Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
2. 4. 2013,
14.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gudjon Valur Sigurdsson Aron Palmarsson

Torek, 2. 4. 2013, 14.24

7 let, 12 mesecev

Islandci ribiči? Kaj še, zvezdniki Kiela, Pariza, Kielc ...

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste menili, da je Islandija reprezentanca anonimnežev? Nikakor. Deset jih igra v Nemčiji, med njimi večina v ''top'' klubih. Islandce imata pod pogodbo tudi Pariz, Kielce ... Predstavljamo tri zvezde.

Gudjona Valurja Sigurdssona so v letošnji sezoni posebej dobro spoznali predvsem rokometaši Celja Pivovarne Laško na obračunih s Kielom. Na prvi tekmi v Zlatorogu je zabil sedem golov, a vseeno premalo za zmago evropskih prvakov in preprečitev ene največjih senzacij sezone. Triintridesetletno levo krilo pooseblja temeljne prvine kluba in reprezentance, za katera nastopa: hitrost, spretnost, iznajdljivost, zlata roka, tudi moč. Njegove izkušnje iz bundeslige so več kot desetletne, vmes je eno sezono, lansko, nastopal za umrli Koebenhavn. Kapetan Islandije v reprezentanci nastopa že 13 let, občasno tudi kot zunanji igralec. Drugi na olimpijskih igrah 2008 in izbran v idealno postavo pekinških iger pod petimi krogi, tretji na evropskem prvenstvu 2010, peti na olimpijskih igrah 2012 in še prej proglašen za najboljše levo krilo evropskega prvenstva v Srbiji ... V Španiji na zadnjem svetovnem prvenstvu je bila Islandija 12., v osmini finala je izpadla proti Franciji. Sigurdsson je bil šesti strelec prvenstva, čeprav je odigral le šest tekem, imel pa je boljše povprečje kot prvi luknjač mrež na prvenstvu Anders Eggert. V Sloveniji športnike po 30. letu često razglašujemo za stare, skoraj odslužene. Pri skoraj 24 pomladih se Sigurdssonova kariera ne zdi v zatonu. Še zdaleč ne.

Zvezdnik mlajše generacije, levi in srednji zunanji, letnik 1990. Kljub temu je Aron Palmarsson že zdaj pravi lovec na lovorike in naslove. S Kielom, ki si ga je prisvojil, ko je bil še najstnik, je osvojil dve ligi prvakov in še sedem drugih trofej. Lani je postal naj športnik Islandije, leto pred tem najboljši rokometaš dežele gejzirjev. Vpoklic med člane je prehitel njegovo polnoletnost. Izbranec v idealno postavo lanskih olimpijskih iger. Bil je prvi podajalec letošnjega svetovnega prvenstva s skoraj šestimi (!) podajami na srečanje. Odlikujejo ga izjemna tehnika, pregled nad igro in smisel za zadevanje iz zapletenih položajev. Že zdaj zvezdnik, ki bo verjetno kmalu dobil dodatek v obliki besede super.

Še en staroselec. Robert Gunnarsson, ki se sicer ubada s poškodbo, je nosilec igre že mnogo let. Krožni napadalec zvezdniškega Pariza, pri katerem je soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Roka Praznika, ima tako kot njegovi številni soigralci izkušnje iz bundeslige, kjer je zbral 234 nastopov in zabil 711 golov. V Nemčiji nastopal za Gummersbach in Rhein-Neckar Löwen. S prvim je osvojil pokal EHF in pokal pokalnih zmagovalcev. Z izbrano vrsto pa je bil srebrn na pekinških olimpijskih igrah in tretji na evropskem prvenstvu pred tremi leti. V slovenski reprezentanci izpostavlja Nenada Bilbijo in Vida Kavtičnika ter malce tarna nad kratko islandsko klopjo. Tudi zato, meni 32-letnik, so Islandci uspešni na olimpijskih igrah, kjer tekme niso vsak dan.

Ne spreglejte