Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
21.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo rokomet Nikola Karabatić svetovno prvenstvo v rokometu 2019

Četrtek, 17. 1. 2019, 21.56

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU, SKUPINSKI DEL, 5. KROG

Hrvaška po zmagi nad Španijo v drugi del s polnim izkupičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

hrvaška rokometna reprezentanca | Četa Lina Červarja na tem prvenstvu še ne pozna poraza. | Foto Reuters

Četa Lina Červarja na tem prvenstvu še ne pozna poraza.

Foto: Reuters

V zadnjem krogu prvega dela svetovnega prvenstva v rokometu so postali znani zadnji potniki v nadaljevanje prvenstva. Z najboljšo popotnico v skupini A so se v nadaljevalne boje uvrstili Francozi, ki so v končnici prišli do zmage nad Rusijo. S popolnim izkupičkom se v drugi del podajata Hrvaška in Danska, enak dosežek je v skupini D uspel še Švedom.

Četrtek na svetovnem prvenstvu je prinesel zadnje odločitve v prvem delu. Prvo mesto v skupini A je osvojila Francija, ki je po zaostanku proti Rusiji, znova v končnici srečanja, prišla do zmage s 23:22.

Prvič na prvenstvu je za francosko reprezentanco zaigral Nikola Karabatić, ki je v ekipi zamenjal Cédrica Sorhainda. Francozi tako v nadaljevanje prvenstva nesejo tri točke, prav toliko kot Nemčija, ki je v zadnjem krogu odpihnila Srbijo (31:23), a to je zadostovalo za končno drugo mesto. Tretje mesto, ki še vodi v drugi krog, je po zmagi nad Korejo pripadlo Brazilcem.

Hrvati brez poraza, Islandci izločili Makedonce

Izjemno zanimivo je bilo tudi v skupini B, kjer sta najprej za tretje mesto obračunali Islandija in Makedonija. Zmage in napredovanja so se na koncu veselili Islandci, Makedonija pa bo prvenstvo nadaljevala v tako imenovanem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 13. do 24. mesta. 

Zvečer je sledila še poslastica za prvo mesto med Hrvaško in Španijo. Razen izenačenega začetka, so bili ves čas v vodstvu Hrvati, ki so v prvem polčasu vodili tudi s petimi goli razlike, prednost pa se ni stopila tudi v drugem polčasu. Španci so se sicer nekajkrat približali na dva gola zaostanka, a je Hrvaška ves čas nadzorovala potek tekme. Na koncu so bili varovanci Lina Červarja boljši s 23:19, v drugi del pa bodo prenesli štiri točke, medtem ko bodo Španci drugi del prvenstva začeli z dvema točkama.

Španci niso našli odgovora na igro razigranih Hrvatov. | Foto: Reuters Španci niso našli odgovora na igro razigranih Hrvatov. Foto: Reuters

Danci in Švedi brezhibni, presenečenje Egipčanov

V skupini C je prvo mesto in popoln izkupiček po zmagi na skandinavskem derbiju pripadlo gostiteljici Danski, ki je s 30:26 ugnala Norveško. V vrstah danske reprezentance je blestel Mikkel Hansen, ki je Norvežanom nasul kar 14 zadetkov. Danska bo drugi del začela s štirimi točkami, Norveška z dvema manj. Tretje mesto je z zmago proti Avstriji pripadlo Tuniziji, ki bo drugi del začela brez točk. Prvi del je brez zmage in s peto ničlo končal nekdanji slovenski selektor Boris Denič, ki je s Savdsko Arabijo tokrat klonil proti Čilu.

Razburljivo je bilo tudi v skupini D, kjer je Švedska po tesni zmagi nad Katarjem zdaj ugnala še Madžarsko (33:30) in bo po petih zmagah drugi del začela s štirimi točkami. Madžari bodo po dveh zmagah, prav toliko remijih in današnjem porazu v nadaljevanje prenesli točko. Za največje presenečenje prvega dela so najverjetneje poskrbeli Egipčani, ki so v boju za tretje mesto prehiteli tako Argentino kot Katar. 

Boris Denič se bo v nadaljevanju prvenstva s Savdsko Arabijo boril v razvrstitvi od 21. do 24. mesta. | Foto: Sportida Boris Denič se bo v nadaljevanju prvenstva s Savdsko Arabijo boril v razvrstitvi od 21. do 24. mesta. Foto: Sportida

V soboto začetek drugega dela

V petek bo na svetovnem prvenstvu dan počitka, v soboto pa sledi začetek drugega dela. V skupini I bodo v Kölnu nastopile Hrvaška, Nemčija, Francija, Španija, Islandija in Brazilija. Najboljši izhodiščni položaj ima Hrvaška s štirimi točkami, Nemčija in Francija sta pri treh točkah. V skupini II pa se bodo v Herningu med seboj udarile Danska, Švedska, Norveška, Madžarska, Egipt in Tunizija. Najbolje kaže Dancem in Švedom s po štirimi točkami.

Preostale reprezentance, ki se jim ni uspelo kvalificirati med najboljše reprezentance v prvem delu, se bodo pomerile za razvrstitev od 13. do 24. mesta.

Sistem tekmovanja

Na prvenstvu nastopa 24 reprezentanc, ki so razdeljene v skupine po štiri. Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh štirih skupin se bodo uvrstile v glavni del tekmovanja, križata pa se skupini A in B ter C in D. Druge ekipe bodo svoje nastope nadaljevale v tako imenovanem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 13. do 24. mesta.

Točke iz prvega dela se prenesejo v nadaljevanje, najboljših 12 reprezentanc pa bo razdeljenih v dve skupini po šest. Tekme glavne skupine I bo gostila slovita Lanxess Arena v Kölnu, ki vsako leto gosti zaključni turnir evropske lige prvakov, tekme skupine II pa bodo v Herningu. V polfinale se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz obeh skupin. Polfinalni tekmi bosta v Hamburgu, tekme za končne odločitve pa v Herningu.

Skupina A: 
Lestvica skupine A:
Skupina B:
Lestvica skupine B:
Skupina C:
Lestvica skupine C:
Skupina D:
Lestvica skupine D:
Ne spreglejte