Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 4. 2021,
19.30

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Torek, 27. 4. 2021, 19.30

2 leti, 12 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, TRETJI CIKEL

Zdesetkani Slovenci rutinirano opravili svojo nalogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Slovenija Švedska SP Jure Dolenec | Jure Dolenec je dosegel 12 zadetkov. | Foto Guliverimage

Jure Dolenec je dosegel 12 zadetkov.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška rokometna reprezentanca je uspešno začela zahteven teden, v katerem jo čakajo zadnje tri kvalifikacijske tekme za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem 2022. Zdesetkana zasedba Ljubomirja Vranješa na lestvici trenutno vodi, danes je gostovala v Turčiji in tamkajšnjo reprezentanco ugnala s 30:22 (16:11). 

Klemen Ferlin
Sportal Nove težave za Ljubomirja Vranješa

Slovenska izbrana vrsta je v odsotnosti Deana Bombača, Dragana Gajića, Gašperja Marguča, Blaža Blagotinška, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Klemna Ferlina in Nejca Cehteta, ki so bili nosilci igre na letošnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu ter kvalifikacijskem turnirju v Berlinu za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, osvojila pomembni točki na poti do svojega 13. nastopa na evropskem prvenstvu, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter v Bratislavi in Košicah na Slovaškem.

Zdesetkani slovenski rokometaši so od prve do zadnje minute imeli popoln nadzor nad Turki. Gostiteljem so le enkrat pogledali v hrbet (na uvodu tekme je bilo 1:2), na krilih izjemno razpoloženega vratarja Urbana Lesjaka in učinkovitega Jureta Dolenca pa je njihova prednost v prvem polčasu vselej znašala od dveh do petih golov.

Urban Lesjak je v prvem polčasu zbral 11 obramb. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Urban Lesjak je v prvem polčasu zbral 11 obramb. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenci ves čas korak pred tekmeci

Slovenska prednost je postopoma naraščala. Za dva gola je prvič povedla v 12. minuti (6:4), v končnici prvega polčasa pa je narasla na pet zadetkov (15:10 in 16:11). Lesjak je v prvi polovici tekme zbral 11 obramb, Dolenec pa je zabil osem golov. Vranješ je med tekmo veliko menjal, priložnost za dokazovanje so dobili vsi njegovi varovanci, ki so resno in odgovorno opravili svoje naloge in uveljavili svojo rokometno širino na vseh ravneh igre. V začetku drugega polčasa so povedli za sedem golov (19:12), nato pa tekmo brez stresnih trenutkov pripeljali do zanesljive zmage.

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dolenec z 12 goli, Domen Novak, Tilen Kodrin in Domen Makuc so dosegli po štiri zadetke. "Odigrali smo dobro tekmo. Igralci so na igrišču pokazali odgovornost, voljo in borbenost. Zaradi izjemno malo časa, ki smo ga imeli na voljo za trening, smo na tekmi v Turčiji ves čas igrali le štiri akcije. Zadovoljen sem s tem, kako smo sklenili obračun," je bil po zmagi vesel slovenski selektor Vranješ.

Ljubomir Vranješ je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ljubomir Vranješ je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podobno zadovoljen je bil tudi Lesjak. "Vedeli smo, da nas bo zmaga povsem približala evropskemu prvenstvu. Zaradi tega ničesar nismo prepuščali naključju. Dobro smo odigrali na obeh straneh igrišča. Videlo se je, da imajo tudi Turki določeno rokometno znanje. Nismo jih podcenjevali in obračun smo nadzorovali od začetka do konca," je po srečanju dejal slovenski vratar.

Slovenija je na štirih tekmah osvojila sedem od mogočih osmih točk in je na prvem mestu v skupini 5. Na drugem mestu je Nizozemska s petimi, Poljska je zbrala štiri točke, Turčija pa je brez njih. Najboljši reprezentanci iz skupine 5 se bosta uvrstili na EP 2022. Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa se bodo v četrtek v Opolah pomerili s Poljaki, v nedeljo pa bodo v Celju gostili še Turke.

Kvalifikacije za EP 2022, tretji cikel

Torek, 27. april
Turčija : Slovenija 22:30 (11:16) 
Bicer 7; Dolenec 12, Kodrin, Makuc in Novak 4

Lestvica

1. Slovenija 4 tekme  7 točk
2. Nizozemska 4 – 5
3. Poljska 4 – 4
4. Turčija 4 – 0

Ljubomir Vranješ
Sportal Vranješ ostal brez treh pomembnih igralcev
slovenska ženska rokometna reprezentanca Islandija, kvalifikacije za SP
Sportal Slovenke še sedmič na svetovno prvenstvo
 
Ne spreglejte