Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
16.13

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Wings for life 2019

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 16.13

4 leta, 11 mesecev

Slovenci na Wings For LIfe World Run

"Zakaj šprintate, saj gre za dobrodelnost?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Wings Zadar 2019 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Je pri dobrodelnem teku sploh pomembno, koliko kilometrov pretečete?

Včeraj je po vsem svetu na več kot 323 lokacijah v 72 državah za dober namen (ves izkupiček, zbran s štartninami, je namenjen fundaciji za raziskave zdravljenja poškodb hrbtenjače) teklo več kot 80 tisoč tekačev. Skupaj so pretekli več kot 1,2 milijona kilometrov.

Nekaj več kot 400 Slovencev je kilometrino ubiralo na organiziranih tekih z aplikacijo v Slovenijo (ko je Ljubljana še gostila uradni dogodek, jih je teklo kar štiri tisoč), pol toliko Slovencev pa se jih je udeležilo uradnega dogodka v Zadru, ki z devet tisoč prijavljenimi tekači pomeni največji tekaški dogodek na Hrvaškem.

Wings Zadar 2019
Sportal Po dežju (res) vedno posije sonce, stari znanec Slovenije do novega slavja v Zadru #video

Na štartni listi zadrske tekme je bilo 188 Slovencev (lani 2019), na dve večji skupini smo naleteli tik pred štartom. V obeh so se dobro zavedali, zakaj tečejo.

Zdravko Gregl je v Zadar pripotoval s skupino desetih tekačev.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Zdravko Gregl je v Zadar pripotoval s skupino desetih tekačev. Foto: Grega Valančič/Sportida

Desetčlansko skupino v rdeče majice oblečenih tekačev je v središče Severne Dalmacije pripeljal 51-letni Zdravko Gregl, predsednik in trener v športnem društvu G-FIT iz Dobove, ki se je udeležil vseh šestih tekov Wings v Zadru.

Aron Anderson
Sportal O usodni kavi, ki mu je spremenila življenje, in raku, ki je njegova supermoč #video

"Da lahko tečemo in hodimo, je privilegij"

"Tečemo za tiste, ki ne morejo, na to prevečkrat pozabimo. Vedno, ko tečem in vidim ljudi, ki poleg mene 'tečejo' na invalidskem vozičku, se zamislim, kakšen privilegij je, da mi lahko tečemo in hodimo. Tega se premalokrat zavedamo," je poudaril Gregl, ki se je na traso pognal tudi z rezultatskimi ambicijami, želel je preseči rekord 30,6 kilometra, ki ga je postavil prav na teku Wings.

Sara Gregl je redna udeleženka teka Wings.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Sara Gregl je redna udeleženka teka Wings. Foto: Grega Valančič/Sportida

V tekaški skupini sta bili tudi Zdravkova žena in hči Sara, ki ji je bilo z obraza že na daleč mogoče razbrati, da je srečna, ker se je spet znašla v tekaškem Zadru.

"Zakaj šprintate? Saj gre za dobrodelni tek in šteje že udeležba."

Se za tem skriva kak globlji razlog? "Na teku Wings For Life sem se preprosto prenehala obremenjevati z rezultatom in pretečeno razdaljo, zato lahko tečem povsem sproščeno. Ko na progi zagledaš ljudi na invalidskem vozičku, se šele zaveš, kako srečen si lahko, ker lahko hodiš in tako posledično iz sebe lahko iztisneš še nekaj več," je povedala Sara, ki je včeraj pred zasledovalnim vozilom "bežala" 12,6 kilometra.

"Kot osebni cilj sem si sicer zastavila 13 kilometrov, a ko se mi je vozilo približevalo, nisem šprintala še tistih 400 metrov, kolikor mi jih je manjkalo do trinajstice. Spomnila sem se namreč na gospoda, ki je pred dvema letoma na tem istem teku tekače, ki so ob približevanju avta začeli šprintati, vprašal: 'Zakaj šprintate? Saj gre za dobrodelni tek in šteje že udeležba.'"

Wings For Life 2019 Zadar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Sara je največ pretekla prav na prvi izvedbi teka Wings, in sicer v Ljubljani leta 2014, ko jo je zasledovalno vozilo poskeniralo pri razdalji 14,41 kilometra.

"Še vedno se spominjam ravnice na cesti proti Domžalam, kjer me je avto ujel, tabla za Domžale pa je bila povsem na dosegu roke. Če se uradni dogodek za tek Wings še kdaj vrne v Ljubljano, bom poskusila še enkrat. Želim si premagati tisto ravnico in odteči 15 kilometrov, kar je ravno v Domžalah," je napovedala udeleženka vseh tekov Wings For Life.

Wings Zadar 2019 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Večja skupina tekačev je na zadrski Wings For Life World Run tek pripotovala tudi iz novomeškega Revoza. Čeprav se je zaradi slabe vremenske napovedi številčno nekoliko oklestila, je še vedno štela zavidljivih 48 članov,

V Zadru teklo tudi 48 tekačev iz novomeškega Revoza. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Zadru teklo tudi 48 tekačev iz novomeškega Revoza. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekači z Dolenjskega so se proti Zadru odpravili v nedeljskih zgodnjih jutranjih urah. Kot je povedala njihova predstavnica Nevenka Bašek Zlidžović, na teku Wings For Life World Run sodelujejo že četrto leto, prvi dve leti v Ljubljani, lani in letos so si izbrali Zadar.

Nevenka Bašek Zlidžović iz Revoza: Tek Wings nam je zelo pri srcu, saj je dobrodelne narave. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nevenka Bašek Zlidžović iz Revoza: Tek Wings nam je zelo pri srcu, saj je dobrodelne narave. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Smo skupina zaposlenih v podjetju Revoz, kjer imamo zelo številčno rekreativno društvo. Vanj je vključenih kar tisoč članov. Sodelujemo na različnih športnih dogodkih, Wings pa nam je še posebej pri srcu, ker je dobrodelne narave. Podjetje nam krije stroške prevoza in štartnin. Razdalja ni najpomembnejša, čeprav so med nami tudi tekači, ki lovijo rezultat," je povedala sogovornica, ki obžaluje dejstvo, da v Ljubljani ni več uradnega dogodka Wings.

Samo še 12 uradnih tekov Wings

Taki so samo še na 12 lokacijah, nam najbližje v Zadru in na Dunaju.

Uradni odgovor organizatorja je, da so odločitev o po eni strani krčenju števila uradnih dogodkov, po drugi pa vedno večjem številu organiziranih tekov z aplikacijo sprejeli zato, ker želijo čim več tekačem zagotoviti možnost udeležbe, to pa na uradnih dogodkih, kjer je na voljo določeno število mest, ni vedno mogoče.

Po drugi strani pa je mogoče sklepati, da je razlog bržkone v tem, da so stroški organizacije takšnega dogodka (v Zadru naj bi po neuradnih podatkih vanj vložili dva milijona kun oz. 280 tisoč evrov) preprosto previsoki, saj se tekmovanje ne financira iz štartnin, kot je sicer na tekaških tekmovanjih običajno, ampak je 100-odstotni izkupiček, zbran s štartninami, namenjen fundaciji Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem načinov zdravljenja poškodb hrbtenjače.

Sedma izvedba teka Wings For Life World Run bo na sporedu v nedeljo, 3. maja 2020.

Ne spreglejte