Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
12.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Kauzer Jure Košir Roman Kejžar

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 12.32

6 let, 6 mesecev

"Vsak, ki se pritožuje, bi moral kdaj obiskati bolnike v Soči"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobrodelni globalni tek Wings For Life so podprli številni znani Slovenci. Ob prihodu na štartno izhodišče, kamor so jih s proge pripeljali avtobusi in kombiji, so se razgovorili tudi za Sportal.

Kauzer: Vsi smo krvavi pod kožo, nesreča se lahko zgodi vsakemu izmed nas

Dvakratni svetovni prvak v slalomu na divjih vodah Peter Kauzer, eden od štirih ambasadorjev teka Wings For Life World Run, je včeraj na premiernem globalnem teku v korist tistih, ki teči ne morejo, pretekel deset kilometrov, a če ga ne bi čakale komentatorske obveznosti v studiu na Planet TV, kjer je bilo mogoče spremljati neposredni prenos teka, bi zmogel še bistveno več.

31-letnik, ki upa, da bo znanstvenikom glede na bliskovit napredek tehnologije, v kratkem uspelo najti tudi zdravilo za poškodbe hrbtenjače, se zaveda, "da smo navsezadnje vsi krvavi pod kožo in da se takšna poškodba lahko zgodi vsakemu izmed nas." V razmislek vsem tistim, ki ne skoparijo s pritoževanjem na račun malenkostnih težav v življenju, pa predlaga, naj vsak enkrat na teden ali mesec obiščejo bolnike na rehabilitaciji v Soči. "Prepričan sem, da bi potem o težavah razmišljali drugače," se je zamislil Kauzer, ki zagotovo ve, kaj govori. Sam je namreč reden gost bolnišničnih iger, ki jih prirejajo na Inštitutu za rehabilitacijo v Soči.

Košir: Karkoli je mogoče storiti, je vredno pohvale

Tudi nekdanji alpski smučar Jure Košir, ki je včeraj v dober namen pretekel polmaratonsko razdaljo, je ponosen na vlogo ambasadorja WFL World Run, ki mu je pripadla. "Takoj ko so mi organizatorji predstavili idejo in sam koncept teka, me je pritegnilo. Čutim se počaščenega, da so mi zaupali tako vlogo in da sem lahko promoviral tek z dobrim namenom," je po pretečenih 21 kilometrih, prav toliko jih je tudi nameraval preteči, dejal Košir, tudi sam idejni oče dobrodelnega teka, Formaratona.

"Poznam kar nekaj športnikov, ki so utrpeli poškodbo hrbtenice, med njimi je tudi kar nekaj alpskih smučarjev, Silvano Beltrametti in Thomas Fogde, in karkoli se da tukaj storiti, je vredno pohvale. Je pa dejstvo, da je sredstev, namenjenih za raziskave poškodb hrbtenjače še vedno precej manj, kot za raziskave raka, kar pa je po svoje sicer logično, saj je teh poškodb v odstotkih manj, pa vendar," je v cilju za Sportal komentiral Košir, ki je navdušen nad formulo teka brez ciljne črte.

Kejžar: Lahko smo veseli, da sploh lahko tečemo

Tudi maratonec Roman Kejžar, sicer tudi eden od ambasadorjev teka WFL World Run, je na dobrodelnem teku presegel samega sebe. Po 30 letih je spet zmogel premagati 50-kilometrsko razdaljo. "Prepričan sem bil, da bom zmogel vsaj 30 kilometrov, vse ostalo pa je bilo čisto presenečenje," je dejal po prihodu na štartno izhodišče.

"Projekt je izredno zanimiv, povrh vsega je še dobrodelen in mislim, da bo vedno več ljudi razmišljalo o tem, da je treba pomagati drugim, saj se nesreča lahko zgodi vsakemu izmed nas. Lahko smo veseli, da sploh lahko tečemo," je še poudaril Kejžar, ki se bo kot spremljevalec slepega tekača Sandija Novaka konec maja udeležil evropskega prvenstva za paraplegike.

Tešky: Če paraplegiku uspe prehoditi 10 stopnic, zmorem tudi jaz preteči 10 km

Tudi stand up komik Andrej Težak - Tešky je včeraj tekel z mislijo na tiste, ki teči ne morejo. "Na 8. kilometru me je prvič zmanjkalo, pa sem pomislil na Aleša Sečnika, paraplegika in svetovnega rekorderja v delfinu na 50 metrov med invalidi, in takrat sem si rekel: Če njemu uspe priti k nam v klub po 10 stopnicah, in to z nogami, ki ne funkcionirajo, potem tudi lahko jaz pretečem teh 10 kilometrov," je Tešky razkril za Sportal in dodal: "Ker imam klub 10-KA, sem nameraval preteči 10 km, no po 10 kilometru sem tekel samo še za svoj ego. Pri 13.3 km me je ujelo zasledovalno vozilo, nato sem se do 15 km sprehodil zgolj zato, da bi se fotografiral ob tabli, ki je označevala 15 km."

Omenjeno razdaljo mu je uspelo preteči skoraj brez treningov, že prihodnje leto pa obljublja naskok na 20 kilometrsko znamko.

Ne spreglejte