Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
22.25

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Klemen Luzar rokomet slovenska rokometna reprezentanca do 20 let

Sobota, 13. 7. 2024, 22.25

2 dneva, 14 ur

Evropsko prvenstvo v rokometu do 20 let

Mladi Slovenci po visokem porazu z Danci ostali brez četrtfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
rokometna žoga | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska rokometna reprezentanca do 20 let se na domačem evropskem prvenstvu v Celju in Laškem ni uvrstila v četrtfinale. Slovenci so danes v zadnjem krogu predtekmovanja izgubili z Danci s 25:34 (12:13). Slovenija bo v nadaljevanju prvenstva igrala v skupini za razvrstitev od 9. do 16. mesta. 

Uroš Zorman
Sportal Zormanova četa boljša v prvem, Madžari v drugem polčasu #video

Na tem evropskem prvenstvu je nov tekmovalni sistem, po katerem se iz šestih skupin v četrtfinale uvrstijo zmagovalci ter dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci. Slovenci so se zato zavedali, da jih v nadaljevanje tekmovanja zanesljivo vodi le zmaga proti Danski, na napredovanje pa bi lahko računali tudi ob neodločenem izidu in ob ugodnem razpletu v skupinah D in F.

A nazadnje se ti scenariji niso uresničili, Danci, ki so na prvih tekmah premagali Italijane za 17, Izraelce pa za deset golov, bi bili prvi tudi ob neodločenem izidu. Vendar pa so zanesljivo dobili še tretjo tekmo in slavili v skupini, Sloveniji je ostalo drugo mesto in nadaljevanje EP v boju za razvrstitev od 9. do 24. mesta.

Slovenci so tekmo slabo začeli in zaostajali z 1:5, a so se vrnili in Kai Marguč je znižal na 5:6. Marguč in Aljaž Pratnerkar sta v finišu prvega dela poskrbela za dve izenačenji (11:11, 12:12), a so Danci na odmor odšli z zadetkom naskoka.

V nadaljevanju je bila igra enakovredna do 43. minute, ko so Skandinavci vodili s 30:21. Potem pa je sledila serija danskih golov in slabe slovenske minute, ko so gostje z delnim izidom 7:1 prišli do trdnega vodstva 30:22, končna razlika je bila +9.

Za Slovenijo je največ golov, šest, dosegel Žan Lesjak Korže, pet jih je dodal Marguč. Pred tem so mladi slovenski rokometaši na EP Italijo premagali z 38:35, Izrael pa s 33:31.

Klemen Luzar, selektor slovenske reprezentance do 20 let: "Danci so zasluženo zmagali. Naš načrt je bil, da skušamo z njimi čim dlje držati korak. Nikakor se nismo želeli spustiti v "divjanje" z njimi, saj so ravno v tem najboljši. V obrambi smo igrali nad nivojem, ki smo ga pokazali na prvih dveh tekmah, tudi naš vratar je bil danes veliko bolj razpoložen. Prvi polčas smo še držali korak z njimi, nato pa jim enostavno nismo več mogli slediti. Jutri si bomo vzeli čas za počitek in pripravo na nadaljevanje prvenstva. Naš naslednji cilj je osvojitev končnega 9. mesta na prvenstvu."

Krim Mercator
Sportal V evropskih klubskih tekmovanjih osem slovenskih rokometnih klubov
Ne spreglejte