Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
4.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

smučanje smučišče Kranjska Gora Krvavec Rogla Vogel Cerkno Golte Mariborsko Pohorje

Torek, 15. 11. 2016, 4.14

6 let, 6 mesecev

Smučarska sezona 2016/2017 trka na vrata

Datumi, ki jih morate ljubitelji smučanja vpisati v koledar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Potem ko je Mariborsko Pohorje že prejšnji konec tedna poskusno odprlo svoja vrata, pa z zadnjimi pripravami pred začetkom sezone hitijo tudi v preostalih večjih slovenskih smučarskih središčih.

Predvideni termini odprtja večjih slovenskih smučišč:

-> Mariborsko Pohorje - prve smučarje so gostili že 13. 11. 2016
-> Krvavec in Rogla - 26. 11. 2016
-> Cerkno in Golte - 3. 12. 2016
-> Vogel - 9. 12. 2016
-> Kanin - 23. 12. 2016
-> Kranjska Gora - ko bo vreme to omogočalo

Smučišča kolaž | Foto:

Na Pohorju so že smučali

Prvi, ki so v tej zimi zakorakali v smučarsko sezono, so mariborski smučarski delavci. Mariborsko Pohorje je namreč ob koncu preteklega tedna svojim prvim gostom za pokušino ponudilo smučanje ob sedežnici Sleme in vlečnici Bellevue. Preostale dele smučišča bodo odpirali postopoma, najverjetneje v prihajajočih koncih tedna. Gondola trenutno ne obratuje, saj na njej izvajajo redni letni remont.

Mariborčanom se bo v novi zimi mudilo s pripravo snega za smučanje v dolino tudi zaradi Zlate lisice. Ta bo na sporedu že 7. in 8. januarja 2017. | Foto: Mariborčanom se bo v novi zimi mudilo s pripravo snega za smučanje v dolino tudi zaradi Zlate lisice. Ta bo na sporedu že 7. in 8. januarja 2017.

Mariborsko avtobusno podjetje Marprom, ki je žičniške naprave na Pohorju upravljalo že prejšnji dve sezoni in računa na dolgoročnejšo koncesijo, se intenzivno posveča tudi promociji. V ta namen je z mariborskimi smučarji Ilko Štuhec, Boštjanom Klinetom in Klemnom Kosijem sklenilo sodelovanje, ki obsega promocijo največjega smučišča na severovzhodu Slovenije z logotipom Visit Pohorje na tekmah svetovnega pokala.  

Največje gorenjsko smučišče, Krvavec, v teh dneh že dobiva snežno podobo. | Foto: Arhiv smučišča Največje gorenjsko smučišče, Krvavec, v teh dneh že dobiva snežno podobo. Foto: Arhiv smučišča

Na Krvavcu že ta mesec

Nizke temperature so za delo snežnih topov izkoristili tudi na Krvavcu. Če bo vreme primerno, bodo tam sezono odprli zadnji novembrski konec tedna.

"V preteklih dneh je že zapadlo nekaj naravnega snega, dodatno ga ob teh ugodnih vremenskih razmerah pridobivamo s tehničnim zasneževanjem," pojasnjuje Luka Vrančič z RTC Krvavec.

Na Krvavcu odštevajo dneve do začetka sezone. (Foto: RTC Krvavec). | Foto: Na Krvavcu odštevajo dneve do začetka sezone. (Foto: RTC Krvavec).

V prvi fazi bodo zasnežili proge od Vrha Krvavca prek Tihe doline do Gospince, torej proge, ki so vezane na obratovanje šestsedežnice Vrh Krvavca, štirisedežnice Tiha dolina in vlečnice Luža.

Večji dogodek ob začetku sezone pripravljajo za 10. december, ko bodo na  "dm ski openingu za ženske" na svoj račun prišle pripadnice nežnejšega spola.

Za celodnevno vozovnico za odrasle boste na Krvavcu odšteli 32 evrov.

