Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
26. 10. 2013,
15.48

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Srbija Andrea Lekić Dragana Cvijić

Sobota, 26. 10. 2013, 15.48

3 leta, 3 mesece

Prijateljica bo zabijala gole prijateljici

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo slovensko žensko rokometno reprezentanco čaka tekma s Srbijo (Tivoli, 18.00). Iz oči v oči si bo zrlo kar nekaj prijateljic in starih znank.

Večinoma se Slovenke in Srbkinje poznajo seveda iz Krima, Barbara Lazović Varlec pa je eno sezono igrala tudi v srbskem Zaječarju. Gotovo so številne rokometašice obeh reprezentanc vsaj dobre znanke, če že ne prave prijateljice, zato bo kvalifikacijski dvoboj dobil nekaj posebnega pečata tudi iz tega razloga.

(v Krimu od leta 2007 do 2011; 259 golov v evropskih pokalih)

Začnimo kar pri srbski kapetanki. Andrea Lekić je v Ljubljano prispela še kot najstnica in izjemno nadarjena rokometašica, Krim pa je zapustila kot ena najbolj zaželenih srednjih zunanjih igralk v Evropi. Obenem je povsem v vrhu najboljših in najbolj priljubljenih rokometašic, ki so kdajkoli igrale na Krimu. To dokazuje tudi tekma z Györom v lanski sezoni, ko so ji Krimovi navijači pripravili ganljiv sprejem z napisom "Andrea, dobrodošla doma".

"Vem, da je bil prihod v Krim najboljša poteza v karieri. Za mano so štiri nepozabna leta. Dobila sem dovolj izkušenj, bila blizu polfinala. Krimu v prihodnje želim veliko sreče in da spet kmalu naredi kakšen rezultat, saj to potrebuje slovenski rokomet kot tudi rokomet na Balkanu. Vsem krasnim ljudem in soigralkam želim vse dobro," je za Sportal dejala pred dobrima dvema letoma ob odhodu. Želja po vladarstvu v ligi prvakinj je bila glavno gonilo njenega odhoda. Hrepenenje se ji je z Madžarkami uresničilo spomladi, novi izziv pa je poiskala v premožnem Vardarju.

(v Krimu od leta 2012; 30 golov v ligi prvakinj)

Levoroka krilna rokometašica Katarina Krpež je v Krim pred lansko sezono prišla v senci Carmen Martin, takšna je bila tudi njena vloga, ki se je letos bistveno spremenila zaradi Špankine poškodbe.

Vselej dobrovoljna Krpi bo tako kot v finalu sredozemskih iger znova bila neposredni boj s svojo odlično prijateljico, slovensko levokrilno igralko Tamaro Mavsar.

Pred Krimom je 25-letnica nastopala za Vrnjačko Banjo, Kikindo, Zaječar in Metalurg. Tako kot soigralkam ji bo drugo zaporedno veliko tekmovanje v domovini, svetovno prvenstvo od 7. do 22. decembra, dalo izredno drugo možnost za osvojitev kolajne, potem ko so Srbkinje lansko evropsko prvenstvo končale na četrtem mestu.

(v Krimu od leta 2009 do 2011; 25 golov v ligi prvakinj)

Kdo se ne spomni temperamentne srbske krožne napadalke, ki je znala z zabavnimi vložki spravljati v smeh soigralke in gledalce? Dragana Cvijić je v klub z 19 leti prišla kot velika pridobitev in še večja perspektiva, a Krim zapustila (že) po dveh sezonah ter se podala k ambicioznejši in plačilno sposobnejši Budućnosti. Brez katere od njenih poškodb bi se morda Krim že v kateri od preteklih sezon približal polfinalu ali ga tudi dosegel.

Tako kot Lekićevi se ji ni uresničila goreča želja, da bi si s Krimom podredila ligo prvakinj, ampak ji je tu uspelo v predlanski sezoni v Podgorici.

Na srečo Slovenk Cvijićeve, ki ji je bila v Krimu velika vzornica Ljudmila Bodnjeva, zaradi poškodbe ne bo na nedeljski tekmi. Ni skrivala, da so si je želeli tudi v izbrani vrsti Črne gore, a je Cvija že lani nedvoumno zatrdila, da bo igrala le za Srbijo.

(v Krimu od leta 2008 do 2009; 22 golov v ligi prvakinj)

Od četverice, ki smo jo vzeli pod drobnogled, je najmanjši kos kariere v Ljubljani preživela Sanja Damnjanović. Zdaj 26-letna leva zunanja igralka je bila članica Krima v sezoni 2008/09, po zategovanju pasu pred štirimi leti pa je prestopila v Zaječar. Poročna priča Barbare Lazović je nato tri sezone igrala za Podravko – lani je za ekipo iz Koprivnice na šestih tekmah lige prvakinj zabila 50 (!) golov –, spomladi pa potrdila "top" ambicije in za dve leti obljubila zvestobo Viborgu, s katerim deli najvišje cilje. Blestela je tudi na lanskem evropskem prvenstvu v svoji domovini, kjer je bila izbrana za najboljšo levo zunanjo igralko.

Kariere omenjenih rokometašic dokazujejo, da je ob vzhodnoevropski, ki se je v preteklosti že izkazala za posrečeno, balkanska usmeritev v okrepitev pravilna. In da bi bilo v prihodnje ob verjetno še bolj zaostrenih finančnih razmerah, ki narekujejo vse večjo lastno produkcijo, z njo smiselno nadaljevati.

Ne spreglejte