Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 7. 2016,
14.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Natisni članek

Rio 2016 Rio de Janeiro olimpijske igre Olimpijski komite Slovenije Uroš Zorman Peter Kauzer

Torek, 12. 7. 2016, 14.22

6 let, 6 mesecev

Seznam slovenskih potnikov na OI 2016

Koga v brazilski olimpijski ogenj pošilja Slovenija?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Slovenija na olimpijske igre, ki se bodo v Riu de Janeiru začele 5. avgusta, pošilja najmanjšo odpravo po letu 1996. V Brazilijo potuje 59 olimpijcev.

Peter Kauzer je bil leta 2012 v Londonu slovenski zastavonoša. Tokrat bo ob Benjaminu Savšku, Vasiliju Žbogarju, borcih v judu in rokometni izbrani vrsti med osrednjimi slovenskimi aduti. | Foto: Peter Kauzer je bil leta 2012 v Londonu slovenski zastavonoša. Tokrat bo ob Benjaminu Savšku, Vasiliju Žbogarju, borcih v judu in rokometni izbrani vrsti med osrednjimi slovenskimi aduti.

Natančno 24 dni pred odprtjem iger 31. olimpijade je izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije na svoji 17. seji v Ljubljani potrdil slovensko olimpijsko reprezentanco in tako dozdajšnje kandidate prekrstil v olimpijske potnike.

Na uradnem seznamu je 45 športnih imen in še 14 prostih mest za člane rokometne reprezentance. Skupaj bo torej slovenske barve med 5. in 21 avgustom v Riu de Janeiru branilo vsaj 59 športnikov. To bo po Barceloni 1992 in Atlanti 1996, kjer je bilo v olimpijski areni 35 oziroma 37 športnikov, tretja najmanjša slovenska olimpijska odprava.

Leta 2000 je bilo namreč v Sydneyju 74 slovenskih športnikov, štiri leta pozneje v Atenah rekordnih 79, leta 2008 v Pekingu 61, pred štirimi leti pa v Londonu 65.

Izbranci iz 14 panog Olimpijski nastop Maruše Mišmaš visi v zraku. | Foto: Olimpijski nastop Maruše Mišmaš visi v zraku.

Športniki prihajajo iz 14 različnih športnih panog, poleg rokometašev (v Rio jih bo potovalo 14 in predvidoma še tri rezerve) pa največji del slovenske olimpijske družine predstavljajo atleti in plavalci (obe ekipi imata devet članov).

Olimpijski seznam se utegne do prihodnjega ponedeljka, ko se mora na MOK oddati seznam potnikov, še dopolniti. V "čakalnici" so pomurski rokoborec Jure Kuhar, ki čaka na morebitno povabilo mednarodne zveze, plavalka Špela Bohinc (na OI bo potovala kot članica štafete, če bosta Janja Šegel in/ali Tjaša Pintar prejeli posebno povabilo za nastop na individualni tekmi) ter celo suspendirana gorska kolesarka Blaža Klemenčič. Vrata so zanjo priprta, če se bo pravočasno in z zanjo ugodnim razpletom končal protidopinški postopek.

Vozovnico v Rio si bo poskušala zagotoviti še metalka diska Veronika Domjan, poseben status pa ima tudi tekačica na 3.000 metrov z zaprekami Maruša Mišmaš. Ta ima sicer potrjeno normo, a bo v Rio potovala le v primeru zelene luči reprezentančnega zdravnika.

Krona rekreacije

Bo pa zato v Južno Ameriko kljub nepotrjeni normi potoval maratonec Anton Kosmač.  Zanimivo je, da ga strokovni svet prvotno ni uvrstil na seznam potnikov, takšno stališče pa je podpiral tudi vodja odprave in podpredsednik OKS Iztok Čop. A na glasovanju na seji izvršnega odbora se je znašel v manjšini, zbrane pa je s svojimi besedami prepričal predstavnik atletske zveze Gregor Benčina.

Ta je med drugim dejal, da imajo maratonci med sezono manj priložnosti za potrjevanje norme in z vidnim odklonom od razprave o vrhunskem športu dodal: "Z rekreativnim tekom se ukvarja 300 tisoč Slovencev. Maraton je krona teka. Zato je prav, da ima Slovenija svojega predstavnika."

Uroš Zorman se z rokometaši vrača v olimpijsko areno. | Foto: Uroš Zorman se z rokometaši vrača v olimpijsko areno.

Kdo bo nosil zastavo? 

Glavnina slovenske olimpijske reprezentance se bo javnosti uradno predstavila prihodnji petek, torej 22. julija, na posebni prireditvi na Titovem trgu v Kopru (21.00). Takrat bo imel v odpravi en športnik tudi priponko zastavonoše na uvodni slovesnosti iger. Ime nosilca slovenske trobojnice naj bi vodstvo reprezentance že določilo, javnosti pa bo znano že ta teden, predvidoma v četrtek.

