Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rio 2016 rokoborba almanah olimpijskih športov

Torek, 26. 7. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Almanah olimpijskih športov – rokoborba (16)

Bržčas najstarejši olimpijski šport je v nevarnosti, da ga izbrišejo iz programa iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Rokoborba | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Rokoborba je z morebitno izjemo atletike najstarejši olimpijski šport. Na jamskih risbah v Franciji je bila upodobljena že pred 15 tisoč leti, zapise o rokoborbi je moč najti v indijskih vedah (približno 1700 pr. n. š.), v programu antičnih olimpijskih iger pa je bila že leta 708 pred našim štetjem.

Rokoborba je bila leta 1896 v Atenah osrednji dogodek prvih iger moderne dobe, z njo so poskušali vzpostaviti povezavo z antičnim olimpizmom, danes pa je zastopana z dvema stiloma, in sicer s klasičnim grško-rimskim in sodobnejšim prostim.

V grško-rimskem slogu borci lahko v napadalnih in obrambnih akcijah uporabljajo le roke in zgornji del telesa, tekmeca ne smejo zgrabiti niti pod pasom, pri prostem slogu pa tovrstnih omejitev skoraj ni. Od leta 2004 se za olimpijska odličja potegujejo tudi rokoborke, a le v prostem slogu.

 

Slovenske barve je na olimpijskih igrah do zdaj v olimpijski rokoborbi zastopal le Franc Podlesek, ki je nastopil na igrah v Seulu leta 1988. Izpadel je pred boji za odličja, zato pa so bili v tem športu zelo uspešni nekateri drugi športniki iz nekdanje Jugoslavije. Zlate kolajne so osvojili Makedonec Šaban Trstena (1984 v Los Angelesu), Srba Branislav Simić (1964 v Tokiu) in Momir Petković (1976 v Montrealu) ter Hrvat Vlado Lisjak (1984 v Los Angelesu).

Rokoborba je manjkala le na igrah v Parizu leta 1900. Je bil pa ta šport v zadnjem času v nevarnosti, da ga spet izključijo iz olimpijskega programa, a je Svetovna rokoborska zveza (UWW - United World Wrestling) uspešno zlobirala podaljšanje olimpijske zgodbe.

V Riu bodo rokoborska tekmovanja potekala od 13. do 21. avgusta, vsak dan tudi z dvoboji za odličja.

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peterobojnamizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte