Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
13. 6. 2017,
9.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

Saša Barišić-Jaman slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Torek, 13. 6. 2017, 9.33

6 let, 6 mesecev

Reprezentančni veteran

Kdo je Saša Barišić, ki ga je selektor potegnil iz naftalina?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
sasa barisic | Foto Sportida

Foto: Sportida

Rokometni selektor je pripravil svojevrstno presenečenje, ko je v reprezentanco poklical dva metra visokega levega zunanjega Sašo Barišića-Jamana.

Ob znatni pomladitvi rokometne reprezentance je zelo nenavadno, da selektor pokliče skoraj 35 let starega igralca. Od reprezentance so se iz teh in onih razlogov poslavljali in poslovili tudi mlajši. A prav osip kadra iz zdravstvenih in drugih razlogov je poglavitni razlog, da se je reprezentančno aktiviral leta 1982 rojeni Saša Barišić-Jaman.

Slovenska javnost ga pozna bolj bežno. Nič pretirano čudnega, saj je za slovenske klube igral praktično le v prvih članskih korakih svoje kariere. Fant iz Dobove je še kot najstnik odšel v Koper, sledilo pa je udejstvovanje pri manj znanih hrvaških klubih. Glavnino kariere je odigral v Našicah, pri hrvaškem podprvaku, pri katerem službuje še zdaj.

Fotografija z ene zadnjih reprezentančnih tekem Saše Barišića. | Foto: Vid Ponikvar Fotografija z ene zadnjih reprezentančnih tekem Saše Barišića. Foto: Vid Ponikvar

Vrnitev po šestih letih

Vmes je poltretje leto v Avstriji igral za Linz in Leoben. Reprezentančni anonimnež ni. Sportalov arhiv hrani fotografije izpred sedmih let, ko ga je v dres s slovensko zastavo poklical Boris Denič. Njegova zadnja reprezentančna tekma je le nekaj mesecev mlajša. Skupaj je do zadnjega vpoklica zbral šest nastopov in dosegel en gol.

Kaj torej počne veteran v pomlajeni reprezentanci? Med drugim zabija gole. Na prijateljski tekmi s Črnogorci v Šmartnu jih je dva metra visoki levi zunanji ob zelo prepričljivi igri dosegel pet. Tudi informacije s treningov pravijo, de deluje zelo dobro. Pravi, da mu marsikdo ne pripisuje 34 let. Po EMŠU morda veteran, po duhu ne. Z lahkoto se vključuje v ekipno delovanje z desetletje in več mlajšimi od sebe. Ob vpoklicu ni niti za trenutek omahoval.

V Avstriji je igral za Linz in Leoben. | Foto: Sportida V Avstriji je igral za Linz in Leoben. Foto: Sportida

Vesel, da je živ

Barišićeva kariera je torej večinoma razpeta med Avstrijo in Hrvaško, pred leti pa je imel možnost za odlično pogodbo v Nemčiji. Zaželel si ga je Lemgo, odpravil se je na preizkušnjo, klub je bil z njim zelo zadovoljen, a je na letališču padel v nezavest. Razlog je bila legionarska bolezen, tri tedne je preležal v bolnišnici v Hannovru.

Izkušnja je bila bridka, a Saša je, kot pravi, zelo vesel, da je sploh živ. Zato ničesar ne obžaluje, raje uživa v življenju, z družino in na igrišču. Po novem tudi v reprezentanci. Gotovo je veliko večja izjema kot pravilo, da Veselin Vujović kliče igralce nad tridesetimi leti. A glavni razsodnik je vedno kakovost.

Ravno ta, meni Barišić, bo presodila v slovensko korist v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Da se Slovenija ne bi uvrstila tja, noče niti pomisliti.

Ne spreglejte