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije se bodo tudi tokrat držali nepisanega pravila, po katerem bo čast zastavonoše doletela športnika, ki do zdaj še ni opravljal te vloge. Ob jadralcu Vasiliju Žbogarju, sicer dobitniku dveh olimpijskih kolajn, za tihega favorita velja kapetan rokometne izbrane vrste Uroš Zorman.

  

Slovenska olimpijska reprezentanca 2016

Atletika:
Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m), Robert Renner (palica), Maja Mihalinec (200 m), Sabina Veit (200 m), Daneja Grandovec (maraton), Maruša Černjul (višina), Tina Šutej (palica), Anton Kosmač (maraton) in Martina Ratej (kopje)

Gimnastika:
Teja Belak (mnogoboj)

Jadranje:
Vasilij Žbogar (finn), Tina Mrak  in Veronika Macarol (470)

Judo:
Tina Trstenjak (do 63 kg), Anamari Klementina Velenšek (do 78 kg), Rok Drakšič (do 73 kg), Mihael Žgank (do 90 kg) in Adrian Gomboc (do 66 kg)

Kajak-kanu – divje vode:
Benjamin Savšek (C1),  Luka Božič, Sašo Taljat (C2), Urša Kragelj (K1) in Peter Kauzer (K1)

Kajak-kanu – mirne vode:
Špela Ponomarenko Janić (K1 200 m in 500 m)

Cestno kolesarstvo:
Polona Batagelj,  Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak  (cestna dirka) in Primož Roglič (cestna dirka in kronometer)

Gorsko kolesarstvo:
Tanja Žakelj (kros)

Namizni tenis:
Bojan Tokić (posamezno)

Plavanje:
Anja Klinar (400 m mešano, 400 m prosto, 200 m delfin in  4 x 200 m prosto), Tjaša Oder (800 m prosto in 4 x 200 m prosto), Damir Dugonjić (100 m prsno), Anže Tavčar (100 m in 200 m prosto), Tjaša Vozel (100 in 200 m prosto), Martin Bau (400 in 15000 m prosto), Robert Žbogar (100 in 200 m delfin), Janja Šegel (200 m prosto in 4 x 200 m prosto) in Tjaša Pintar (200 m mešano in 4 x 200 m prosto)

Daljinsko plavanje:
Špela Perše (10 km)

Rokomet:
14 igralcev + 3 rezerve. Na seznamu kandidatov so: Marko Bezjak, Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Darko Cingesar, Jure Dolenec, Matej Gaber, Nik Henigman, Blaž Janc, Vid Kavtičnik, Urban Lesjak, Gašper Marguč, David Miklavčič, Vid Poteko, Simon Razgor, Matevž Skok, Sebastian Skube, Gorazd Škof, Miha Zarabec in Uroš Zorman

Strelstvo:
Živa Dvoršak (zračna puška in MK puška 3x20) in Boštjan Maček (trap)

Triatlon:
Mateja Šimic (šprint)

Iztok Čop se bo tokrat predstavil v vlogi vodje slovenske odprave Rio 2016. | Foto: Iztok Čop se bo tokrat predstavil v vlogi vodje slovenske odprave Rio 2016.

Zanimivosti

  • Skupaj z vodstvom reprezentance, zdravniki in drugim osebjem bo delegacija štela 131 članov.

  • To je prva samostojna slovenska reprezentanca, v kateri ni strelca Rajmonda Debevca.

  • Jadralec Vasilij Žbogar je edini aktivni tekmovalec v odpravi, ki ima v svoji zbirki vsaj eno olimpijsko kolajno.

  • Prvič po osamosvojitvi v slovenski olimpijski odpravi ni aktivnega predstavnika veslanja, torej športa, ki je državi prinesel prvo samostojno kolajno.

  • V reprezentanci bodo četrtič predstavniki ekipnih športov. Še tretjič (po 2000 in 2004) bodo to rokometaši. Leta 2014 so na zimskih igrah zaigrali hokejisti.

  • V odpravi je 60 odstotkov moških, a predvsem na račun rokometne reprezentance. Brez te bi bilo razmerje v odstotkih 52:48 v korist nežnejšega spola.

  • Med potnicami so tudi tri mame športnice: Špela Ponomarenko Janić, Mateja Šimic in Martina Ratej.

  • Najmlajša slovenska olimpijka bo 15-letna plavalka Janja Šegel, najstarejši olimpijec pa 44-letni strelec Boštjan Maček. Oba sta rojena 17. junija.

  • V 14-člani ekipi strokovne podpore je tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki je bila pred leti članica štaba najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze.

Ne spreglejte