Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
22. 10. 2015,
20.54

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gabrijel Ambrožič

Četrtek, 22. 10. 2015, 20.54

5 let, 6 mesecev

Tekaška elita, kot je v Ljubljani še ni bilo; rekord bi moral pasti

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden glavnih ciljev jubilejnega 20. Ljubljanskega maratona je nov rekord proge. Bo res padel? Glede na povabljene afriške tekače, to ne bi smelo biti vprašanje.

V Ljubljani bo v nedeljo na najdaljši preizkušnji teklo 13 vrhunskih tujih tekačev in pet tekačic, ki večinoma prihajajo iz Etiopije in Kenije. Za njihovo "snubljenje" je bil tudi letos odgovoren menedžer Jelo Ambrožič, ki je na novinarski konferenci v Hiši Športa, namenjeni predstavitvi prihajajočega tekaškega spektakla v Ljubljani, poudaril, da si želijo novega rekorda, na svetovni rekord, ki je želja župana Zorana Jankovića, pa bo potrebno še malo počakati.

"Pripeljali smo najboljše elitne tekače do zdaj, k čemer je pripomoglo tudi županovo pismo menedžerjem, s katerimi smo se dogovarjali. Želeli smo pripeljati tudi kakšnega tekača z osebnim rekordom pod 2;05, a trenutno ljubljanski maraton še nima renomeja in tekači ne vedo, na kako veliko prireditev jih vabimo. Naše denarne nagrade so primerljive s številnimi maratoni v Evropi," je dejal Ambrožič in razkril, da bi zmagovalec v primeru teka pod 2;05, kar je sicer malo verjetno, lahko zaslužil kar 43.000 evrov. Ob nagradi v višini 20.000 evrov, ki je namenjena za prvo mesto, bi dobil še 20.000 evrov bonusa za rezultat pod 2;05 in 3000 evrov bonusa za rekord proge.

Prvi favorit je Kenijec Matebo

Najboljši osebni rekord med povabljenci ima s časom 2;05:16 Levy Matebo, ki bo nosil štartno številko 1 in je prvi favorit. Kenijec, ki bo kmalu dopolnil 26 let, je 35. na maratonski lestvici vseh časov. Leta 2011 je bil drugi v Frankfurtu, zmagal pa je v Barceloni. Leto pozneje je bil drugi v Bostonu, lani pa je bil drugi v Varšavi in sedmi v Berlinu, ko je padel svetovni rekord.

Dosti slabši ni niti njegov rojak Albert Matebor, ki je leta 2011 za njim v Frankfurtu le devet sekund, njegov osebni rekord 2;05:25 pa ga uvršča na 37. mesto večne lestvice. V boj za zmago se bo zagotovo želel vmešati tudi Etiopijec Limenih Getachew, ki je bil s časom 2;06:49 lani drugi v Parizu. V Ljubljano se vrača tudi njegov rojak Mulugeta Wami, ki je pri nas slavil leta 2013, ko se je teklo še v dveh krogih. Zanimivo pa bo spremljati tudi Kenijca Davida Kogeija, ki na maratonski razdalji nastopil prvič, a ima odličen osebni rekord na polmaratonski razdalji (59:46), ki ga je postavil marca letos v Berlinu.

Pri dekletih je prva favoritinja Melkam Gizaw iz Etiopije, ki ima osebni rekord 2;26:24, žal pa sta dve tekmovalki njenega kova morali zaradi poškodbe in bolezni nastop odpovedati. Pri dekletih tudi ni pričakovati rekorda proge, ki ga z 2;25:24 drži Kenijka Caroline Kilel.

Slovenska zasedba okrnjena

Organizatorji so povabili tudi najboljše slovenske tekače,a bosta na najdaljši progi nastopila le Mitja Kosovelj, dvakratni svetovni prvak v gorskem maratonu, in Neža Mravlje. Oba bosta lovila normi za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ki znašata 2;17:00 za moške in 2;42:00 za dekleta.

Na štartu ne bo Toneta Kosmača, ki se je po nesporazumu z organizatorji raje odločil, da nastopi v Zagrebu. Odločitve bržkone ne obžaluje, saj je v hrvaški prestolnici postavil normo za olimpijske igre. "Ostali slovenski tekači so poškodovani. Upamo, da se bodo čim prej vrnili ter da jih bomo spet videli na ljubljanskih ulicah," je zaključil Ambrožič.

Ne spreglejte