Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2016,
20.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

Natisni članek

infografika maraton 2016 Bojan Posel Matjaž Vrhunc Katarina Benedik Metka Albreht World Marathon Majors

Sreda, 5. 10. 2016, 20.26

6 let, 6 mesecev

Slovenci, ki so odkljukali šest najimenitnejših maratonskih preizkušenj #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

Čez 24 dni bodo številni rekreativni tekači lovili spominske medalje 21. Ljubljanskega maratona. Precej manj tekačev pa se lahko pohvali s posebnimi kolajnami, za katere je bilo treba opraviti z maratonskimi izzivi v Berlinu, Bostonu, Chicagu, New Yorku, Londonu in Tokiu.

Medalja za udeležence World Marathon Majors (WMM) je skovana iz šestih manjših medalj. Vsaka označuje enega od šestih svetovnih maratonov, o katerih se praviloma največ govori in ki dosegajo največje število udeležencev in sponzorskih vložkov.

Gre za maratone v New Yorku, Bostonu, Chicagu, Londonu, Berlinu in Tokiu, ki spadajo v okvir projekta WMM. Projekt je nastal leta 2006, kot zadnji se mu je leta 2013 pridružil tokijski maraton. 


Kaj je novega na obzorju Ljubljanskega maratona?


Tekači, ki pretečejo vseh šest svetovnih maratonov in izpolnijo poseben obrazec, dobijo certifikat z maratonskimi časi.  | Foto: Osebni arhiv Tekači, ki pretečejo vseh šest svetovnih maratonov in izpolnijo poseben obrazec, dobijo certifikat z maratonskimi časi. Foto: Osebni arhiv

Vpadljiva medalja pripada tistim tekačem, ki so pretekli vseh šest naštetih maratonov in izpolnili ustrezen obrazec na uradni spletni strani. Brez obrazca namreč ni certifikata z rezultati vseh šestih maratonskih podvigov in brez certifikata ni medalje.

V bazi "six star finishers" je trenutno vpisan 1101 tekač, med njimi je tudi pet Slovencev: Katarina Benedik, Matjaž Fabjan, Bojan Posel, Matjaž Vrhunc in Dušan Olaj.

  Tokio Boston London Berlin Chicago New York
Katarina Benedik 4:31:51  5:05:31 4:20:35 4:09:06 4:27:02 4:23:37
2013 2012 2011 2010 2011 2009
Matjaž Fabjan        3:03:37 2:51:36 3:06:31 2:51:56 2:49:35 2:53:48
2014 2013 2014 2012 2013 2011
Bojan Posel 4:59:26 4:23:50 3:57:43 4:04:21 4:08:10 4:08:29
2016 2014 2015 2011 2014 2013
Matjaž Vrhunc 2:59:26 2:50:26 2:53:45 2:44:11 3:09:35 3:00:27
2014 2011 2009 2009 2012 2008
Dušan Olaj 4:13:55 4:23:28 3:38:43 3:43:12 3:40:32 3:40:59
2015 2012 2011 2013 2014 2010

Matjaž Vrhunc: Medalja označuje tekaško vztrajnost

Medalja je znak tekaške vztrajnosti, pravi Matjaž Vrhunc, maratonec, ki je tekel tudi na vseh 20 izvedbah ljubljanskega maratona. | Foto: Osebni arhiv Medalja je znak tekaške vztrajnosti, pravi Matjaž Vrhunc, maratonec, ki je tekel tudi na vseh 20 izvedbah ljubljanskega maratona. Foto: Osebni arhiv Eden tistih, ki se lahko pohvali s to neobičajno medaljo, je tudi Ljubljančan Matjaž Vrhunc, uslužbenec ministrstva za obrambo in velik ljubitelj teka, ki je sodeloval na vseh izvedbah ljubljanskega maratona.

"Medalja predstavlja tekaško vztrajnost na šestih uspešno izvedenih maratonih na različnih koncih sveta in je spodbuda za nove maratonske podvige," je pomen medalje strnil Vrhunc. 

Kljub temu, da je maratonsko serijo šestorčka že končal, ga tekaška vnema še zdaleč ni zapustila.

Letos se je tako že udeležil maratona v Washingtonu, prejšnji konec tedna pa je tekel v Torinu, kar je bil že njegov 56. maraton. Ponovno si želi preteči 42-kilometrsko znamko v Chicagu, ki mu je od šestih največjih maratonov najljubši.

Novembra ga čaka še maraton v Las Vegasu, še pred tem pa bo 30. oktobra, ko bo Ljubljana po zaslugi ljubljanskega maratona – tam ni manjkal še nikoli - spet postala tekaška prestolnica Slovenije, pretekel maratonsko polovičko.  

Šestim medaljam s šestih svetovnih maratonov po novem dela družbo tudi medalja, ki združuje vseh šest maratonov, ki spadajo v serijo World Marathon Majors. | Foto: Osebni arhiv Šestim medaljam s šestih svetovnih maratonov po novem dela družbo tudi medalja, ki združuje vseh šest maratonov, ki spadajo v serijo World Marathon Majors. Foto: Osebni arhiv

Matjaž Fabjan: Odtekel je sedem maratonov, vse na elitnih lokacijah

Tudi Matjažu Fabjanu, nekdanjemu aktivnemu atletu iz Novega mesta, medalja veliko pomeni.

"Potem ko mi je uspelo preteči vseh šest svetovnih maratonov, sem naletel na uradno spletno stran www.worldmarathonmajors.com in tam izpolnil obrazec ter na podlagi tega pridobil certifikat o udeležbi na teh maratonih," je povedal.

