Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Rio 2016 doping Mo Farah Bradley Wiggins

Torek, 7. 3. 2017, 16.55

6 let, 6 mesecev

Močno načet ugled športa na Otoku

Na uspehe britanske olimpijske reprezentance pada senca dvoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Mo Farah | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na uspeh britanske olimpijske reprezentance, ki je v Riu de Janieru v Braziliji osvojila 27 zlatih medalj in na končni lestvici zaostala le za ZDA, pada senca dvoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Največja zvezdnika v posamičnem športu, sir Bradley Wiggins in sir Mo Farah, sta osrednja lika debate o uporabi nedovoljenih poživil.

Bradley Wiggins je bil prvi britanski kolesar, ki je osvojil sloviti Tour de France, in kraljica ga je leta 2012 odlikovala z nazivom viteza. Zdaj je petkratni olimpijski prvak Wiggins skupaj z menedžerjem svoje ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov britanske protidopinške agencije UKAD.

Enako velja za štirikratnega olimpijskega prvaka Faraha, ki je bil ob zmagah v teku na 5.000 in 10.000 metrov eden osrednjih likov olimpijskih iger v Londonu 2012. Slavil je ob bučni podpori celotnega stadiona, na katerem je njegove nastope pospremilo 80 tisoč ljudi. Trenutno razpravljajo o čistosti športnika. Kot poroča časnik Sunday Times, njegovega trenerja Alberta Salazarja preiskuje ameriška protidopinška agencija USADA.

Salazar zanika vpletenost

Salazar naj bi pri pripravi atletov zlorabil zdravila, za katera so sicer potrebni recepti, uporabljal pa naj bi tudi prepovedane infuzije. Vse to je zabeleženo v začasnem poročilu agencije USADA, ki je zahtevala ponovni pregled dopinških vzorcev Faraha. Ta še naprej poudarja: "Sem čist. Nikoli nisem kršil pravil v zvezi s prepovedanimi snovmi in metodami."

Sky z obrambno držo

Ekipi Sky, ki je v javnosti vedno poudarjala čist šport in ničelno toleranco do kršiteljev, UKAD očita nekooperativnost. "Od prvega trenutka smo čutili obrambno držo v zvezi s svojimi prizadevanji," je časniku Independent povedala vodja UKAD Nicole Sapstead.

Na petkratnega olimpijskega prvaka Bradleyja Wigginsa letijo hudi očitki o jemanju prepovedanih sredstev. | Foto: Reuters Na petkratnega olimpijskega prvaka Bradleyja Wigginsa letijo hudi očitki o jemanju prepovedanih sredstev. Foto: Reuters

O zahtevi po odstopu menedžerja Brailsforda naj bi razpravljali celo že kolesarji, saj se je ta v svojih izjavah zapletel v protislovja. Predstavnik spodnjega doma britanskega parlamenta Damian Collins je po poročanju spletne strani cyclingnews.com dejal, da sta britansko kolesarstvo in ekipa Sky v strašnem položaju v zvezi s svojo verodostojnostjo, ni pa imenoval morebitnih dopinških kršiteljev.

Že lani je izbruhnila afera v zvezi s španskim ginekologom Markom Bonarjem, ki pa se je hitro polegla, seznam 150 športnikov, s katerimi je sodeloval, pa je vsaj za zdaj brez posledic ostal zakodiran.

Ne spreglejte