Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
8. 11. 2016,
21.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

New York City maraton World Marathon Majors

Torek, 8. 11. 2016, 21.35

6 let, 6 mesecev

Odzivi nekaterih Slovencev po maratonu v New Yorku

Vzdušje v New Yorku navdušilo slovenske tekače

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
New York Maraton 2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nedeljski newyorški maraton, največji maraton na svetu, je letos preteklo tudi 57 Slovencev. Nekateri med njimi so svoje doživetje delili z nami.

Newyorški maraton je na seznamu želja marsikaterega tekača, saj velja za največjega, tisti, ki ga pretečejo, pa ga običajno opisujejo še z mnogo drugimi presežniki. Žal je prijavnina zanj tudi daleč najdražja, skupaj z logistiko je tekaški izlet čez lužo za marsikoga žal prevelik finančni zalogaj.

Ali je bil letos postavljen absolutni rekord v udeležbi vseh časov, za zdaj še ni uradno, dejstvo pa je, da ga je letos preteklo tudi 57 Slovencev. O uresničenih sanjah Damjana Habjaniča s Ptuja smo poročali že v ponedeljek, danes pa smo zbrali še nekaj odzivov slovenskih tekačev, skupni imenovalec vseh  je, da gre za res veličastno doživetje.

Med udeleženci tudi legenda slovenskega gorskega teka

Franci Teraž in Miro Savić | Foto: Osebni arhiv Franci Teraž in Miro Savić Foto: Osebni arhiv Med udeleženci letošnjega maratona je bil tudi Franci Teraž, pionir in legenda slovenskega gorskega teka, ki je Slovenijo zastopal na 15 svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma se je lotil tudi izziva 24 ur Triglava, ko mu je uspelo v enem dnevu štirikrat preteči na vrh najvišje slovenske gore in nazaj v dolino.

Do letošnjega leta, ko sta mu (neuradni) rekord odvzela Nejc Kuhar in Luka Kovačič, je bil tudi lastnik najhitrejšega vzpona na Triglav iz doline Vrat. V New Yorku je odtekel svoj 15. maraton, njegov čas pa je znašal 3;20:58.

"Z ulicami New Yorka sem se želel spopasti že leta 2012, a je bil maraton takrat zaradi orkana Sandy odpovedan. No, letos sem ga odtekel. Z rezultatom nisem zadovoljen, saj je moj osebni rekord precej boljši, a je maraton upravičil svoj sloves. Je najlepši, največji in najtežji. Začel sem hitro, proti koncu pa me je pobralo, a sem se vseeno boril do cilja. Newyorški maraton je izziv za vsakega tekača, zato upam, da se ga bodo Slovenci tudi v prihodnje udeleževali, saj je vzdušje enkratno," je dejal 54-letni Mojstrančan, ki je v sklopu dobrodelne akcije SIJ na ljubljanskem maratonu pretekel 10 kilometrov.

Teraž je v Veliko jabolko potoval skupaj z Mirom Savićem, ki je s časom 3;28:45 prav tako pretekel svoj 15. maraton v karieri: "Tudi moj čas je veliko slabši kot običajno,  trasa proge je tehnično zahtevnejša zaradi vzponov čez mostove, ostrih ovinkov in nagajivega vetra, vse to pa je prijetno popestrilo fantastično vzdušje od štarta do cilja. Skupaj z glasbenimi skupinami so obiskovalci dajali dodatno energijo vsem tekmovalcem. Vse skupaj je polepšalo še vreme, sam priporočam maraton po ulicah New Yorka tudi preostalim tekačem, ki bodo za to dobili priložnost."

Pred mesecem Špartatlon, zdaj izpolnil cilj še v New Yorku

Takole je bilo pred mesecem dni v cilju Špartatlona, v nedeljo pa je tekel še v New Yorku. | Foto: Osebni arhiv Takole je bilo pred mesecem dni v cilju Špartatlona, v nedeljo pa je tekel še v New Yorku. Foto: Osebni arhiv V New Yorku je tekel tudi Mirko Bogomir Miklič, edini Slovenec, ki je letos uspešno pretekel 246 kilometrov, razdaljo od Aten do Šparte. Tam je staknil poškodbo kolena, ki pa jo je do največjega maratona na vetu saniral in 42-kilometrsko razdaljo pretekel v času 2;59:55. Prav tek pod tremi urami je bil njegov velik cilj, saj želi vseh šest največjih maratonov (World Marathon Majors) preteči pod to mejo. V Berlinu, Chicagu in Londonu mu je tudi že uspelo, zdaj sta mu preostala še Boston in Tokio.

Svojo skupino tekačev je v New York peljal tudi naš najhitrejši maratonec zadnjih let Primož Kobe, a sam zaradi poškodbe ni tekel niti v Ljubljani, prav tako ne v New Yorku.

Skoraj zamudila štart, nato navdušena pritekla v cilj

Nad maratonom sta bila navdušena tudi Ljubljančana Petra Štrukelj (3;55:21) in Matic Jeran (3;41:10). Matic je v New Yorku tekel že drugič, za Petro pa je bil to sploh prvi maraton v življenju. "Kaj podobnega si nisem predstavljala niti v sanjah. Jaz sem uživala vsak kilometer proge, tudi ko so noge že postajale težke. Navijači so vzklikali najini imeni (imela sta jih natisnjeni na majicah, op. p.), ob progi je ogromno glasbenih skupin in toliko navijačev, da jih kar preganjajo nazaj, ker ni dovolj prostora za tekače. Nekateri gledalci imajo tudi smešne transparente, tako da sem se nekajkrat zelo nasmejala. Navijajo prav vsi, od otrok do starčkov. Res nepozaben dan," je misli strnila Petra, ki jo je ob progi spodbujal tudi njen fant Miha, Matic pa je le še dodal: "Vzdušje je res fantastično. Prva polovica zelo hitro mine, potem te noge začnejo opozarjati, da si že daleč. Vreme je bilo super za tek, organizatorjem se je edino nekoliko zataknilo pri transportu od trajekta do štartnega prostora, saj je bila taka gneča, da bi skoraj zamudila štart."

Matic Jeran in Petra Štrukelj sta takole pozirala v cilju newyorškega maratona. | Foto: Osebni arhiv Matic Jeran in Petra Štrukelj sta takole pozirala v cilju newyorškega maratona. Foto: Osebni arhiv

Najhitrejši čas med Slovenci je sicer postavil Adrijano Vrbetič, ki je dosegel rezultat 2;41:10 in za las zgrešil prvo stoterico med moškimi. Bil je 103. V svoji starostni kategoriji je odlično tretje mesto osvojil Boštjan Švab, ki je pri 55 letih maraton pretekel s časom 2;48:14.

Ne spreglejte