Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
1. 5. 2016,
9.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

RK Gorenje Velenje Celje Pivovarna Laško Regionalna rokometna liga regionalna liga

Nedelja, 1. 5. 2016, 9.15

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva: Slovenci prihajajo v druščino Gazproma

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
seha | Foto Seha

Foto: Seha

Vse, kar morate vedeti ob vstopu slovenskih ekip v regionalno rokometno ligo Seha.

Najboljša slovenska rokometna kluba Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje bosta nastopila v desetčlanski regionalni rokometni ligi Seha (South East Handball Association League). Gre za prelomni korak v slovenskem rokometu. Prvič se bo namreč zgodilo, da se bo kateri od klubov državnemu prvenstvu priključil v končnici. V pokalu bosta oba sodelovala od začetka tekmovanja.

Popust, in to velik

Zaveza sodelovanja slovenskih klubov – prvih dveh, ni nujno, da bosta to vedno omenjena – traja štiri leta. Participacija znaša 12.500 evrov na sezono in pokrivanje namestitvenih stroškov gostujočih ekip. Po dveh letih bosta imela slovenska predstavnika plačane vse stroške, tako kot preostali sodelujoči.

Na pragu lige so bili slovenski klubi že pred dvema letoma, a so se pogoji zanje v zadnjem hipu zaostrili. Plačati 150 tisoč evrov na sezono pa je za klub seveda bistveno drugače kot dobrih 12 tisočakov. Iz tega lahko sklepamo, da si liga bistveno bolj želi Slovence kot pred dvema letoma.

V ligi je prejšnjo sezono nastopalo deset klubov iz sedmih držav. Število udeležencev bo ostalo enako. | Foto: Seha V ligi je prejšnjo sezono nastopalo deset klubov iz sedmih držav. Število udeležencev bo ostalo enako. Foto: Seha

Zakaj so ustanovili ligo?

Odgovor na zgornje vprašanje je preprost: da bi bilo v ligah nekdanje Jugoslavije in širše več privlačnih tekem, ki bi povečale zanimanje gledalcev in pokroviteljev ter pospešile napredek igralcev. V začetnem obdobju Slovenci niso kazali pretiranega zanimanja za vstop v Seho, saj je bilo njihovo državno prvenstvo bistveno močnejše, kot je ta trenutek.
 

 

 

Na ruski pogon

Velik korak za ligo je bil vstop sponzorja Gazproma, ki naj bi po neuradnih podatkih na sezono prispeval okrogel milijon evrov. Aleksander Meškov, vidni predstavnik ruskega plinskega giganta, je predsednik beloruskega prvaka in člana Sehe Meškova iz Bresta, ki je letos osvojil četrto mesto. Gazprom je pred tedni pogodbo z ligo podaljšal do leta 2020.

Aleksander Meškov je pomembna figura v finančni konstrukciji lige. | Foto: Aleksander Meškov je pomembna figura v finančni konstrukciji lige.

Veszprem da ali ne?

Liga želi imeti seveda čim uglednejše in kakovostnejše sodelujoče. To ji uspeva precej dobro, saj so na letošnjem zaključnem turnirju sodelovali kar štirje četrtfinalisti lige prvakov, od tega aktualni evropski podprvak Veszprem. Ravno ime madžarskega velikana, ki mu vselej in praktično kamorkoli sledi množica navijačev, je najbolj vprašljivo za prihodnjo sezono.

V madžarskem prvenstvu se je namreč pojavil sponzor, ki si želi najboljših klubov od začetka sezone. Tri tekme tedensko pa so skupaj s potovanji prevelik zalogaj tudi za globoke žepe klubov. Kar torej zadeva sodelovanje dvakratnih prvakov lige, se ti trenutno bolj nagibajo k negativnemu odgovoru. To v prizmi kakovosti tekmovanja ter tudi odmevnosti in obiskanosti tekem v Sloveniji nikakor ni spodbudna novica.

Dogodek, ki je reklamni oglas za rokomet

Zaključni turnir je češnja na torti vsakega resnega tekmovanja. Na zadnjem v ligi Seha je bil prisoten tudi Sportal. Iz prve roke lahko potrdimo, da je bil dogodek izvrstno organiziran. Za njim naj bi stala več kot 300-članska ekipa, prireditev si je med koncem tedna ogledalo 20 tisoč gledalcev.

