Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 7. 2016,
9.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

olimpijske igre Rio de Janeiro Rio 2016 Olimpijski komite Slovenije

Četrtek, 14. 7. 2016, 9.37

6 let, 6 mesecev

Koliko olimpijskih kolajn se obeta Slovencem?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Slovenski športniki in športnice so z olimpijskih iger po osamosvojitvi v domovino prinesli že 34 kolajn. Kakšna bo bera v Riu de Janeiru?

Luka Špik in Iztok Čop ne bosta branila kolajne iz Londona. Zadnji bo vseeno potoval v Rio - kot vodja reprezentance. | Foto: Luka Špik in Iztok Čop ne bosta branila kolajne iz Londona. Zadnji bo vseeno potoval v Rio - kot vodja reprezentance.

Nekdanji veslaški šampion Iztok Čop, ki je v svoji karieri nastopil na šestih olimpijskih igrah in osvojil tudi štiri odličja, je kot vodja slovenske delegacije za Rio 2016 zelo previden. Zaveda se pomladitve reprezentance in občutno manjšega števila prekaljenih olimpijskih mačkov, zato vztrajno ponavlja, da je želja vsaj ena kolajna.

Občutno bolj optimističen ali po drugi strani tudi zahteven je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Ta je že kmalu po imenovanju za prvega moža slovenske olimpijske družine presenetil z napovedo: "Šest kolajn!" Otvoritvena slovesnost se medtem nezadržno bliža, Gabrovec pa ponavlja, da napovedi ne bo spremenil.

Predsednik "prosi" za modrost Bogdan Gabrovec se ne da: "Pričakujem šest kolajn!" | Foto: Bogdan Gabrovec se ne da: "Pričakujem šest kolajn!"

"Nabor mojih favoritov se ne spreminja. Res pa je, da ne želim po nepotrebnem izvajati pritiska na športnike, zato se bom vzdržal javnega komentiranja adutov. Ne skrivam pa, da odličje pričakujem tudi na ekipni ravni," vsega 22 dni pred začetkom olimpijskih iger pripoveduje Gabrovec, ki je na preteklih igrah kolajne štel predvsem kot prvi mož ekipe v judu in v Londonu tudi kot vodja celotne reprezentance.

"V zadnjih tednih ni mogoče nadoknaditi nemogočega. Zato morajo biti zaključne priprave vseh športnikov res – zaključne. Pomembno vlogo imajo pri tem trenerji. Verjamem, da bodo dovolj modri in športnike pripravili do te mere, da bodo lačni tekmovanj in rezultatov. Jasno, predvsem pa je treba paziti, da kdo ne stakne kakšne poškodbe ali zboli. Osnova je dobra," razmišlja Gabrovec.

Kdo bo branil slovenske barve v Riu de Janeiru?

Kolajna za Roka Klavoro?!

Ob napovedih dobitnikov olimpijskih kolajn slovenski mediji radi povzemamo tradicionalno virtualno tabelo medalj, ki jo na podlagi rezultatov zadnjih let pripravlja agencija Gracenote (do zdaj se je imenovala Infostrada). Ta Sloveniji pripisuje kar pet kolajn, od tega tri zlate. Za Zdravljico naj bi namreč poskrbeli kanuist Benjamin Savšek, kanuistični dvojec Taljat-Božič in pa judoistka Tina Trstenjak. Zanimiva pa je napoved bronastih kolajn. Gracenote prvo napoveduje kolesarju Primožu Rogliču na kronometru, drugo pa telovadcu Roku Klavori na parterju. Pri tem kajpak velja dodati, da se Klavora ni znašel med olimpijskimi potniki.


Koliko kolajn bo na OI v Riu osvojila Slovenija?

  • 0
    17,33 %
    117 glasov
  • 1
    11,26 %
    76 glasov
  • 2
    16,15 %
    109 glasov
  • 3
    24,89 %
    168 glasov
  • 4
    12,30 %
    83 glasov
  • 5
    6,67 %
    45 glasov
  • 6
    3,41 %
    23 glasov
  • 7
    1,19 %
    8 glasov
  • 8
    0,74 %
    5 glasov
  • 9 ali več
    6,07 %
    41 glasov
Oddanih 675 glasov

Koliko kolajn so do zdaj osvojili slovenski športniki?

V zadnjega četrt stoletja so slovenski športniki na poletnih olimpijskih igrah osvojili že 19 kolajn. Še dodatnih 15 so jih prispevali športniki na zimskih olimpijskih igrah. Še precej daljšo brado pa ima slovensko osvajanje kolajn pod drugimi zastavami. Slovenci so namreč v celotni zgodovini osvojili že 58 olimpijskih kolajn.

 | Foto:

Kolajne slovenskih športnikov na olimpijskih igrah

Za Avstrijo*

Zlata: 0
Srebrna: 1
Bronasta: 0
*Sabljač Rudolf Cvetko je srebrno kolajno na OI 1912 osvojil za Avstrijo, saj avstro-ogrska monarhija na OI ni nastopala kot enotna država.

Za Jugoslavijo*

Zlata: 7
Srebrna: 8
Bronasta: 8
*Slovenske kolajne od konca prve svetovne vojne naprej so knjižene kot jugoslovanske, vključujejo pa nastope za Kraljevino SHS in vse oblike Jugoslavije.

Za Slovenijo


Zlata: 6
Srebrna: 10
Bronasta: 18

 

Ne spreglejte