Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
19. 4. 2015,
22.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rokomet Blaž Janc Sevnica

Nedelja, 19. 4. 2015, 22.05

6 let, 6 mesecev

Mladenič, ki napreduje z večjimi in hitrejšimi koraki od vrstnikov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Blaž Janc je rokometno ime, ki si ga gotovo velja zapomniti. Mladenič iz okolice Sevnice, ki igra za Celje, je med kandidati za najboljšega mladega igralca v Evropi.

Ko nekdo nastopa za tri reprezentance hkrati, je jasno, da je nekaj posebnega. Ko klub evropskega pedigreja igralca pripelje pri 14 letih in ga leto pozneje že postavi v prvo ekipo, potem je jasno, da v njem vidi nekaj več. Ko ne le debi v ligi prvakov, ampak tudi nosilna vloga potrkata na vrata še pred polnoletnostjo, ni dvoma, da beseda teče o nadstandardnem talentu.

Vse našteto je del kariere Blaža Janca, ki se je s polnoletnostjo srečal lanskega novembra. V zadnji sezoni (2010/11) pri svojem matičnem klubu Sevnici je igral celo za štiri starostne kategorije. Levoroki mladenič je član Celja Pivovarne Laško četrto sezono, prvo klubsko desno krilo, njegov tretji strelec v ligi prvakov in prvi v domačih tekmovanjih. V lanski sezoni je s Celjani postal članski in mladinski prvak. Odlikujejo ga hitrost, racionalnost, zanesljivost, psihološka stabilnost.

Prvikrat med člani

Pred dvema letoma je bil član kar treh reprezentančnih selekcij hkrati – mlajših in starejših kadetov ter mladincev, ki so bili večinoma kar štiri leta starejši od njega. Športno zaposlenost bo morda kmalu ponovil na drugi, višji ravni, saj ga je članski selektor Boris Denič prvič uvrstil na širši seznam reprezentantov. V mladinski izbrani vrsti je Janc tako ali tako nosilec igre. Ne le to: na lanskem evropskem prvenstvu te kategorije je bil izbran v idealno sedmerico, za najboljšega desnega zunanjega. Čeprav je bil dve leti mlajši od večine tekmecev.

Poletje dveh velikih prvenstev

Da je bilo njegovo lansko poletje izjemno zapolnjeno in naporno, so poskrbele še olimpijske igre mladih v Nandžingu na Kitajskem. Tam je Janc slovenske kadete, izjemno nadarjeno generacijo svojega letnika in kakšno leto mlajših, ki so med drugim trikrat zapored osvojili tudi močan mednarodni turnir v Bosni, popeljal do zlate kolajne.

Predlani mu je enako uspelo na evropskih olimpijskih igrah mladih v Utrechtu. Komaj je domala stopil z letala, ki ga je popeljalo s Kitajske, je bil avgusta že na igrišču v Portorožu, kjer je Celjanom pomagal do superpokalne lovorike, osvojil je tudi pokalno.

Kandidat za najboljšega v Evropi

Prvo priložnost v članski ekipi Celja mu je ponudil nekdanji trener Vladan Matić. Prvi zadetek v ligi prvakov je dosegel proti Hamburgu, poznejšemu evropskemu prvaku. Njegov vzornik in obenem svetovalec je kar soigralec Luka Žvižej.

Ne spomni se, kdaj je nazadnje treniral s svojo generacijo. Sodelovanje s starejšimi, s tem tudi ostrejša konkurenca, ga spremlja vso kariero. Janc napreduje z večjimi in hitrejšimi koraki kot njegovi vrstniki. Zato niti pod razno ne preseneča, da so se v Celju podvizali in si njegovo (so)delovanje zagotovili še za štiri leta.

Glede na vse našteto in 44 doseženih golov na desetih tekmah lige prvakov nikakor ni naključje, da ga je komisija tega tekmovanja uvrstila med kandidate za najboljšega mladega igralca v Evropi. Od treh konkurentov je mlajši kar štiri leta. Vas preseneča? Nas ne.

Ne spreglejte