Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
22.50

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

Uroš Zorman Ferski otoki EP v rokometu 2024 Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 11. 1. 2024, 22.50

3 mesece, 3 tedne

EP V ROKOMETU 2024 (M), 2. DAN

Slovenci so se pošteno namučili za prvo zmago, a led je prebit #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
EP v rokometu: Slovenija - Ferski otoki | Slovenci so EP odprli z zmago nad Ferskimi otoki. | Foto Guliverimage

Slovenci so EP odprli z zmago nad Ferskimi otoki.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška rokometna reprezentanca je 16. evropsko prvenstvo, ki bo do 28. januarja potekalo v Nemčiji, odprla z zmago. A se je morala proti trdoživim debitantom na prvenstvih stare celine s Ferskih otokov močno potruditi. Na trdi tekmi v Berlinu in izenačenem prvem polčasu (13:13) so varovanci selektorja Uroša Zormana zmagali z 32:29. V večerni tekmi skupine D so Norvežani upravičili vlogo favoritov proti Poljakom in jih premagali z 32:21 (15:10).

Slovenija, ki na prvenstvih stare celine nastopa štirinajstič, se je za začetek v skupini D pomerila z debitanti s Ferskih otokov. V slovenski vrsti so se dobro zavedali zahtevnega testa proti motiviranim tekmecem, a so Ferci vendarle nekoliko presenetili s kakovostjo in tekmo na krilih številnih svojih glasnih navijačev odprli odlično.

Selektor Uroš Zorman po tekmi:

Povedli so s 4:2, Slovenci so šele v 13. minuti tekme prišli do prvega vodstva (6:5), pa kmalu do najvišje prednosti dveh golov (8:6), a so se hitri severnjaki vrnili v igro, izenačili na 8:8, pa nato 9:9, povedli z 11:10, 12:11 in 13:12, a jih je Zormanova četa pred odmorom ujela (13:13). 

Prebujenje v drugem polčasu

Tudi drugi polčas so Slovenci začeli v krču, Ferci so povedli s 14:13, pa ob dveh izključitvah v naši reprezentanci celo s 17:15, nato pa so varovanci Uroša Zormana začeli vzpostavljati ravnotežje na igrišču. Fercem so vidno pohajale moči, naši rokometaši so jih ujeli pri 17:17, nato pa počasi začeli delati razliko. Razigrala sta se Aleks Vlah in Miha Zarabec, z nekaj odličnimi obrambami pa se je izkazal vratar Klemen Ferlin. V 51. minuti je bilo 29:23 za Slovence, a je nato spet padla zbranost, Ferci so se približali na –2 (29:27), do konca pa so naši rokometaši le zadržali prednost in se veselili zmage z 32:29.

EP v rokometu: Slovenija - Ferski otoki | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Najboljši strelec pri Slovencih je bil z osmimi goli Aleks Vlah, sedem jih je dosegel Miha Zarabec. Pri Fercih sta devet golov dosegla Elias a Skipagoetu in Hakun av Teigum.

"Z individualnimi vložki in hitrostjo smo prebijali njihovo obrambo"

"Vedeli smo, da bo naporna tekma in kako se bo odvijala. Dejstvo je, da smo ob vseh poškodbah izgubili malce na hitrosti, širini. Fantje so pokazali karakter. Tisti, ki so tukaj, ste videli, da si želijo. Ekipa je spet delovala enotno. Ni bilo velike panike. Tudi ko smo izgubljali, smo vedeli, da bomo to enkrat obrnili. Fantom za drugi polčas lahko le čestitam. V prvem polčasu smo malce zaspali. Ne da ni bilo neke energije, žoga je šla prepočasi, ni bilo ritma. V drugem polčasu se je Zarabec zbudil, vnesel ta ritem, zaradi česar je bilo vse lažje, enako velja za Vlaha. Z individualnimi vložki in hitrostjo smo prebijali njihovo obrambo, tudi v naši obrambi pa je bilo več energije. Boljši smo bili na nogah, svoje je z obrambami dodal še Ferlin. Obrnili smo potek dvoboja, imeli šest golov prednosti, ampak smo jih z neumnostmi vrnili v igro. Smo pa tekmo pripeljali do konca, kot se spodobi," je za Rokometno zvezo Slovenije otvoritev prvenstva ocenil selektor Zorman.

Aleks Vlah:

Na drugi tekmi skupine D sta se, prav tako v dvorani Mercedes-Benz v Berlinu, pomerili reprezentanci Norveške in Poljske. Skandinavci so zmagali z 32:21 (15:10), strelsko najbolj razpoložen pa je bil njihov prvi zvezdnik Sander Sagosen s šestimi goli. Najboljši v poljski vrsti je bil Szymon Sićko s petimi goli. 

Slovenci bodo v prvem skupinskem delu tekmovanja v soboto igrali proti Poljski (18.00), dva dni kasneje pa še proti Norveški (20.45), favoritu skupine D.

Miha Zarabec:

Napredovanje v drugi del, ki bo za skupine D, E in F v Hamburgu, za A, B in C pa v Kölnu, si bosta priigrali po dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin.

EP v rokometu 2024, 2. dan

Četrtek, 11. januar:

Lestvice:

Preberite še:

slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Sportal Sramežljivi selektor brez dlake na jeziku
slovenska rokometna reprezentanca trening Uroš Zorman
Sportal Jasno opozorilo iz slovenskega tabora #video
Aleks Vlah
Sportal Primorec, ki se ne sme pritoževati
slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenski selektor dokončno razkril vse karte
Ne spreglejte