Zvočni in svetlobni učinki, takojšnji foto- in videomaterial, gala in dobrodelna prireditev in polne tribune so elementi, ki so turnirju dali pridih odličnosti. Statistična raven spremljanja, različni vrhunci, izbori in magazin pa so standard že med sezono.

Z Veszpremom je ligo letos spet osvojil Gašper Marguč, Matjaž Brumen je bil z Vardarjem drugi, slovenski selektor Veselin Vujović z Zagrebom tretji in Simon Razgor z Meškovom četrti.

Nekaj utrinkov z zaključnega turnirja:

Beseda igralcema

"Plusi so, to so zagotovo kvalitetnejše tekme. Eden od minusov pa so dolga potovanja. Seha za zdaj  še nima nobene vrednosti, a si želijo to spremeniti. Moje mnenje je, da bi raje imel močnejšo slovensko ligo. A vsi vemo, da so za tem večje finance," je za rokomet.net povedal izkušeni legionar Brumen.

Marguč ima delno podobno mnenje: "Tekme so kakovostnejše, kot če bi igrali samo državno prvenstvo. Mogoče se določene ekipe v ligi 'šparajo', saj jim je liga prvakov prioriteta, kar je normalno. Je pa kvalitetna liga, za konec pa še spektakel, kot je F4. Mogoče so negativna stvar daljša potovanja, saj si veliko na poti. A to je del tega vsepovsod."

Argument za št. 1: močne tekme

Za vstop v tekmovanje so se še posebej ogrevali pri Gorenju. Zgodnji izpad iz pokala EHF, v katerem bi tako ali tako odigrali manj zahtevnih tekem kot na primer Celjani v ligi prvakov, jih je potisnil v tekmovalni vakuum. Tega je še dodatno zaostril izgubljeni derbi s Celjem že v 1/16 slovenskega pokala.

"V prihodnji sezoni nas predvidoma čaka 18 tekem v ligi Seha. Od teh ji bo vsaj 14 zelo težkih: vsa gostovanja in tri četrt domačih tekem. Po izpadih iz dveh tekmovanj smo ostali le pri eni tekmi tedensko."

"Vprašanje je bilo le, s kolikšno razliko bomo zmagali. Ob tem smo imeli obdobje brez tekem med 20. decembrom in 6. februarjem ter med 26. marcem in 20. aprilom. Poklicna ekipa z za slovenske razmere velikim proračunom je med sezono gledala v zrak praktično 75 dni. Z ligo Seha bomo to gotovo preprečili, tudi če se nam zgodijo kakšni drugi scenariji. Tudi če bomo igrali eno tekmo na teden, se bomo morali na njej hudičevo potruditi za vsako točko," se zaveda direktor Gorenja Matej Avanzo.

Jasno je tudi, da sta si nastopa zaradi poslovnih priložnosti želela oba glavna pokrovitelja, Gorenje in Pivovarna Laško. "Brez vložka Gorenja si našega kluba na tej ravni ne moremo predstavljati. Po drugi strani Gorenje pričakuje, da bomo sodelovali v mednarodnih tekmovanjih. Vlaganje je treba upravičiti. To je vse težje. S pojavnostjo na mednarodnem trgu je to bistveno lažje doseči,"  pojasnjuje Avanzo.

Branko Tamše (levo) ni (bil) vedno med najbolj gorečimi zagovorniki regionalnega tekmovanja. Več kakovostnih tekem pa mu vsekakor predstavlja izziv. | Foto: Branko Tamše (levo) ni (bil) vedno med najbolj gorečimi zagovorniki regionalnega tekmovanja. Več kakovostnih tekem pa mu vsekakor predstavlja izziv.

Argument za št. 2: sponzorji

"Mislim, da je čas, da poskusimo iti v Seho ter vidimo, kako in kaj je tam. Marsikaj se premika v gospodarstvu. Vemo, kdo je agregat, ki nas poganja. Sponzorji si želijo svoje stvari, mi temu sledimo. Veselim se določenih stvari, vsaka tekma bo izjemno težka. Verjamem, da slovenska liga ne bo nič slabša," pravi Branko Tamše, celjski trener.

Računa, da bo v Sehi deležen več razumevanja v zvezi s prestavitvami tekem zaradi lige prvakov. Na Slovenskem, kot pravi, ni bilo vedno tako: "Imeli bomo manj tekem kot v državnem prvenstvu, a vse po vrsti zelo kakovostne."

Argument proti št. 1: "Preveč se delimo, premalo gradimo"

V združenju prvoligašev je osem klubov glasovalo za vstop v ligo, štirje pa so bili proti. To so bili Trimo, Ribnica, Ormož in Koper.

