Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2013,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Dolenec Dragan Gajić

Sobota, 17. 8. 2013, 17.01

8 let

Motor Gorenja, ki za podobno vlogo gara v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz Škofje Loke v Gorenje, iz Gorenja v Montpellier. Tako strmo se je vzpenjala rokometna pot 24-letnega Jureta Dolenca. Za zdaj se v Franciji počuti izvrstno, veliko mu pomagata Vid in "Gajo".

"Razlike med Gorenjem in Montpellierem so, seveda," pogovor začne Dolenec, ki se s prostim časom ravno ne more bahati. "Več treniramo v fitnesu. Tudi časovno so treningi precej dolgi. Zjutraj od 8. do 12. ure, nato še popoldan. Je kar naporno." Priprav sicer ni začel najbolje. Prejšnji teden si je na pripravljalni tekmi proti Gummersbachu izpahnil palec na levi roki, ki mu za zdaj še predstavlja težavo, a računa, da bo naslednji konec tedna že lahko stopil na igrišče. Seveda na pripravljalni tekmi.

Montpellier, ki je dodobra premešal igralske karte, prvi pravi test čaka že konec meseca. Ker je v zadnji sezoni v francoskem prvenstvu – veliko "zaslug" ima stavna afera – osvojil tretje mesto, ga vstopnica za ligo prvakov še ne čaka. "Smo v specifičnem položaju, saj nas zelo pomembni tekmi čakata že konec tega in v začetku prihodnjega meseca. Na hitro moramo narediti veliko stvari," pravi Jure, ki se bo 29. avgusta in 1. septembra s soigralci boril proti poljski Wisli za mesto v ligi prvakov. "Verjamem, da smo favoriti, da imamo boljšo ekipo, a vse to bomo morali dokazati na igrišču. Igranje tako pomembnih tekem v tako zgodnjem terminu bo kar nekoliko čudno, a za oba kluba bo situacija povsem enaka."

"Za zdaj sem z vsem zadovoljen"

Odločitev, da bo oblekel dres Montpelliera, kjer so nad Slovenci naravnost navdušeni, je padla konec lanskega novembra. A v ta izvrstni francoski klub ni odšel sam. Z njim je prestopil tudi Matej Gaber. Krožni napadalec, s katerim si slačilnico deli že domala vso kariero. Prilagajanje na novega delodajalca pa ni lažje le zaradi Mateja. Obema slovenskima prišlekoma sta v veliko pomoč Dragan Gajić in Vid Kavtičnik. "Za zdaj sem z vsem zelo zadovoljen. Ekipa me je dobro sprejela. Nekaj težav sicer imava, saj ne govoriva francosko. Tukaj priskočita na pomoč Vid in "Gajo". Pomagala sta nama tudi pri stanovanju in rečeh, ki jih pač moraš urediti," hvaležno razloži Dolenec, ki septembra začenja s tečajem francoščine. "Ni bilo sicer nobenega pogoja, da se morava z Matejem naučiti jezika, a je popolnoma logično. Brez znanja francoščine težko funkcioniraš. Tudi Francozi ravno ne slovijo po izvrstni angleščini," pravi in v smehu doda: "A moram reči, da če se potrudijo, jim kar gre."

Glede na stanje v Sloveniji je bila tujina najbolj smotrna

O igranju za velik klub je sanjal že kot otrok. "To Montpellier gotovo je. Iz tega vidika je prestop velik korak naprej," se strinja in povsem realno doda, da mu glede na stanje, ki vlada v slovenskem rokometu kaj drugega kot tujina niti ni preostalo. "Pravilnost odločitve bodo pokazala naslednja leta. Verjamem, da bom imel vse pogoje za razvoj, da se bom dokazal in da bo vse v redu." V Gorenju, ki ga je v letošnji sezoni okrepilo kar enajst novih obrazov, je imel veliko vlogo. Bil je eden izmed motorjev ekipe, njegov ključni igralec. Se podobnega statusa nadeja tudi v Franciji? "Ko sem podpisal pogodbo, so mi vse skupaj predstavili na ta način. To je bil tudi eden izmed razlogov, da sem se odločil za ta klub. Seveda pa si je vlogo potrebno izboriti. Nič ne pride samo od sebe."

Nobena skrivnost ni, da zadnja sezona Montpellieru ni ravno v ponos. Zgodila se je stavna afera, ki je za seboj potegnila marsikaj … "Lanska sezona je bila posebna. Upam, da na klub ne bo imela več vpliva. Po njej se je zgodilo veliko odhodov in prihodov. Nekaj časa bomo potrebovali, da se bomo uigrali, ampak mislim, da nam bo uspelo. Eden izmed glavnih ciljev bo prišel takoj na začetku. Vsi vemo, da si klub ne more predstavljati sezone brez lige prvakov. To nam res veliko pomeni. Tudi v domačem prvenstvu moramo biti boljši. Moramo biti vsaj drugi in se v ligo prvakov uvrstiti neposredno," še pove Dolenec.

Ne spreglejte