Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
15. 6. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Veselin Vujović Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Jure Dolenec

Četrtek, 15. 6. 2017, 9.15

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Švico in Slovenijo

Jure Dolenec po visoki zmagi: Pametni in ne preveč utrujeni

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
slovenska rokometna reprezentanca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Bojazni in dvomi so bili odveč. Spremenjena rokometna reprezentanca je z odlično predstavo proti Švicarjem, zmagala je s 33:20, napovedala odločno zadnje poglavje bitke za evropsko prvenstvo na Hrvaškem.

Slovenski rokometaši so v dobrem položaju. Nemčija je v skupini 5 že osvojila prvo mesto, Slovenci pa bodo za preostalo vstopnico na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Hrvaškem, v soboto (20.00) v Kopru obračunali s Portugalci. Ekipi imata enako točk, pet. Slovenski reprezentanci bi ustrezal celo remi, če bi gostje dosegli 26 golov ali manj.

Polovico dvodejanke, imenovane zadnji cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo, je Slovenija opravila z odliko. Klub neugodnemu terminu in številnim odsotnostim je v Schaffhausnu dobila le 20 zadetkov, potem ko je izvrstno nevtralizirala glavna švicarska orožja na čelu z najkoristnejšim igralcem bundeslige Andyjem Schmidom.

Jure Dolenec in soigralci morajo storiti še zadnji korak proti Hrvaški. Premagati morajo Portugalce ali pogojno remizirati. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jure Dolenec in soigralci morajo storiti še zadnji korak proti Hrvaški. Premagati morajo Portugalce ali pogojno remizirati. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Maksimalno zbrani"

"Igrali smo zelo pametno. Na začetku smo stisnili in dali vse od sebe ter pristrigli peruti Švicarjem, hkrati pa tekmecem dokazali, da smo na njihovo igrišče prišli maksimalno zbrani in z veliko željo po zmagi. Tekmo smo imeli od prve do zadnje minute pod nadzorom, najpomembneje pa je, da se zaradi številnih menjav nismo preveč utrudili pred odločilno tekmo s Portugalsko," je Jure Dolenec v izjavi za Rokometno zvezo Slovenije izpostavil še en "dobitek" sredinega srečanja.

Prvenstvo na Hrvaškem se vse bolj nasmiha, ampak ... Kljub izdatni zmagi slavja ne more in ne sme biti. Portugalska je kakovostnejši tekmec od Švicarjev. Navsezadnje je imela dolgo v šahu tudi Nemce, a na koncu izgubila. V Kopru se bodo gostje dobro zavedali, kakšen podvig bi jim uspel ob zmagi. A kot je pred dnevi dejal selektor Veselin Vujović: "Če pred polno dvorano Bonifika ne premagamo Portugalcev, si ne zaslužimo evropskega prvenstva."

S škofjeloškim someščanom, soigralcem in prijateljem Matejem Gabrom. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com S škofjeloškim someščanom, soigralcem in prijateljem Matejem Gabrom. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

"Naj mlajši pokažejo, kam spadajo"

Gorenjec vsekakor ne sodi med tiste, ki bi obolevali za pomanjkanjem samokritičnosti. Med drugim je to dokazal tudi po ljubljanski tekmi z Nemci, ki ga je izjemno razočarala.

Vseeno si ne zatiska oči glede sestave trenutne ekipe: "Če pogledamo seznam igralcev, ki iz različnih razlogov manjkajo, bi lahko sestavili še eno zelo kakovostno reprezentanco, ki bi se tudi uvrstila na evropsko prvenstvo. Imamo veliko mladih igralcev in potenciala, drugačno ekipo kot pred časom. Smo višji, fizično močnejši, a tudi manj izkušeni. Tudi za mlajše fante je prišel čas, da pokažejo, kam spadajo, in da smo tudi z njimi zelo močna reprezentanca."

Medalja s svetovnega prvenstva mu je izpolnila sanje. | Foto: L. G. Medalja s svetovnega prvenstva mu je izpolnila sanje. Foto: L. G.

Sezona za oblizniti prste

Čeprav je bil z Montpellierom le tretji v francoskem prvenstvu, pa je za Dolencem posamično sezona za oblizniti prste. Portal handnews.fr ga je izbral celo za najkoristnejšega igralca francoske lige, v njenem uradnem izboru pa je postal najboljši desni zunanji prvenstva. Januar je bil zanj sanjski.

Uradno je bil potrjen njegov prestop v Barcelono, z reprezentanco pa je posegel po bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu. In ne le to: z 88 zadetki je četrti strelec lige prvakov. Montpellier je v osmini finala izločil evropske prvake iz Kielc. Seznam se kar ne konča ...

"Rokomet je ekipni šport. Gotovo bi vsa ta posamična priznanja zamenjal za eno - za lovoriko francoskega pokala. Čeprav smo na poti do finala izločili Pariz na njegovem igrišču, smo v finalu nespametno izgubili (proti Nantesu, op. a.). Vsekakor so ta priznanja nagrada za napredek, ki sem ga pokazal v Franciji, a tudi motivacija za nove izzive, ki jih ne bo malo. Želim si, da bi ostal najmanj na ravni zadnjih dveh sezon. Če bom še napredoval, pa super," sporoča Škofjeločan.

Ne spreglejte