Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
4. 10. 2017,
0.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca Miha Zarabec Matej Gaber Jan Grebenc Gašper Marguč Blaž Janc Marko Bezjak Darko Cingesar

Sreda, 4. 10. 2017, 0.02

6 let, 6 mesecev

Reprezentančni seznam

Koga in zakaj je oziroma ni poklical selektor?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
gorenje ademar | Foto RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun

Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun

Seznam 23 rokometašev za pripravljalni tekmi s Hrvaško, ki bosta zgodnje ogrevanje za evropsko prvenstvo, je delno presenetljiv. Za tiste, ki selektorja Veselina Vujovića poznajo, ne tako zelo. Pri njem so manjša ali večja presenečenja stalnica. Enkrat si v ekipi, drugič te ni. Enkrat si v prvi postavi, drugič na tribuni.

Vsekakor je Veselin Vujović pri obrazložitvah dal vedeti, da se lahko do januarja, ko se prvenstvo na Hrvaškem začne, še marsikaj spremeni in da ni odpisan nihče od približno 40 igralcev, ki so v zelo razširjenem naboru.

Tokrat preizkuša nekatere mladeniče in tiste, ki imajo manj reprezentančnih kilometrov. Zunaj ekipe pa so ostale neke preverjene moči: "V reprezentanci so tisti, ki so po mojih kriterijih v najboljši formi, in to v sistemu, kakršnega gojimo."

Seznam reprezentance za tekmi s Hrvaško:

Vratarji: Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško)

Krila: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje Velenje)

Zunanji igralci: Saša Barišić Jaman (Nexe Našice), Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Barcelona), Jan Grebenc (Gorenje Velenje), Nik Henigman (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik (Montpellier), Borut Mačkovšek, Jaka Malus, Žiga Mlakar (vsi Celje Pivovarna Laško), Miha Zarabec (Kiel), Aleks Vlah in Dani Zugan (oba Koper 2013)

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Igor Žabić (Wisla Plock)

Ekipa trenutnih nereprezentantov

"Matevž Skok, Matic Verdinek, Gregor Potočnik, Dean Bombač, Nejc Cehte, Mario Šoštarič, Vid Poteko bi bili brez težav v reprezentanci in prenesli katerokoli tekmovanje," Vujović naštetim, čeprav jih tokrat iz različnih razlogov ni poklical, kot kaže, še vedno zaupa.

Občutek pa je, da so nekateri igralci pogrešljivi bolj, drugi manj. V spodnjih okvirjih si preberite vse Vujovićeve argumente za vpoklice igralcev po posameznih položajih.

Vratarji

Klemen Ferlin | Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun Klemen Ferlin Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun "Poklical sem Klemena Ferlina, Urha Kastelica in Urbana Lesjaka. Ni Matevža Skoka, ki je bil na svetovnem prvenstvu. Od začetka sem vedel, da bo težava, da sta dva vratarja v istem klubu (Zagrebu, op. a.), ki si delita minute. Težko sta skupaj v reprezentanci. Ferlin in Lesjak branita za svoje klube po 60 minut in sta trenutno v vrhunski formi. Zaslužita si priložnost. To ne pomeni, da je Skok izločen iz ekipe za evropsko prvenstvo. Če se bo kaj spremenilo, se bomo odzvali."

Leva krila

Darko Cingesar | Foto: Vid Ponikvar Darko Cingesar Foto: Vid Ponikvar "Darko Cingesar je zelo pomemben igralec za obrambo, bil je med najboljšimi igralci na SP. Poškodovan je bil na kvalifikacijskih tekmah za EP, kar se je poznalo. Tu je Tilen Kodrin, ki je bil z nami v Franciji. Mislim, da je treba dati priložnost Niku Medvedu. Dobro igra v klubu, ki je nanizal tri zaporedne zmage v ligi prvakov. Takih igralcev nimamo veliko."

Levi zunanji

Jan Grebenc | Foto: Sportida Jan Grebenc Foto: Sportida "Borut Mačkovšek, Jan Grebenc, Nik Henigman, Saša Barišić. Kombinacija igralcev, ki lahko igrajo položaja 3 in 4 v obrambi. Lahko bi poklical še koga, na primer Grego Potočnika, a bi nastala prevelika gneča. Odločil sem se, da izpopolnim obrambne pare. Na primer Blagotinšek-Henigman in Gaber-Mačkovšek. Grebenc je najbolj eksploziven in morda najnevarnejši za gol."

Srednji zunanji

"Marko Bezjak, Miha Zarabec, Jaka Malus, Aleks Vlah. Ne Kiel ne Zarabec ne igrata na ravni, na katero smo navajeni. Očitno je, da je bundesliga fizično strašno naporna. Po vseh kriterijih glede na trenutno igro ne bi smel biti v reprezentanci. A dobro je odigral na SP, ne vem, kako bi nanj vplivalo, če ga ne bi poklical. Skupaj z Markom se dobro vključujeta v moj sistem, še posebej nepogrešljiv je Marko. Marko Bezjak | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Marko Bezjak Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Odločil sem se, da pokličem dva mlajša igralca. To sta Aleks Vlah in Jaka Malus. Gre za prototip modernih zunanjih igralcev. V obrambi lahko igrata na petici, nevarna sta pri strelih z razdalje. Vlah (letnik 1997, op. a.) je bil najboljši slovenski igralec na mladinskem SP. Malus (letnik 1996, op. a.) v Celju igra, kot bi imel 30 let. Nevaren je in eksploziven. Lahko igrata tudi levega zunanjega."

Desni zunanji

Žiga Mlakar | Foto: Žiga Zupan/Sportida Žiga Mlakar Foto: Žiga Zupan/Sportida
"Povratnik je Vid Kavtičnik. Jure Dolenec manj igra v Barceloni, nekaj težav ima s kolenom. Trudili se bomo, da ga na tej akciji ne bi preveč izčrpali. Žiga Mlakar igra kot prerojen. Dani Zugan iz Kopra ima 19 let, dva metra, edini v mlajših kategorijah ima na desnem zunanjem večjo perspektivo. Tako v Kopru kot v reprezentanci ga poskušamo pripeljati v fazo, da bi reprezentanca v prihodnjih letih od njega imela korist. Treningi z reprezentanco mu bodo zelo v pomoč."

Desni krili

Gašper Marguč | Foto: Reuters Gašper Marguč Foto: Reuters "Na desnem krilu ni dvomov. Tu sta Blaž Janc in Gašper Marguč. Lahko bi bil še kdo, a če bi nabor razširil, bi ga moral nato tudi skrajšati. Po mojih kriterijih sta ta trenutek ta igralca kakovostnejša od drugih. Upam, da bosta zdrava. Vsekakor imamo na tem položaju še kakovostne igralce."

Krožni napadalci

Matej Gaber | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Matej Gaber Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com "Blaž Blagotinšek v tej sezoni v Veszpremu igra zelo pomembno vlogo, kar je za nas odlično. Matej Gaber je steber reprezentance. Igor Žabić je z odhodom v Wislo dvignil raven svoje igre. Vid Poteko ima še vedno težave s stopalom, v tem času bo opravil podrobne preglede."
Ne spreglejte