Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
20. 8. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roman Pungartnik plače

Torek, 20. 8. 2013, 15.03

8 let

Rokometašem Celja režejo plače, Skok zavrnil bogati Vardar

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško so se pred kratkim odločili za spremenjen način izplačevanja igralcev, po katerem naj bi bilo več odvisno od njihove aktivnosti.

V rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško so v skladu s trenutnim gospodarskim stanjem v državi sprejeli vse prej kot priljubljen ukrep. Znižali so plače za trideset odstotkov, ker niso želeli živeti nad svojimi zmožnostmi. To so sicer izvedli na malce neklasičen način. Odločili so se uvesti variabilni del dohodkov, s pomočjo katerega bi si lahko igralci (vsaj) del zneska "prislužili" nazaj. Ta delež bi bil odvisen od obiska dvorane, prodaje dresov, nagrad EHF in drugih aktivnosti, s katerimi v klubsko blagajno pač prihajajo evri. Direktor Roman Pungartnik je opravil številne pogovore z rokometaši, ki ob seznanitvi z nižanjem pogodb seveda niso skakali od navdušenja, in bil pri tem očitno kar uspešen. Nihče iz ekipe namreč ne bo zapustil kluba. Za zdaj … Nekateri igralci naj bi razmišljali o odhodu. Matevž Skok je imel ponudbo premožnega Vardarja iz Skopja, a jo je zavrnil, tako da Coli ostaja prebivalec Zlatoroga, kjer si želijo dogovorjene zneske zagotavljati redno. To je bil glavni razlog za finančni ukrep.

Direktor Pungartnik novih ukrepov ne razume kot reze v plače, ampak kot prilagajanje razmeram, po katerih bi lahko igralci z določeno, dodatno mero aktivnosti zunaj igrišča zaslužili celo več kot po izhodiščni pogodbi. Po njegovih besedah so se igralci odzvali pozitivno, čeprav se še dogovarjajo, in verjamejo v celjsko zgodbo. "Drži, Skok je imel zelo lepo ponudbo za enoletno pogodbo, zelo resno je razmišljal o tem. Ko smo se usedli in pogovorili, pretehtali minuse in pluse, je presodil, da denar ni tisti, ki bi odločil," je pojasnil celjski direktor, ki igralcem pri odhodih ne želi delati težav, a dodaja: "Vsi imajo veljavne pogodbe, nihče nima fiksne odškodnine, o njej se lahko pogovarjamo."

Nekdanji reprezentant je razložil, kako lahko igralci zaslužijo variabilni del svojega dohodka: "Že zdaj sodelujejo v številnih aktivnostih. Precej igralcev vključujemo tako, da bi jih pokrovitelji spoznali. Še bolj pa bodo morali animirati gledalce. Če bomo imeli dvorano polno, se bodo pojavljali novi sponzorji in od prodaje vstopnic bodo imeli igralci veliko več. Tudi drugi klubi se 'napajajo' s prodajo izdelkov in vstopnic."

In kaj bi se moralo zgoditi, da bi si na svoje bančne račune povrnili več kot 30 odstotkov? "Če bomo imeli na tekmah slovenske lige kakšen odstotek gledalcev več. Gledanost se v zadnjih letih dviguje. Druga stvar je liga prvakov, kjer si želimo polnih dvoran. Letos imamo zelo lepe možnosti, da navijače peljemo tudi v goste, tudi tam se da kaj zaslužiti. Imamo privlačne tekmece, v prvi vrsti Zagreb. Sploh v domači dvorani pa se bo iskala vstopnica več. Lani smo začeli prodajati vstopnice VIP. Imamo navijaško cono, ki je zelo lepo obiskana. Zaslužek je mogoč tudi na prireditvi Pivo in cvetje, kjer se predstavlja naš klub. Letos smo prvič pripravili rokometni tabor. Po takšni ceni, da smo imeli pokrite samo stroške. Odziv je bil zelo, zelo lep. V vse omenjene kombinacije so vključeni igralci, ki jih radi vidijo sponzorji. Če so prisotni oni, bodo na ta prizorišča prihajale tudi množice. Gledalci radi vidijo, če na dogodek pride igralec. To so načini, ki so čisto realni," je dejal Pungartnik. Torej – teoretično bodo Celjani lahko zaslužili podobno ali celo več, a bodo morali za to tudi več storiti. "Variabilni del je dober tudi zato, da delaš in veš, zakaj delaš," je pomenljivo dejal Pungartnik.

Ne spreglejte