Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2012,
10.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska

Natisni članek

Petek, 15. 6. 2012, 10.09

8 let, 3 mesece

Minus pet v sodobnem rokometu ne pomeni nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je svetovno prvenstvo veliko bližje Slovencem, v taboru portugalskih rokometašev vlada izjemno pozitivno vzdušje. "Nihče ne misli, da nam ne bi uspelo," pravi selektor Mats Olsson.

Prvo tekmo so kljub medli podpori s tribun bolje končali rokometaši Slovenije. Razliko petih zadetkov (31:26), s katero potujejo v portugalski Guimaraes, so ustvarili v drugem delu drugega polčasa. Portugalci so res boljši na domačem terenu, kjer so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Srbiji že bili boljši od Slovencev, a vseeno. Gostili bodo šesto reprezentanco iz omenjenega prvenstva, za katero neuspeh ni opcija. Portugalci se na povratno tekmo pripravljajo vse od nedelje, po besedah selektorja Matsa Olssona vse poteka po načrtu.

"Nedelja je bila namenjena počitku in rehabilitaciji po tekmi v Stožicah. Z resnim treningom smo začeli v ponedeljek popoldan. Prav tako smo opravili podrobno analizo prve tekme in prišli do zaključka, da imamo še precej rezerv," pove Olsson, ki je prepričan, da so prvo tekmo izgubili zaradi prepočasnega vračanja v obrambo in hitrih slovenskih protinapadov. "Prevečkrat, mnogokrat tudi neupravičeno, smo ostali z igralcem manj. V igri 'pet na šest' smo bili precej nemočni. Če nam uspe izboljšati igro z igralcem manj in obenem ohraniti učinkovit napad in obrambo, se lahko zgodi karkoli."

Povratek je povsem realen

Portugalci so, kot že rečeno, v Ljubljani izgubili s petimi zadetki. Olsson na vprašanje, če je zaostanek mogoče nadoknaditi, odgovarja: "Seveda. Reprezentanco Slovenije zelo spoštujemo, a usodo si bomo krojili sami. V Ljubljani smo bili konkurenčni do 51. minute, tekmo smo izgubili v zaključku. Povsem realno je razmišljati, da se lahko na povratni tekmi slika obrne. Če je uspelo Slovencem, lahko tudi nam. To verjame celotna ekipa."

Pomembni bodo tudi navijači

V taboru Portugalcev upajo, da tudi rokometni navdušenci verjamejo v končni uspeh in da se jih bo v dvorani, ki sprejme tri tisoč gledalcev zbralo čim več. "Pomembno je, da za ekipo stojijo navijači. V modernem rokometu je pet zadetkov zaostanka malo. Zaostanki manjši od osmih, devetih zadetkov se dajo brez težav nadoknaditi. Kar je včasih pomenilo minus dva, v modernem rokometu pomeni minus pet," je optimističen švedski selektor na klopi Portugalcev.

Obračun, ki bo Sloveniji ali Portugalski podelil vstopnico za svetovno prvenstvo v Španiji prihodnje leto, se bo začel ob 18. uri po slovenskem času. V živo ga bomo spremljali tudi na Sportalu.

Ne spreglejte