Trimo je med četverico klubov, ki so glasovali proti odhodu slovenskih klubov v Seho. | Foto: Vid Ponikvar Trimo je med četverico klubov, ki so glasovali proti odhodu slovenskih klubov v Seho. Foto: Vid Ponikvar


"Celje in Gorenje sta velik magnet za gledalce in igralce, ki si želijo napredovati in nekoč priti vanju. Zato menim, da je njuna prisotnost ključna za razvoj rokometa in močno slovensko ligo. Z odhodom Celja in Gorenja slovenska liga ne bo pridobila čisto nič," pravi predsednik Trima Anton Janc, ki poudarja tvornost in argumentiranost razprave o temi, ki je sicer precej razdelila mnenja.

Janc meni, da bi se s pametnim sistemom lahko našel način, da bi v državnem prvenstvu od začetka nastopil vsaj klub, ki bo igral v pokalu EHF, kjer je manj tekem. Predvsem pa si želi, da bi več pozornosti posvetili napredku slovenskega prvoligaškega prizorišča:  "Vsi bi morali vložiti več energije v razvoj in promocijo lige, da se vrne na mesto, kjer je že bila pred štirimi leti. Preveč smo razdeljeni. Večkrat se naša nesoglasja pojavijo kot razlog, da se nekaj ne naredi, kot da bi se naredilo. Premalo gradimo, preveč se delimo." Šport kot odslikava družbe? Očitno drži kot pribito.

Michael Wiederer (drugi z leve) pravi, da trenutno ni možnosti prehoda iz Sehe v ligo prvakov. A to se lahko verjetno tudi spremeni. | Foto: Seha Michael Wiederer (drugi z leve) pravi, da trenutno ni možnosti prehoda iz Sehe v ligo prvakov. A to se lahko verjetno tudi spremeni. Foto: Seha

Argument proti št. 2: Brez lige prvakov. Vsaj za zdaj.

Seha ima eno (veliko) slabost. Njen zmagovalec se ne uvrsti nikamor. Po besedah Michaela Wiedererja, generalnega sekretarja Evropske rokometne zveze (EHF), ta na regionalno ligo Seha gleda kot na partnerico EHF. A tudi ob partnerskih odnosih oba subjekta (še) ne bosta rešila pomembnega vprašanja: kam se iz Sehe napreduje? Zmagovalec ne bo nastopil v ligi prvakov.


"Trenutno ne. Naš sistem temelji na uvrstitvi v ligo prvakov iz državnih prvenstev. Vselej pa obstaja prostor za pogovore. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Pokal EHF? Ko govorimo o toliko klubih vrhunske ravni, bi bila v igri le liga prvakov. Vstopnica v pokal EHF ne bi imela smisla," pravi Wiederer, ki mu v novem sistemu LP ugaja nepredvidljivost: "Nemčija ima najboljše prvenstvo, a na vrhu skupinskega dela lige prvakov ni bilo nemškega kluba. To je potrditev zanimivosti. Nikomur se ni lahko uvrstiti v osmino finala."

A Wiederer se na zaključnem turnirju z vodstvom lige ob širokem nasmešku ni fotografiral kar naključno. Pogovori vsekakor potekajo.

 

 

 

Epilog

Argumenti niso črno-beli. Vsaka odločitev ima dobre in slabe plati. Po eni strani sta Celje in Gorenje standard evropske primerljivosti in morebitno drastično znižanje proračunov bi še znižalo tudi njuno konkurenčnost. Gonilo produkcije pa so manjši klubi, od koder najboljši igralci prehajajo stopnico ali dve višje.

V dobro rokometa je treba ohraniti oboje. Drži, da vse tekme v Sehi ne bodo spektakularne, pa tudi, da dvorane na Slovenskem vsekakor ne pokajo po šivih vselej, ko v njih gostujeta najboljši ekipi.

Eden od očitkov je tudi, da gre za ligo Zagreba, kjer je sedež tekmovanja, in Vardarja. Tudi v evropska tekmovanja se bo še vedno uvrščalo prek domačih prvenstev. Z vstopom Slovencev bodo Seho sodili tudi slovenski sodniki, kar se je občasno dogajalo že v preteklosti. Kako bo s sojenjem in kakšno stopnjo konkretizacije bodo dobili potencialni minusi in plusi, bo mogoče ocenjevati po sezoni ali dveh.
 

Ne spreglejte