Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
20.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sergej Rutenka

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 20.26

8 let

Sergej Rutenka: Težavni Prošt in utrujajoči Bilbija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po odločilnem porazu slovenskih rokometašev smo se pogovarjali Sergejem Rutenko, ki je Stožice zapuščal z mešanimi občutki. Vesel zaradi uvrstitve na EP, a cmokom v grlu zaradi Slovenije.

"Že pred tekmo smo vedeli, da bo težko. Mislili smo si, da bo Slovenija povedla. Na začetku si svež, nisi še utrujen. Ponesejo te tudi navijači. A dogovorili smo se, da se moramo ne glede na vse boriti naprej. Vedeli smo, da bomo imeli svoje priložnosti. Vedeli smo tudi, da moramo biti v ključnih trenutkih zbrani. Uspelo nam je," je po tekmi sproščeno, kot da ne bi bil ena največjih zvezd svetovnega rokometa, razlagal Sergej Rutenka. "Po pravici povedano se doseženih golov, čeprav jih ni bilo veliko, nisem želel veseliti. Tudi po zmagi sem ekipi čestital, nisem se pa veselil. Čudno je vse skupaj, prisotni so zelo mešani občutki," je nadaljeval mož, ki se je na evropsko prvenstvo prebil na za njega izjemno neprijeten način. Za vstopnico je z belorusko reprezentanco moral izločiti Slovenijo. Deželo, dres katere je nekoč nosil, in ki mu bo za vedno ostala v srcu. Za izbrano vrsto Slovenije je med letoma 2004 in 2007 zbral 56 nastopov in zabil 308 golov.

Belorusija je na odločilni tekmi, za uvrstitev na EP na Dansko bi ji zadostoval že remi, začela zares igrati šele v drugi polovici prvega polčasa. V desetih minutah ji je uspelo izničiti slovensko vodstvo s petimi goli in do odmora priti na plus ena. "V napadu nam je veliko težav delal Primož Prošt, ki je obranil veliko žog in Sloveniji zagotavljal priložnosti za protinapade, kjer je najbolj nevarna. Tudi Nenad Bilbija nas je utrudil. Tekma se je v drugem polčasu začela znova."

Tretjič v zgodovini

Uvrstitev na evropsko prvenstvo je za Belorusijo šele tretje v zgodovini, najboljši, osmi, so bili leta 1994. "Za nas je to velik korak naprej. Ne le izkušnje, veliko smo pridobili tudi na samozavesti. Začeli smo verjeti vase in se zavedati, da smo zmožni v gosteh premagovati reprezentance kot je Slovenija. To je zelo velik korak naprej. Vsekakor to ne pomeni, da se lahko zdaj ustavimo in se sprostimo. Na evropskem prvenstvu bo zelo težko. Zame je to težje tekmovanje kot svetovno prvenstvo, saj so tam vse najboljše evropske ekipe. Ampak se bomo potrudili, trdo delali in šli tekmo po tekmo, da izvlečemo čim boljši rezultat."

Rutenka, ki je tekmo odigral s protibolečinskimi sredstvi, s svojo predstavo ni zadovoljen. "Čisto sem izven forme. Dva tedna nisem delal nič, pred tekmo pa naredil le dva treninga." Je pa zadovoljen z nečem drugim … "Veliko se je govorilo, da je reprezentanca odvisna od mene, zato sem še toliko bolj vesel za fante, da so pokazali in dokazali, da smo prava ekipa in ne ekipa, ki se gradi le na moji igri. Čestitam jim, da so naredili ta klik v glavi. Kljub temu, da sem bil lažje poškodovan in nisem mogel dati kar dam navadno, smo zmagali proti reprezentanci kot je Slovenija."

"Sezono bi ocenil z osem in pol ali devet"

Ko se je leta 2010 vnovič oblekel dres Belorusije, so ga v svojih vrstah želeli tudi Španci. A ljubezen in predvsem znova urejene razmere v Belorusiji so pretehtale. Vrnil se je domov. Naredil je korak, za katerega mu ni žal. Sploh zdaj, ko je prišla še vstopnica za Hamletovo deželo. "Vse se je obrestovalo," pravi.

Seveda nismo mogli niti mimo Barcelone in njenega poraza v finalu lige prvakov. "Osebno težko preživljam to finale in poraz. Za nami je dobra sezona, če bi jo ocenjeval od ena do deset, bi rekel osem in pol ali devet. Manjkal nam je le ta naslov in rekel bi, da je sijajna. Prišli smo do finala in nato po podaljšku izgubili za en gol. Po pravici povedano, bi raje izgubil rednem delu za tri ali štiri gole. Potem bi rekel, da so bili oni boljši. Ta poraz je res boleč. Ampak to je šport. Ne moreš vedno zmagati. Veselim se, da v Barcelono v prihodnji sezoni v Barcelono prihajajo kakovostni igralci. Upam, da bomo ta imena znali unovčiti. Čeprav vsi vemo, da ne igrajo imena, ampak ekipa," je še dejal Rutenka.

Ne spreglejte