Vogelska nihalka je trenutno na remontu. Znova jo bodo pognali 3. decembra letos. | Foto: Arhiv smučišča Vogelska nihalka je trenutno na remontu. Znova jo bodo pognali 3. decembra letos. Foto: Arhiv smučišča

Nihalka na Voglu v novo zimo osvežena in preverjena

Na Voglu, kjer iz leta v leto podirajo rekorde obiskanosti v poletni sezoni, goste pa pozimi privabljajo s sloganom Kot v pravljici, imajo te dni polne roke dela. Po besedah Mojce Siljar iz Žičnic Vogel trenutno izvajajo remont na nihalki. 

"V skladu s predpisi moramo vitalne dele gondol vsaka štiri leta odpeljati na pregled k proizvajalcu Poma v Francijo, ta čas pa bomo izkoristili tudi za menjavo vlečne jeklenice na nihalki. Do zime nas čaka še ogromno dela," je povedala.

Podoba Vogla prejšnjo nedeljo | Foto: Facebook Podoba Vogla prejšnjo nedeljo Foto: Facebook

Nihalko naj bi znova pognali 3. decembra, z obratovanjem smučišča, ki je edino slovensko visokogorsko smučišče v Triglavskem narodnem parku, pa naj bi, če jim bo narava naklonjena, začeli v petek, 9.12.

Posebnih infrastrukturnih novosti pri Žičnicah Vogel, vsaj kar zadeva smučarske naprave, v tej sezoni ne načrtujejo, so pa kupili planinsko kočo Merjasec, obnovili in posodobili bodo restavracijo Viharnik, dodatno izboljšali ponudbo v koči Kavka ter poskrbeli za novejši inventar v namestitvenih kočah.

Celodnevna smučarska vozovnica za odrasle vas bo na Voglu stala 30 evrov.

V bovški občini, ki je trenutno še lastnica žičniških naprav na Kaninu, zatrjujejo, da je smučišče pripravljeno za zagon smučarske sezone. | Foto: David Štulc Zornik V bovški občini, ki je trenutno še lastnica žičniških naprav na Kaninu, zatrjujejo, da je smučišče pripravljeno za zagon smučarske sezone. Foto: David Štulc Zornik

Kanin se vrača na smučarski zemljevid

Po dobrih treh letih, odkar so zaradi nesreče na krožnokabinski žičnici zaprli edino slovensko smučišče, ki omogoča tudi smučanje v Italiji, s Kanina prihajajo pozitivne novice. V bovški občini so nam potrdili, da tehničnih zadržkov za zagon sezone ni. Čakajo samo še na podpis pogodbe z novim upravljavcem žičniških naprav in na ustrezno pošiljko snega, ki bi omogočila ureditev kakovostnih in varnih prog.

Odprtje smučarske sezone napovedujejo za 23. december 2016.


-> Koliko vas bo letos stala smučarska vozovnica? #infografika


Kanin povezano smučišče | Foto:

Dnevna vozovnica za celotno povezano smučišče (smuka bo mogoča tudi na italijanski strani kaninskega pogorja – v Žlebeh oz. Sella Nevei) bo na voljo za 35 evrov, za smuko samo na slovenski strani pa boste odšteli 29 evrov.

Cerkno z novim termalnim delom, smučišče odpira v začetku decembra

V smučarskem centru Cerkno na Črnem Vrhu, na ločnici med Gorenjsko in Primorsko, odprtje sezone načrtujejo za začetek decembra. Nizke temperature jim že omogočajo pripravo umetnega snega, strmine pa so vsaj delno že pobeljene z naravnim snegom.

Strmejši predeli Smučarskega centra Cerkno so že pobeljeni z naravnim snegom. | Foto: Strmejši predeli Smučarskega centra Cerkno so že pobeljeni z naravnim snegom.

Uroš Žajdela iz SC Cerkno zagotavlja, da bo nova sezona v marsičem posebna. "Poleg novega sistema nadzora smučarskih vozovnic, s čimer smo se približali najboljšim evropskim smučiščem, v hotelu Cerkno obnavljamo obstoječi bazenski kompleks, ki bo dobil podobo sodobnih term. Odprtje novih term v Cerknem načrtujemo za 15. 12., ko naj bi zimska sezona tudi v celoti zaživela."

Za celodnevno smučarsko vozovnico za odrasle boste v smučarskem centru Cerkno odšteli 29 evrov.

