Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
1. 10. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

Daniel Dušebajev Celje Pivovarna Laško Kielce Rokometna liga prvakov

Nedelja, 1. 10. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Mladinski svetovni prvak v Celju

Daniel Dušebajev: fant, ki je premagal svoj klub, očeta in brata

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Celje Kielce | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kot v pravljicah, ko princeso ali kraljestvo nepričakovano dobi najmlajši sin, je tudi Daniel, najmlajši rokometaš iz družine Dušebajev, po tekmi med Celjem in Kielcami bistveno bolj nasmejan od očeta Talanta in starejšega brata Alexa.

Pravzaprav je kar zapleteno našteti vse razloge, zaradi katerih je bila tekma Celja s Kielcami (31:27) v ligi prvakov prelomna za mladega Španca Daniela Dušebajeva. Pa vseeno poskusimo ... Zaradi poškodbe komolca, ki boli Boruta Mačkovška, je dobil najvidnejšo vlogo do zdaj.

Naprej: Kielce so pravzaprav njegov klub. S poljskimi prvaki ima namreč podpisano pogodbo, a so ga ti za dve leti poslali na kaljenje v Zlatorog. Kielce že skoraj štiri leta vodi Danielov oče Talant, nekoč najboljši rokometaš na svetu. V poljski ekipi pa navsezadnje igra tudi Alex Dušebajev, Danielov starejši brat.

Fotogalerija Urbana Urbanca:

Fotogalerija
1 / 49

Roka ni drhtela. Vsaj ne pretirano.

Kar nekaj razlogov torej, da bi se lahko zatresle hlače, da bi zadrhtela roka in da misli ne bi ostale, kjer bi morale. A ne pri Danielu. Fant, ki je poleti dopolnil šele 20 let, je zabil pet golov iz 11 poskusov - do zdaj na dveh tekmah skupaj dva - in se v obrambi pogumno boril s praviloma težjimi poljskimi tekmeci.

"Pred tekmo se z očetom nisem slišal, tudi z bratom ta teden nisva kaj prida govorila o rokometu. Za kakšne šale pa mislim, da ni pravi trenutek," se ni hotel preveč izpostavljati mladenič, ki je poleti Španijo popeljal do naslova mladinskega svetovnega prvaka. Odločilni gol je zabil prav sam.

Najmlajši sin je pokvaril večer očetu in bratu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Najmlajši sin je pokvaril večer očetu in bratu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Čez nekaj mesecev (še) boljši

"Zelo sem vesel, da se je odločil za Celje. Prišel je v res dobro ekipo, z dobrim trenerjem. Zaradi jezikovne prepreke potrebuje nekaj časa. Pričakujem, da bo čez dva, tri mesece še boljši. Mislim, da se bo zaradi tako mlade ekipe, v kateri je veliko njegovih vrstnikov, lažje prilagodil," je oče Talant vesel potez sina, od katerega pričakuje še (precej) več.

Daniel Dušebajev ostaja skromen in na tleh. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Daniel Dušebajev ostaja skromen in na tleh. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Prvi stavek namenjen slovenščini

Tako kot trener Branko Tamše: "Dani je zelo mlad igralec. Pravzaprav svojo pravo rokometno pot šele začenja. Mislim, da je Celje idealen klub zanj. Informacije absorbira zelo hitro, dobro jih udejanja na treningih in tekmah. Zelo veliko rokometnega znanja ima. Njegov oče je sicer omenil jezikovno prepreko, a njegov prvi stavek, ko je prispel v Slovenijo in se na Brniku usedel v avto, je bil: 'Kdaj in kje se lahko naučim slovensko?' To je zelo pohvalno, sicer pa tekoče govori angleško."

Velenjčan na celjski klopi v prihodnjih mesecih pričakuje telesno močnejšega in nevarnejšega najmlajšega Dušebajeva.

Ne spreglejte