Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
28. 6. 2016,
18.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

rokomet liga Seha

Torek, 28. 6. 2016, 18.37

6 let, 6 mesecev

Skupščina Rokometne zveze Slovenije

Liga Seha je dobila še teoretično potrditev

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
seha liga | Foto Seha

Foto: Seha

Zbor članov Rokometne zveze Slovenije je potrdil nastopanje Celja in Gorenja v regionalni ligi Seha za prihodnjo sezono.

Osrednja točka sicer obsežnega dnevnega reda zbora članov Rokometne zveze Slovenije (RZS) je bilo sodelovanje dveh najboljših slovenskih klubov v regionalni ligi Seha. Potem ko je odhodu Celja in Gorenja kljub nasprotovanju nekaterih klubov da reklo združenje prvoligašev, je to odločitev potrdila še skupščina. V šesti sezoni obstoja lige bo ta prvič pozdravila tudi Slovence, potem ko se je "poroka" lige in slovenskih klubov ponesrečila pred dvema letoma. Z bistveno manj razprave je bilo potrjeno Krimovo sodelovanje v ženski regionalni ligi. S to razliko, da bodo Ljubljančanke igrale v državnem prvenstvu, njihovi moški kolegi pa predvidoma ne.

ABC lige Seha

Seha (South East Handball Association League) je bila ustanovljena s ciljem klubom z Balkana in širše regije omogočiti čim več kakovostnih tekem, obenem pa zagotoviti več manevrskega prostora za pokrovitelje. Njen sedež je v Zagrebu.

Prvak je Veszprem, ki je slavil tudi v predlanski sezoni. Dvakrat je naslov osvojil skopski Vardar, enkrat pa Zagreb. V lanski sezoni so v Sehi nastopali klubi iz sedmih držav: Hrvaške, Srbije, Bosne, Makedonije, Belorusije, Slovaške in madžarske. Štirje izmed njih so se uvrstili v osmino finala lige prvakov, trije pa v četrtfinale.

Liga, ki nima tekmovalnega cilja oziroma se iz nje ne preide v nobeno drugo tekmovanje, bo v prihodnji sezoni predvidoma štela deset klubov. Predvidoma bodo naslov branili Madžari, ob njih bodo celjski in velenjski tekmeci gotovo Zagrebčani, rokometaši Vardarja, beloruskega Meškova, slovaškega Tatrana, hrvaških Našic ...

Frano Bobinac jeprepričan, da je Seha pravi korak. | Foto: Vid Ponikvar Frano Bobinac jeprepričan, da je Seha pravi korak. Foto: Vid Ponikvar

 

Ne le dobro in ne le slabo

"Vem, da Seha ni ni črno-bela zgodba, ne le dobra in ne le slaba. Treba je pretehtati med prednostmi in koristmi, ki jih tako tekmovanje z vidika razvoja slovenskega rokometa predstavlja. Kljub nevarnostim in pomanjkljivostim pretehtajo pozitivni elementi. Stvar je postala bolj transparentna, nastopa sedem top klubov, liga je izredno zanimiva. Tudi za razvoj mladih slovenskih rokometašev. Sponzorstvo je jasno postavljeno, pogodba z Gazpromom podpisana do 2020, česar pred leti ni bilo. Gre za trg s 35-40 milijoni ljudi. Tekmovanje vodijo zveze, tudi zvezi bo omogočena promocija," je v utemeljitvi tega novega koraka za slovenski rokomet dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

Pogled Branka Tamšeta, trenerja Celja:

Kaj pravijo skeptiki?

Skeptiki glede lige so poudarili, da ne nasprotujejo celjskemu in velenjskemu nastopanju tam, ampak predvsem temu, da ne bosta igrala rednega dela državnega prvenstva. "Kar bodo klubi v Sehi pridobili, bomo preostali v slovenskem prvenstvu izgubili. Vprašanje, ali bosta kluba vzbudila zanimanje spomladi, ko se bosta pojavila," je dejal predsednik Ribnice Marko Obrstar.

Marko Obrstar je kot ponavadi svoje mnenje jasno utemeljil. | Foto: L. G. Marko Obrstar je kot ponavadi svoje mnenje jasno utemeljil. Foto: L. G.
Njegov kolega iz Ormoža Martin Hebar je dodal: "Medijsko nas več ne bo. Mediji bodo pokrivali Seho. Imeli bomo težave s pridobivanjem sponzorjev, naši mladi igralci pa ne bodo imeli vzornikov."

"Igrati bi morala iz spoštovanja"

"Ne zdi se mi prav, da na tak način blatimo slovensko ligo, ki je dala najboljše rezultate v slovenskih športih. Celje in Krim sta bila evropska prvaka, Olimpija zmagovalka pokala EHF … V nekdanji državi Slovenci nismo imeli takšnih uspehov. Slovenci smo majhni, imamo težave in specifike. Menim, da kluba morata igrati Seho, morala pa bi se potruditi igrati tudi v slovenskem prvenstvu. Zaradi spoštovanja," pa je dejal trener Trima Roman Šavrič.

Dolenjski klub je valilnica odličnih igralcev, vsekakor mu je v interesu, da bi še vedno igral tudi z najboljšima slovenskima kluboma: "Iz našega kluba je prišlo osem reprezentantov, ki so šli skozi tudi skozi sito Celja in Gorenja. Ta dva kluba nam pomenita veliko. Veszprem bo igral tudi Seho, a nastopal tudi v madžarskem prvenstvu. Pred dvema letoma je Vardar igral na zaključnem turnirju Sehe z rezervno postavo. Poudarjam, na zaključnem turnirju. Upam, da ne bomo šli po poti košarke in hokeja."

Čeprav se mnenja krešejo, je odločitev sprejeta in potrjena. Liga se bo začela čez dva meseca. Za zdaj pa še ni jasno, ali bo tekmovalo deset klubov ali morda 12.

Zmanjšanje lig in novi grb

Klubi so sprejeli sklep, da bo v sezoni 2017/18 v prvi moški ligi sodelovalo deset ekip in dve iz Sehe. Ženska liga pa bo imela 11 članov in Krim. Rokometna zveza Slovenije je dobila tudi novi grb v modro-zeleni kombinaciji. Novi član njenega predsedstva je postal predsednik Krima Goran Bojović.

Ne spreglejte