Rogla izboljšuje kulinariko in stavi na povezavo s termami

Na Rogli začetek smučarske sezone načrtujejo za 26. november. Vzdrževalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah so že končana, na 25 centimetrih naravne snežne podlage pa poteka intenzivno tehnično zasneževanje.

Tudi Rogla že dobiva zimsko podobo. | Foto: Arhiv smučišča Tudi Rogla že dobiva zimsko podobo. Foto: Arhiv smučišča

V prihajajoči sezoni bodo nadgradili Otroški snežni park, ki ga bodo razširili s posebno pohorsko vasico, veliko pozornosti pa še naprej namenjajo kulinariki. Z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle so prenovili in profilirali gostinsko kulinarično ponudbo v restavracijah na smučišču, kot pomembno konkurenčno prednost smučišča pa izpostavljajo povezavo s termalnim zdraviliščem Terme Zreče. Tudi v tej sezoni bodo gostili tekmo svetovnega pokala v deskanju, na sporedu pa imajo še vrsto drugih, s snegom in zabavo povezanih dogodkov.

Celodnevna smuka na Rogli vas bo stala 32 evrov.

Golte bodo prve smučarje sprejele v začetku decembra. Če bo narava radodarna s snegom ali temperaturami, ki bodo omogočile tehnično zasneževanje, pa že prej. | Foto: Facebook Golte bodo prve smučarje sprejele v začetku decembra. Če bo narava radodarna s snegom ali temperaturami, ki bodo omogočile tehnično zasneževanje, pa že prej. Foto: Facebook

Na Golteh vsako nedeljo vinska degustacija

Na Golteh računajo, da bodo prve smučarje sprejeli prvi decembrski konec tedna oziroma še prej, če bodo izpolnjeni pogoji za umetno zasneževanje.

Na Golteh - to dokazujejo tudi fotografije, ki so jih objavili na svoji Facebook strani - se že lahko pohvalijo s snežno odejo, ki bi po besedah njihovega sodelavca iz marketinga, Mitje Škrabla, trenutno že zadoščala za odprtje večine prog, vendar bodo nizke temperature izkoristili še za dodatno zasneževanje.

"Za ta konec tedna vremenoslovci napovedujejo otoplitev in deževje, zato se trudimo, da bi zagotovili čim večjo zalogo snega," so sporočili iz smučarskega središča Golte, kjer bodo v novo sezono zakorakali s predstavitvijo mladih štajerskih vin pod blagovno znamko Pubec, nogometno tekmo na snegu gospodarstvenikov in drugih oseb iz družabnega življenja (17. 12.).

V januarju pripravljajo Golte ski gourmet (22. 1.), v februarju prvi beer&burger ski fest, v marcu pa zimSKI Panč - festival stand up komedije. Vsako nedeljo bodo za goste pripravili predstavitev enega od vinarjev s spremljevalno degustacijo.

Celodnevna smučarska vozovnica za odrasle vas bo stala 30 evrov.

Kranjskogorsko smučišče je odvisno od tehničnega zasneževanja. Do današnjega dne pogojev za izdelavo tehničnega snega še ni bilo. | Foto: Klemen Korenjak Kranjskogorsko smučišče je odvisno od tehničnega zasneževanja. Do današnjega dne pogojev za izdelavo tehničnega snega še ni bilo. Foto: Klemen Korenjak

Kranjska Gora: iz poletne v zimsko sezono

V Kranjski Gori, ki se zaradi nizke nadmorske višine pri izvedbi smučarske sezone zadnja leta zanaša predvsem na umetni sneg (v ta namen darujejo celo mašo za sneg), odprtje dela smučišča načrtujejo v petek, 25. 11., a le, če bodo temperature omogočale izdelavo snega. Po besedah Klavdije Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora do današnjega dne to še ni bilo mogoče.

Poletno sankališče so zaprli v začetku tega meseca, kolesarki park in panoramski prevozi s sedežnico Vitranc 1 pa so obratovali vse do začetka tega meseca. V slabih treh tednih od poletne do zimske sezone ...

Za celodnevno smučarsko vozovnico na kranjskogorskem smučišču boste odšteli 31 evrov.
Ne spreglejte