Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2015,
22.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
svetovno prvenstvo rokomet

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2015, 22.05

8 let, 3 mesece

Finalista olimpijskih iger ter padalci na kupu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V skupini C svetovnega prvenstva sta se srečali tudi olimpijska prvakinja Francija in finalistka Švedska. Konkurenco je zaostrila Islandija, ki je prejela priložnost kot naknadno uvrščena ekipa.

Kakšen pridelek kolajn na velikih tekmovanjih imajo Francozi v zadnjih dveh desetletjih!. Kar 14 medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah so osvojili, od tega devet zlatih. Generacija, ki jo že leta vodi veliki Nikola Karabatić, je jasno med top favoriti tudi v Katarju. Vse položaje imajo izvrstno pokrite.

Če kje kdaj kdo zmanjka, promovirajo novo ime, kot je bil na primer na lanskem evropskem prvenstvu – je treba omeniti, da so postali prvaki? – na Danskem Valentin Porte. Čeprav so nekateri asi že nekoliko v letih, kakovost ne jenja. Francoski aduti so moč, višina in hitrost. Izkušnje in vrhunskost dovoljujejo stopnjevanje forme. Če jim ponudiš mezinec, bodo zgrabili roko.

Švedi so rekorderji po številu osvojenih kolajn na svetovnih rokometnih prvenstvih. Zgodovina jim jih je prinesla kar 11. A zadnja datira v leto 2001. V zadnjih letih reprezentanca, ki jo v tandemu vodita člana njene zlate generacije Staffan Olsson in Ola Lindgren, spet išče svoj pravi jaz. Lani je bila Švedska na evropskem prvenstvu sedma, na zadnjem mundialu v Španiji je ni bilo.

Če kje, potem ima trenerski dvojec, sladke skrbi v vratih. Neuničljivi Mattias Andersson je bil s Flensburgom evropski prvak, zasedbo med vratnicami pa odlično dopolnjujeta Kielova Andreas Palicka in Johan Sjöstrand.

Njun soigralec je levoroki Niklas Ekberg, vse bolj se uveljavlja odlični krožni napadalec Veszprema Andreas Nilsson, trden obrambni zid pa tvorita prekaljena Tobias Karlsson (Flensburg) in Magnus Jernemyr (Minden).

Po 18 letih so lanskega januarja Alžirci spet postali afriški prvaki. Prej so bili dolga leta v senci Egipta in Tunizije.

Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma so bili tako kot zdaj v isti skupini z Egiptom, o napredovanju je odločala razlika v zadetkih. Epilog je znan. V osmino finala je napredoval Egipt, na katerega so v situ za med naj osem ekip prvenstva naleteli Slovenci in ga izločili.

Ključna igralca sta kapetan, levi zunanji Messaoud Berkous in vratar Slahdji Abdelmarek. Alžirci so pripravam namenili veliko pozornosti. Rokometaši, ki nastopajo v domačem prvenstvu, so se dobivali trikrat tedensko. Pozneje so se pripravljali še v Švici, Franciji in igrali pripravljalne tekme na Slovaškem, Madžarskem ter seveda v Sloveniji. V tujini nastopajo štirje igralci, dva v Dubaju in dva pri nižjeligaših v Franciji.

Čehi so v dodatnih kvalifikacijah izločili Srbe. Duša ekipe je že vrsto let Filip Jicha, levi zunanji Kiela in najboljši rokometaš na svetu leta 2010, ki ima iz zgodnjega obdobja kariere tudi nekaj katarskih klubskih izkušenj.

A v svoji ponudbi ima ekipa legendarnega Jana Filipa še druge adute. Na primer izkušenega vratarja Richarda Štochla in poleg Jiche še enega močnega zunanjega igralca Pavla Horaka, fanta s kopico bundesligaškimi izkušnjami.

Naložba za prihodnost je iz Barcelone v Celje posojeni Michal Kasal, kar 209 centimetrov visoki mladenič, ki se v Zlatorogu za zdaj še ni pretirano naigral. Vsaj v Evropi ne.

Potem ko se Češki ni uspelo uvrstiti v glavni del lanskega evropskega prvenstva in je končala kot 15., bo osmina finala vsekakor primarni cilj. Stavila pa bo na obrambo.

Rokomet je najuspešnejši šport otoka z zgolj 300 tisoč prebivalci. Podpora tej tezi sta srebro z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 in bron z evropskega prvenstva leta 2010 v Avstriji. Odlična izida sta tudi peti mesti z londonskih olimpijskih iger in lanskega evropskega prvenstva.

Islandci, ki so jih v dodatnih kvalifikacijah izločili Bosanci, so dobili drugo priložnost po tem, ko sta iz političnih vzrokov udeležbo odpovedali reprezentanci Bahrajna in Združenih arabskih emiratov.

Rokometaši iz dežele gejzirjev so odlični znanci Slovencev, saj so se z njimi pomerili tako na pripravljalnem turnirju pred prvenstvom kot v nedavnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2014.

Kar enajsterica s širšega seznama igra v bundesligi, ki se ponaša tudi z vrsto islandskih trenerjev.

Daleč so časi sredi 90. let, ko je bila egiptovska reprezentanca na svetovnih prvenstvih vselej med deseterico. Časovno je bližje, rezultatsko pa še dlje prvenstvo leta 2001, ko je prišla celo v polfinale. Kot prva neevropska ekipa v zgodovini.

Evropsko uveljavljenih igralcev, kakršen je bil nekoč Hussein Zaky, Egipt, tretja afriška reprezentanca, tokrat nima. V Katar prihaja s pomlajeno zasedbo, ki hoče dokazati, da če že nima primata v Afriki, ima na črni celini vsaj najboljšo rokometno šolo.

Kot ponavadi bo Egipt stavil na nekoliko bolj agresivne, tvegane, skratka, "divje" obrambe, ki smo jih videli tudi v Zlatorogu. O kakovosti ekipe pa priča visoka zmaga oslabljene Slovenije. Osmina finala, ponovitev uspeha iz Španije, bi bila res velik uspeh.

Ne spreglejte