Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
22. 10. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Koper 2013 rokomet

Torek, 22. 10. 2013, 12.31

8 let

Še pred leti v ligi prvakov, zdaj derbi v najnižji ligi

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Primorska rokometna kluba Gold Club in Cimos Koper sta še pred leti nastopala v ligi prvakov. Po propadu sta njuna naslednika Jadran 2009 Hrpelje-Kozina in Koper 2013 odigrala derbi druge lige.

Druga rokometna liga je po kakovosti tretja oziroma najnižja, v kateri je mogoče tekmovati med člani v Sloveniji. Po nekaj letih je Jadran spet obudil člansko ekipo, Koper 2013, ki se je rodil poleti, pa je tekmovanje seveda začel na najnižji ravni. Še zelo svež je zdrs Cimosa z rokometne scene, medtem ko je hrpeljski klub izstopil iz prve lige jeseni leta 2008. Nekdanji koprski trener Matjaž Tominec je imel pred leti celo idejo, da bi se kluba združila, a za to v Kopru ni bilo posluha. V obeh krajih pa so imeli svojo vizijo in ambicije. Z nekaj več potrpežljivosti in morda tudi modrosti pri vodenju bi Slovenija lahko imela vsaj dva solidna, če že ne zelo dobra primorska kluba. Kluba, ki sta še pred nedavnim nastopala v ligi prvakov.

Koprčani so se v sezonah 2008/09 in 2011/12 zavihteli celo v četrtfinale. Pred dvema letoma so tedanji slovenski prvaki v Bonifiki celo premagali veliki Atletico z Arpadom Šterbikom, Lucom Abalojem, Julenom Aguinagaldejem in preostalimi zvezdniki, a je upanje na senzacionalni zaključni turnir umrlo na gostovanju zaradi višje španske zmage. Gold Club je med evropsko rokometno smetano vstopil v sezoni 2006/07 in se s tremi zmagami zavihtel v osmino finala, kjer je bil boljši španski Portland. V dvorani Bonifika, kjer so Hrpeljci igrali domače tekme, je med drugimi gostovala tudi slovita Barcelona in z Obale odpotovala z zmago, težko zgolj tri zadetke.

A to je zaprašena zgodovina. Stvarnost je druga slovenska rokometna liga, v kateri nastopata hrpeljsko-kozinski in koprski klub. Pretekli konec tedna je bil v hrpeljski Modri dvorani na sporedu primorski derbi. Pred začetkom je Zoran Jovičič, zdaj koprski trener, nekoč pa rokometaš Gold Cluba, prejel klubsko priznanje. Po izenačenem prvem polčasu so na igrišču zagospodarili fizično močnejši Koprčani, za katere še vedno ponosno nastopa Uroš Rapotec. Tretja prvenstvena zmaga je tako odpotovala v Koper, odziv gledalcev pa je pokazal, da so lačni spektaklov. Le upamo lahko, da se bo zloglasni trend ustanavljanja klubov s številkami zadnjih let ustavil. Seveda ne zato, ker bi bilo to nekaj slabega, ampak ker žal to ponavadi pomeni smrt ali hiranje "drugega" kluba v tistem kraju. Čeprav nekateri tudi zelo pomembni rokometni subjekti mislijo drugače, pa je vseeno verjetno bolje ostati ligo nižje in živeti ter delovati, kot pa ambicije kupovati na kredit brez kritja. Vsekakor je pomembno, da v Kopru in v Hrpeljah–Kozini kluba zagnano delujeta in da imata člansko ekipo, ki za mlade pomeni vizijo in perspektivo.

Ne spreglejte