Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
17.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

rokomet RK Gorenje Velenje Celje Pivovarna Laško Riko Ribnica Pokal EHF liga prvakov

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 17.47

6 let, 6 mesecev

Prerez rokometnega vikenda

Slovenci pokazali, kako pretentati velike in bogate #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Končan je rokometno izjemno napolnjen vikend. Njegovo sporočilo pa je: Slovenci lahko premagajo velike in "velike" le, če so dobro organizirani, vztrajni in predvsem pogumni.

Ključna dejstva:

Ta konec tedna so tekme v evropskih pokalih za moške odigrale tri slovenske rokometne ekipe. Vse proti na papirju močnejšim in bogatejšim ekipam. Celjani so v ligi prvakov remizirali in si še povečali možnosti za napredovanje v osmino finala. Velenjčani so slavili, a izpadli iz pokala Evropske rokometne zveze (EHF), Ribničani pa visoko zmagali in napredovali.

Celjani so prikazali redko videni vztrajnost in vero v preobrat, za kar so bili nagrajeni s točko. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Celjani so prikazali redko videni vztrajnost in vero v preobrat, za kar so bili nagrajeni s točko. Foto: Žiga Zupan/Sportida 1. Celje Pivovarna Laško: neverjeten preobrat, ki bi lahko bil še stopnjevan

Nabiranje točk v domači dvorani je načeloma seveda lažja naloga kot na gostovanjih. Proti beloruskemu prvaku Meškovu celjski rokometaši niso imeli razlogov za kakšne posebne pritožbe nad sodniki.

Brest tudi ni ekipa, ki bi spadala v ožji vrh Evrope, čeprav imajo izvrstne igralce in okrog pet milijonov evrov proračuna.

Potem ko sta se ekipi nekajkrat izmenjali v vodstvu, se je zdelo, da bodo Belorusi osvojili Zlatorog. V 57. minuti so namreč povedli že za štiri gole, kar bi na običajni, povprečni tekmi moralo zadostovati za zmago. A to je bilo nadstandardni obračun. Kljub izključenemu igralcu so pivovarji ob znova glasnem občinstvu ne le poravnali izid, ampak celo povedli.

Fotogalerija celjske tekme z Meškovom:

Fotogalerija
1 / 48


Zadnji gol pa so zabili Belorusi in si vendarle rešili kožo. Točka številka pet je, še posebej glede na omenjeni vse prej kot optimistični položaj Celjanov, velik kapital za slovenske prvake in njihovo samopodobo. Ob tem pa je bil Blaž Janc spet izbran v najboljšo postavo kroga. O zadnje pol minute tekme, ko so padli kar trije goli, govori vsa Evropa. Eden od navijačev pa se je celjskemu klubu celo opravičil, ker je tribuno zapustil pred koncem srečanja.

Kapetan Celja Luka Žvižej o tekmi:



 

Gorenje se drugo leto zapored od pokala EHF poslavlja na prvi stopnički. A z velikim skalpom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gorenje se drugo leto zapored od pokala EHF poslavlja na prvi stopnički. A z velikim skalpom. Foto: Žiga Zupan/Sportida 2. Gorenje Velenje: doma ne, na gostovanju da

Res je, Gorenje spet ni imelo sreče pri žrebu, ki mu je za prepreko pred skupinskim delom pokala Evropske rokometne zveze (EHF) namenil Füchse. Berlinčani so dvakratni svetovni klubski prvaki in vztrajni zasledovalci skupinice najboljših ekip v bundesligi.

Za nameček je Velenjčane napadel virus poškodb, a domače tekme pred relativno polno in glasno dvorano večinoma vseeno niso odigrali kot gostitelji, ki želijo ostro barantati za čim višjo ceno svoje kože. Vsekakor niso izrabili vseh svojih odlik.

Nemci oziroma tujska legija v okvirih kluba iz nemške prestolnice so se dokaj preprosto sprehodili do solidne prednosti petih golov. Velenjčani so na gostovanju, čeprav brez svojega daleč najbolj bojevitega in verjetno tudi najboljšega moža Alema Toskića, presenetili Nemce in jih premagali za tri gole. Premalo za napredovanje, a morda dovolj za opomnik, kako vstopiti v tekmo in njeno nadaljevanje in kako ne.

Ribnica je odigrala vrhunsko srečanje, skoraj brez padcev v igri. | Foto: L. G. Ribnica je odigrala vrhunsko srečanje, skoraj brez padcev v igri. Foto: L. G. 3. Riko Ribnica: vzorec, kako se igra tekmo sezone

Pred začetkom sezone bi takšen razplet napovedal redko kdo, a se je vendarle zgodil. Velenjčani so ostali pred vrati skupinskega dela pokala EHF.

Odločno pa so na njihovo kljuko pritisnili Ribničani in vrata so popustila. Proti romunski Politehnici, ki ima, tako kot Meškov od Celjanov, od Ribničanov približno trikrat večji proračun, so lovili pet golov zaostanka. Slavili so za kar 11.

Po zaslugi taktične priprave trenerja Roberta Beguša, obrambe, vratarja, bojevitosti, povezane z veliko odločnostjo, in psihologije. Nasedanja na izzivanja pač ni bilo.

Slavje z baklami:

Polna dvorana je znala prepoznati zgodovinskost trenutka. Ribnica je na svoji krstni evropski tekmi doma pokazala vzorec, kako se igra tekmo sezone. Nagrada? Tekma sezona je poskrbela še za kakšno tekmo sezone v skupini pokala EHF.

Še pred tem tekmovanjem, ki si začne februarja, čakajo Ribničane številni izzivi. Eden je povezan z dvorano, saj EHF zahteva tribune na obeh straneh. Drugi pa z dodatnimi sredstvi. Ocena je, da bodo Dolenjci potrebovali dodatnih 60 tisoč evrov. Teh ne bodo prinesli ne Miklavž, ne dedek Mraz, ne Božiček. A ker gre za urejen klub z ne le zdravim jedrom, ampak večinsko sestavljeno domačo ekipo in stabilnim pokroviteljem, je pričakovati, da bodo rešili tudi to zagato.

Pred torkovim žrebom je Ribnica uvrščena v drugi boben skupaj z danskim Midtjyllandom, špansko Helvetio Anaitasuno in madžarsko Tatabanyo. S temi ekipami se tretja ekipa lanskega prvenstva gotovo ne bo pomerila v skupini.
Ne spreglejte