Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
16. 3. 2013,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hamburg Borut Mačkovšek

Sobota, 16. 3. 2013, 17.50

8 let

Hamburg ekspres odbrzel skozi Zlatorog

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v svojem Zlatorogu izgubili prvo tekmo osmine finala lige prvakov proti Hamburgu, in sicer z 29:38 (13:20). Mačkovškov strel: 13 od 14. Povratna tekma bo v četrtek.

Osmina finala lige prvakov se je v Zlatorog vrnila prvič po letu 2007. Trenutno šesta zasedba bundeslige s praktično samimi reprezentanti tipa Domagoj Duvnjak, Igor Vori, Blaženko Lacković, Hans Lindberg, Johannes Bitter, Marcin Lijewski, Pascal Hens in drugimi je bila velik favorit proti slovenskemu podprvaku, a celjska mladost je v letošnji sezoni že zadala poraz Kielu, zato je upanje živelo. Nekaj manj ga je bilo sicer zaradi poškodbe Mateja Lekaija, ki je trenerju Vladanu Matiću pustila bore malo izbire na srednjem in levem zunanjem, zgolj tri igralce. Gledalci so prepoznali pomembnost trenutka in skoraj do roba napolnili Zlatorog, ki se je tik pred tekmo s pomočjo koreografije z listi obarval v rumeno.

Začetek dober, ampak ...

Matevž Skok, Gašper Marguč, Nemanja Zelenović, Sebastian Skube, Borut Mačkovšek, Luka Žvižej in Alem Toskić je bila prva celjska postava. Pričakovano nemško obrambo 6-0 je po strelu s tal prvi ukanil Mačkovšek, ki je tako dal slutiti o spodbudnem strelskem večeru. Na drugi strani pa so slovenski podprvaki postavili formacijo 5-1 z Žvižejem na konici. Do desete minute je bilo Celje večinoma korak = gol pred tekmecem, ki je prvič povedel z golom Lindberga za 6:5. A večja grožnja Hamburga je bil njegov desni zunanji, izvrstni Poljak Lijewski, ki je do 12. minute dosegel že štiri gole, in to brez strela mimo. Tedaj je pri zaostanku 6:9 Matić zahteval minuto predaha. Poleg nekaj tehničnih napak v napadu pa pri Celjanih po željah ni delovala predvsem obramba. Hamburg je tako na četrtini tekme povedel za štiri gole (11:7), v 20. minuti pa po Lindbergovem prvem golu iz igre za pet (13:8).

Posnemovalcev Mačkovška je manjkalo

Tedaj sta madžarska sodnika dodobra razbesnela celjsko publiko, ko sta ob očitnem prekršku nad izvrstnim Mačkovškom, iz štirinajstih poskuskov je zadel kar trinajstkrat, piskala prekršek v napadu. Da nista dorasla tekmi tedna, za kar je bil proglašen tokratni obračun v Zlatorogu, sta dokaz(ov)ala tudi kasneje. Vseeno pa sta bili za rast Hamburgovega vodstva veliko bolj krivi nenatančna igra v napadu – Celje je v prvi polovici tekme imelo osem izgubljenih žog in tehničnih napak, Hamburg pa tri – in odlična realizacija Nemcev. Sijajni Lindberg tako v prvem delu ob sedmih golih ni zgrešil niti iz igre niti s sedmih metrov. Lijewski je zadel prvih šest strelov, Blaženko Lacković pa je združil kreacijo in solidno učinkovitost. Nemški prvaki izpred dveh let so tako po četrtem golu slednjega v 29. minuti povedli kar z 20:12, tako da je ob odhodu na odmor kazalo, da iz vnovične senzacije v Zlatorogu ne bo nič. Ob fenomenalnem Mačkovšku nihče ni zabil več kot dva gola.

Ljudska vstaja navijačev

Na začetku drugega polčasa so pivovarji nekoliko zajezili nemški napad. Obramba je delovala bolje kot večino prvega polčasa. Do dveh žog je končno prišel Toskić in jih poslal za Bitterjev hrbet, Mačkovšek pa je nadaljeval z napadalno perfekcijo. Celjani so večkrat znižali zaostanek na pet golov, pri tem pa je ostala neizkoriščena še druga njihova sedemmetrovka. Sodnika sta puščala Hamburgu dolge napade in tako znova pomagala zanetiti bes gledalcev, ki so po nepotrebnem metali predmete na igralno površino. Napadalne zagate so Nemci reševali s sijajnimi zunanjimi igralci.

Prilika tudi mladim

Po golu Petersena je v 47. minuti Hamburg spet povedel z osmimi goli (30:22). Celje je nato z dvema goloma kaznovalo izključitev nervoznega in često protestirajočega Lijewskega, a se je HSV maščeval z dvema zadetkoma Matthiasa Flohra in enim Lindberga za najvišjih 34:24 slabih deset minut pred koncem. Visokemu zaostanku navkljub so imeli Celjani še vedno podporo s tribun, ki so jo nagradili s cepelinom Nikole Ranevskega in Zelenovića. Nemci so povsem zaustavili Marguča, ki iz igre ni dosegel zadetka, v ligi prvakov pa je zadetkom debitiral 18-letni Črnogorec Stefan Čavor. Povratna tekma bo v četrtek ob 19.30 v Hamburgu.

Ne spreglejte