom Noke Serdarušića.

Zmaga za 21 golov

Slovenija je leta 1995 nastopila na svojem prvem svetovnem prvenstvu. Odigrala je pet tekem, doživela štiri poraze, od tega dva tesna. Sanje po napredovanju med 16 najboljših ekip so se razblinile po porazu proti Kubi. Vseeno so Slovenci malce popravili okus in razliko v zadetkih z zmago nad Marokom, pri kateri sta blestela predvsem levičarja. Zdajšnji celjski direktor Roman Pungartnik in trenutno trener Ptuja, nekoč pa kapetan reprezentance in Celja Uroš Šerbec.

Zmaga za 20 golov

To so bila leta po osamosvojitvi, pionirski časi rokometne reprezentance. Selektor je bil Tone Tiselj, Slovenija pa si je še utirala pot na evropski in svetovni zemljevid. Slovenci so tako v Velenju kot pozneje v Slovenj Gradcu visoko premagali Gruzijo, v kateri je tedaj divjala vojna. Najboljši strelec tekme je bil Korošec Tettey Banfro, prvi Slovenec, ki jo okusil čare nemške bundeslige. V kvalifikacijah so bili Slovenci uspešni in se uvrstili na evropsko prvenstvo v Španijo, kjer jih je vodil Požun.

Zmaga za 19 golov

Se še spomnite selektorja Leopoldna Jerasa, ki je slovenske rokometaše popeljal do pravljične zmage nad Hrvaško na evropskem prvenstvu leta 2000, petega mesta in prvih olimpijskih iger? Na njih je ta prekaljeni trener tudi vodil slovensko izbrano vrsto. Na zadnji prijateljski tekmi pred odhodom v Sydney pa je v Trbovljah 29. avgusta izdatno zmagal. Rokometaši Bosne in Hercegovine so pokleknili kar z 20:39 (9:20).

Ne spreglejte