Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
14. 1. 2017,
12.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

Gudjon Valur Sigurdsson Islandija slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo

Sobota, 14. 1. 2017, 12.57

6 let, 7 mesecev

Portret

Gudjon Valur Sigurdsson – konzervirana dodana vrednost

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

gudjon valur sigurdsson barcelona | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Gudjon Valur Sigurdsson, islandski rokometaš, ki se bo danes na svetovnem prvenstvu v Franciji pomeril s Slovenci, je vrhunski v letih, ko so mnogi že kar nekaj časa v športnem pokoju.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

"Kako igra Goggi Sigurdsson!" je na zadnji tekmi med Islandijo in Španijo na svetovnem prvenstvu v rokometu vzkliknil Roman Pungartnik. Upokojeni odlični rokometaš, zdaj pa poslovnež in strokovni komentator nacionalne televizije 37-letnega Islandca, ki mu je v resnici ime Gudjon Valur, odlično pozna, saj sta bila eno sezono soigralca pri nemškem Gummersbachu.

(Spet) lev, tako in drugače

Pred štirimi leti v Mariboru. Zdaj ima sicer brado, odlična igra pa je ostala. | Foto: Vid Ponikvar Pred štirimi leti v Mariboru. Zdaj ima sicer brado, odlična igra pa je ostala. Foto: Vid Ponikvar Sigurdsson je dodana vrednost islandske reprezentance in vsakega kluba, kjer igra. Poleti se je vrnil k nemškim prvakom, ekipi Rhein-Newckar Löwen, kjer je pred leti že igral. Prej je bil med drugim pri Barceloni in Kielu. V njegovi biografiji najdemo deset klubov. Pozor, njegova kariera traja že trideset (!) let.

A ne deluje niti malo odsluženo. Hiter, eksploziven, učinkovit. Izjemno motiviran. Ob popolni osredotočenosti, kakršno ponujajo kleni veterani, kot so on, Thierry Omeyer in Mattias Andersson, se takoj pojavi vzporednica z generacijo športnikov, ki so mlajši deset, petnajst ali dvajset let.

Če so močni pri besedah, kako morajo še naprej trdo delati, pa velikokrat šepa izvedba. Pogosto pretehtajo tudi drugačni motivi kot športni.

Biografija Gudjona Valurja Sigurdssona:

Klubi:
1986 Grotta Seltjarnarnes (ISL)
1991 Grotta KR (ISL)
1998 KA Akureyri (ISL)
2001 TUSEM Essen (NEM)
2005 VfL Gummersbach (NEM)
2008 Rhein-Neckar Löwen
2011 AG Kopenhagen (DAN)
2012 THW Kiel (NEM)
2014 FC Barcelona (ŠPA)
2016 Rhein-Neckar Löwen (NEM)

Reprezentanca:
316 nastopov, 1.677 golov

Največji uspehi:
evropski prvak z Barcelono 2015
2-krat španski, 1-krat nemški prvak

2. na OI 2008
3. na EP 2010
5. na OI 2012
6. na SP 2011

Z Barcelono je leta 2015 osvojil ligo prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Barcelono je leta 2015 osvojil ligo prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Sedemnajst let reprezentance in evropski naslov

Sigurdssson je že desetletje eno najboljših levih kril na svetu. V reprezentanci je že 17 let. Zbral je 316 nastopov in dosegel 1.677 golov.

Pred desetletjem je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva. Vrh kariere je dosegel na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je Islandija igrala v finalu. Čez dve leti je bil na evropskem prvenstvu tretji. Na obeh tekmovanjih je bil izbran v najboljšo postavo.

Gotovo bi osvajal še kaj, a je Islandija v zadnjih letih sestopila z ozkega svetovnega vrha. Je pa zato srebrnino zbiral v klubih. Leta 2015 je osvojil Evropo z Barcelono. Z novim klubom Jureta Dolenca je osvojil dva državna naslova, enega pa prej s Kielom v Nemčiji.

Peking leta 2008 je bil "njegov". | Foto: Guliverimage/Getty Images Peking leta 2008 je bil "njegov". Foto: Guliverimage/Getty Images

Z ironijo nad leta

Let ne priznava, manjkajočih igralcev in utrujenosti prav tako ne. Z malce ironije pravi, da se napetih tekem s Slovenijo, ko je bila Islandija dvakrat uspešnejša za gol, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2014 ne spominja. Vrhunskost je pri njem konzervirana. Da je le ne bi serviral proti Slovencem.

Ne spreglejte