Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 1. 2022,
22.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

2

Natisni članek

evropsko prvenstvo EP v rokometu 2022 Danska Ljubomir Vranješ Slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 15. 1. 2022, 22.02

2 leti, 3 mesece

EP V ROKOMETU 2022, 3. DAN

Danci premočni, Slovenci s Črno goro v boj za napredovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

2

EP v rokometu: Slovenija - Danska (Borut Maškovšek) | Slovenci so izgubili proti favorizirani Danski. Najboljši strelec v slovenski vrsti je bil Borut Mačkovšek s šestmi goli. | Foto Guliverimage

Slovenci so izgubili proti favorizirani Danski. Najboljši strelec v slovenski vrsti je bil Borut Mačkovšek s šestmi goli.

Foto: Guliverimage

Po uspešno prebitem ledu proti Severni Makedoniji je slovenska reprezentanca na drugi tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva doživela hud poraz z Dansko, svetovno prvakinjo in olimpijsko podprvakinjo. Obračun za vrh skupine A se je v Debrecenu končal s 34:23 za Dance, ki so si že zagotovili napredovanje v drugi del. Za tega se bodo Slovenci v ponedeljek udarili s Črnogorci. Ti so namreč danes  z 28:24 premagali Makedonce. V skupini C so Hrvati premagali Srbe (23:20), v E pa Španci Švede (32:28).

Slovenija je Dansko na velikih tekmovanjih nazadnje premagala na evropskem prvenstvu na Hrvaškem leta 2000 (28:24). Tokrat so se je četa Ljubomirja Vranješa svetovnim prvakom dobro upirala v prvem polčasu, ki ga je izgubila za samo dva gola, v nadaljevanju pa je popustila in Dancem dovolila, da so ji ušli. Danci so si z drugo zmago na turnirju že priigrali drugi del, Slovence pa v ponedeljek čaka derbi s Črnogorci.

V drugi del so se poleg Dancev prebili še Španci, Francozi in Rusi.

Brez Dolenca

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ na obračunu z dvakratnimi evropskimi prvaki z Norveške 2008 in Srbije 2012, svetovnimi prvaki iz Nemčije in Danske 2019 ter Egipta 2021 ter olimpijskimi prvaki iz Ria De Janeira 2016 ni mogel računati na kapetana Jureta Dolenca, ki si je na četrtkovi uvodni tekmi poškodoval koleno, namesto Škofjeločana je bil v kadru Celjan Matic Grošelj.

Slovenski rokometaši so bili večji del prvega polčasa povsem konkurenčni rokometnim silakom iz Hamletove dežele. V napadu so igrali preudarno in pametno, z natančno odmerjenimi streli pa je žoga našla pot v mrežo enega najboljših vratarjev na svetu Niklasa Landina. Še boljša je bila njihova igra v napadu, deficit v centimetrih in kilogramih so nadomestili s fanatično borbenostjo.

Mikkel hansen je bil z osmimi goli prvi strelec tekme. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mikkel hansen je bil z osmimi goli prvi strelec tekme. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za svoj odnos so bili nagrajeni, v 16. minuti so po "projektilu" Boruta Mačkovška povedli z 8:7. Danci so jim v 21. minuti ušli na dva gola (9:11), a so jih - po dveh zadetkih Mačkovška - hitro ujeli in izenačili na 11:11.

V končnici prve polovice tekme jim je malce padla zbranost, v 27. minuti so prvič na dvoboju zaostali za tri gole (11:14), na veliki odmor pa so se slovenski rokometaši podali z dvema zadetkoma primanjkljaja (14:16).

Slab drugi polčas

V drugem polčasu niso bili konkurenčni Dancem, ki so izkoristili vsako njihovo napako in jim po vsega šestih minutah ušli na šest golov (15:21). Vranješ je z minuto odmora skušal končati zadrego svojih varovancev, ki so povsem izgubili rdečo nit v igri, do sprememb na igrišču pa ni prišlo.

Danci so imeli do zadnjega zvoka sirene v Fönix Areni popoln nadzor nad Slovenci, ki so se sprijaznili s porazom in hranili moči za ponedeljkovo odločilno tekmo proti Črnogorcem za preboj v drugi del tekmovanja.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Borut Mačkovšek s šestimi in Gašper Marguč s štirimi goli.

"Danci so zasluženo zmagali. Bili so boljši, končna razlika pa je previsoka. Poraz boli, a ga moramo hitro pozabiti. Že v ponedeljek nas čaka ključna tekma proti Črnogorcem in naredili bomo vse, da se prebijemo v drugi del tekmovanja," je po tekmi za RTV Slovenija dejal Marguč.

EP v rokometu: Slovenija - Danska | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na prvenstvu, ki ga gostita Slovaška in Madžarka, nastopa 24 reprezentanc, ki so razvrščene v šest skupin po štiri. Slovenska reprezentanca moči s tekmeci v skupini A meri v Debrecenu. Zadnja tekma v prvem delu tekmovanja jo čaka 17. januarja proti Črni gori.

V drugi del, ki bo potekal v Budimpešti, bosta iz skupine napredovali najboljši dve izbrani vrsti, ki se bosta nato križali z najboljšima dvema iz skupine B (Portugalska, Madžarska, Islandija in Nizozemska) ter skupine C (Hrvaška, Srbija, Francija in Ukrajina).

V polfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz obeh skupih drugega dela.

Madžarska/Slovaška: EP, moški, 2. krog:

Sobota, 15. januar:
Skupina A (Debrecen):

Severna Makedonija : Črna gora 24:28 (16:17)

Slovenija : Danska 23:34 (14:16)
Mačkovšek 6, Marguč 4, Cehte 3; Hansen 8, Gidsel 7, Jensen 4

Lestvica:
1. Danska 2 tekmi - 4 točke*
2. Slovenija 2 - 2
3. Črna gora 2 - 2
4. Severna Makedonija 2 - 0

Skupina C (Szeged):
Francija : Ukrajina 36:23 (17:11)
Hrvaška : Srbija 23:20 (11:9)

Lestvica:
1. Francija 2 - 4*
2. Srbija 2 - 2
3. Hrvaška 2 - 2
4. Ukrajina 2 - 0

Skupina E (Bratislava):
Češka : BiH 27:19 (12:9)
Španija : Švedska 32:28 (17:14)

Lestvica:
1. Španija 2 - 4*
2. Švedska 2 - 2
3. Češka 2 - 2 
4. Bosna in Hercegovina 2 - 0

Skupina F (Košice):
Slovaška : Litva 31:26 (15:8)
Norveška : Rusija 22:23 (12:14)

Lestvica:
1. Rusija 2 - 4*
2. Norveška 2 - 2
3. Slovaška 2 - 2
4. Litva 2 - 0

* - že v drugem delu turnirja.

slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Severna Makedonija, Ljubomir Vranješ
Sportal Vranješ opozoril na težavo, makedonski zvezdnik popihal na dušo Slovencev
Slovenija : Severna Makedonija, navijači
Sportal Sproščeno v boj z danskim strojem, vprašaj pred nastopom kapetana
 
Ne spreglejte