Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2015,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kanin smučanje Bovec turizem

Torek, 29. 12. 2015, 13.26

8 let

Smuka na Kaninu bo v letošnji smučarski sezoni zgolj testna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na najvišje ležečem slovenskem smučišču Kanin bodo žičniške naprave pognali predvidoma konec januarja 2016. Če bo sneg. A to bo le testni preizkus in ne v celoti odprto smučišče.

Ponovno odprtje našega najvišjega in edinega visokogorskega ter čezmejno povezanega smučišča Kanin, ki je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice v začetku leta 2013, se je že zdavnaj premaknilo v leto 2016.

Kot nam je zagotovil poslanec Danijel Krivec, predsednik bovške komisije za Kanin, so zdaj vse ovire odstranjene, verjetnost, da bodo vsaj nekaj naprav pognali konec januarja 2016, pa je precejšnja.

Prejšnji teden so namreč v Bovec prispeli vsi deli za rekonstrukcijo štirisedežnice Prevala, nekaj dni pred božičem tudi pettonsko mogočno obračalno kolo za postajo na Prevali. "Del opreme bo v Bovec prispel še danes, delavci pa naj bi dela nadaljevali takoj po novoletnih praznikih," je napovedal Krivec.

"Potrebujemo le še nadomestne dele za krožnokabinsko žičnico in posamezne dele za trisedežnico. Če bo vse po sreči in nam bo vreme naklonjeno, bi ob prvem snegu, ki naj bi po napovedih vremenoslovcev zapadel šele konec januarja, nekatere od naprav že zavrteli. Ali bo to pomenilo tudi odprtje smučišča ali ne, za zdaj težko napovem," je bil sogovornik previden z napovedmi.

Delavcem na terenu to, da na Kaninu ni snega, zelo ustreza in omogoča normalno gradnjo, ki se je zaradi papirnatega dela in zaostanka pri sklepanju pogodb z izvajalci del začela pozneje, kot bi si želeli.

"Če bo z dobavo iz Francije po novem letu vse tako, kot smo dogovorjeni, ne pričakujemo več zapletov," pravi Krivec.

Kdo si upa prevzeti upravljanje Kanina?

Kdo bo prevzel upravljanje smučišča, bo znano po razpisu, ki bo stekel v začetku prihodnjega leta in bo mednaroden.

Krivec je povedal, da že zdaj potekajo pogovori s podjetjem iz Andore, ki bi smučišče lahko upravljalo v kombinaciji z enim od slovenskih podjetij. "A to so le dogovori," poudarja.

Tudi o prodaji smučarskih vozovnic na Kaninu in njihovih cenah je še prezgodaj razmišljati, opozarja Krivec, se je pa treba zavedati, da je Kanin vezan na italijansko stran smučišča in njihove cene. "Takoj na začetku leta smo dogovorjeni za sestanek s podjetjem Promotour, da preverimo, kako se lahko čim bolje uskladimo," je napovedal Krivec.

Direktor LTO Bovec: Alternative za Kanin nimamo

Direktor LTO Bovec Janko Humar nam je pojasnil, da so pričakovanja glede ponovnega odprtja Kanina velika, saj alternative zanj v Bovcu nimajo.

"Roko na srce, če Kanina ni, tudi za nas ni zimske sezone. Vse preostale zimske dejavnosti, ki jih ponujamo, so zgolj kaplja v morje, ki omogoča, da nekaj lokalnih turističnih ponudnikov lahko preživi zimo. Večina jih je čez zimo tako ali tako zaprla vrata," je povedal.

Zanimanje slovenskih gostov je bilo letos precejšnje, a ker jim v LTO Bovec niso dajali zagotovil, da bo smučišče na Kaninu res odprto, je ostalo le pri povpraševanju. Povečanega števila rezervacij in posledično odpovedi rezervacij, potem ko je bilo jasno, da decembra smučišče še ne bo odprto, pa tako ni bilo.

"Vlak, vsaj kar zadeva obisk organiziranih skupin, je odpeljal že maja. To je skrajni čas za dogovarjanje z večjimi skupinami gostov in sklepanje pogodb za novo sezono. Individualni gostje pa se prilagajajo dejanskemu stanju," je pojasnil. Dokler smučišče na Kaninu ne bo odprto, bo to za Bovec pomenilo zgolj približno 25-odstotno zasedenost turističnih kapacitet.

Tudi Kanin brez snežne odeje

Danijel Krivec priznava, da so vsi vpleteni v sanacijo žičnic na Kaninu upali, da bo obnova stekla hitreje – navsezadnje so tudi nam še jeseni zagotavljali, da bo smučišče odprto že decembra letos –, a sogovornik hkrati poudarja, da nič še ni zamujeno.

Tudi če bi bila sanacija žičnic končana, na Kaninu smuke tako ali tako ne bi bilo, saj snega ni, prav tako ne naprav za tehnično zasneževanje. Kanin je za zdaj povsem odvisen od snežne radodarnosti matere narave, ta pa te dni ni ravno radodarna.

Krivec pravi, da je klima okrog Kanina v lokalnem okolju še vedno spodbudna ter da se Bovčani zavedajo, da je obnova tehnično zelo zahtevna in da terja veliko usklajevanj.

"Domačini so veseli, da je hotel Kanin v osrčju Bovca poleti dobil novega, ruskega lastnika, ki je hkrati tudi lastnik ljubljanskega hotela Cubo. Po mojih informacijah naj bi obnovo hotela začel v začetku leta 2016. Hotel naj bi odprli prihodnje poletje oziroma najpozneje konec septembra ali oktobra."

Letošnja smučarska sezona bo zgolj testna

Krivec poudarja, da bo prva smučarska sezona za Kanin bolj kot ne testna, saj bi za marketinške in preostale spremljajoče aktivnosti potrebovali bistveno več časa.

"Računamo, da bomo nekaj naprav pognali že v tej sezoni in tako opravili vse zakonske preizkuse, ki so potrebni, tistim, ki že dolgo čakajo, pa končno omogočili tudi spust po kaninski strmini. Če bo seveda zima temu naklonjena," dodaja.

Ne spreglejte