Tudi Matjaž Fabjan iz Novega mesta je pretekel vseh šest svetovnih maratonov. Serijo je februarja letos sklenil v Tokiu.  | Foto: Osebni arhiv Tudi Matjaž Fabjan iz Novega mesta je pretekel vseh šest svetovnih maratonov. Serijo je februarja letos sklenil v Tokiu. Foto: Osebni arhiv

Matjaž Fabjan | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Letos spomladi je iz ZDA prejel elektronsko pismo, naj na sedež WMM pošlje sporočilo s svojim domačim naslovom.

"No, čez nekaj časa sem po pošti brezplačno prejel še medaljo," je povedal Fabjan, ki je maratone – odtekel jih je sedem – prvega leta 2010 na originalni maratonski trasi v zibelki maratona Atenah, in to ravno ob 2500-letnici in nato v letih od 2011 do 2014 še šest 'največjih' – doživljal zelo intenzivno.


Pripravljajte se z nami na ljubljanski maraton #načrt


Fabjan pred londonsko znamenitostjo - dvonadstropnim avtobusom.  | Foto: Osebni arhiv Fabjan pred londonsko znamenitostjo - dvonadstropnim avtobusom. Foto: Osebni arhiv

Sklenjena maratonska celota | Foto: Osebni arhiv Sklenjena maratonska celota Foto: Osebni arhiv

Maratonci kot soborci in ne tekmeci

"Udeležba na maratonu je nekaj povsem drugega kot tekme na stezi, ki sem jih bil kot nekdanji srednjeprogaš sicer vajen.  Vsi tekači so tvoji 'soborci' in ne tekmeci.

Vedno je nekdo hitrejši od tebe in vedno nekdo, ki je počasnejši. Pri maratonu mi je pomembna pot, torej skupni treningi s kolegi, potovanja, izzivi, ti štejejo več kot cilj," je dejal Fabjan, podjetnik in tajnik Atletskega kluba Novo mesto, ki je udeležbo na maratonih v tujini vedno združil s turističnimi ogledi.

Fabjan je prvi maraton pretekel na originalni maratonski trasi v Atenah, in to ob 2500-letnici maratona. | Foto: Osebni arhiv Fabjan je prvi maraton pretekel na originalni maratonski trasi v Atenah, in to ob 2500-letnici maratona. Foto: Osebni arhiv

V Bostonu v času bombnega napada, v Atenah ob častitljivi obletnici

Zaradi zgodovinskih razlogov in zato, ker se je takrat prvič soočil z 42-kilometrsko znamko, se mu je v spomin najbolj vtisnil atenski maraton, od preostalih pa bostonski, ki ima najdaljšo tradicijo (letos je praznoval že 119 let), ki najbolj živi s tekači in je precej manj komercialen kot preostali ameriški maratoni. 

Tekel je tudi v Berlinu, ki se lahko pohvali z najhitrejšo maratonsko stezo in kjer je bil leta 2014 dosežen svetovni rekord.  | Foto: Osebni arhiv Tekel je tudi v Berlinu, ki se lahko pohvali z najhitrejšo maratonsko stezo in kjer je bil leta 2014 dosežen svetovni rekord. Foto: Osebni arhiv

Spominjal se ga bo tudi zaradi bombnega napada v cilju maratona, ki je leta 2013 terjal tri življenja, več kot 250 ljudi pa je bilo poškodovanih. "Dva od tekačev, s katerimi smo se skupaj udeležili maratona, sva bila k sreči v času napada že v hotelu, ki je bil le nekaj kilometrov oddaljen od prizorišča, tretji pa je bil še prav blizu prizorišča tragičnega dogodka," je povedal Fabjan.

Nekaj posebnega je tudi tokijski maraton, je razmišljal naprej, "ker je odraz tamkajšnjega načina življenja – poln prijaznosti, skromnosti, delavnosti in minimalizma – in v veliko ozirih drugačen od preostalih."

Bojan Posel: New York ti da krila, Boston pa pojedino ob progi

Z večplastno medaljo se lahko pohvali tudi 71-letni Bojan Posel iz Akademskega atletskega društva Tek.si, ki je serijo šestih največjih maratonov začel novembra 2013 v New Yorku in končal februarja letos v Tokiu, medaljo pa po pošti prejel poleti.

71-letni Ljubljančan Bojan Posel je medaljo, ki dokazuje, da je pretekel maratonski šestorček, prejel letošnje poletje. Najlepše spomine ima na maratona v New Yorku in Bostonu, ki jima navijaška evforija ter prijaznost ob trasi dajeta poseben pečat. | Foto: Osebni arhiv 71-letni Ljubljančan Bojan Posel je medaljo, ki dokazuje, da je pretekel maratonski šestorček, prejel letošnje poletje. Najlepše spomine ima na maratona v New Yorku in Bostonu, ki jima navijaška evforija ter prijaznost ob trasi dajeta poseben pečat. Foto: Osebni arhiv "Prvi maraton v tej seriji sem leta 2011 pretekel v čudovitem ambientu, ki ga ponuja Berlin. Leto pozneje bi se moral udeležiti maratona v New Yorku, a so ga zaradi neurja odpovedali, in to takrat, ko smo že pripotovali na kraj dogajanja," se spominja Posel, ki je kljub sedmim križem na plečih izredno aktiven. Ukvarja se namreč tudi s tekom na smučeh in kolesari.

Po tem krajšem zapletu, ki je razumljivo povzročil kar nekaj negodovanja, je mesec dni pozneje pretekel maraton v Pizi in tam dosegel še normo za Boston. Potem so si maratoni  sledili kot po tekočem traku.

Najlepše spomine ima na newyorški maraton, kjer ga je nepopisna množica ponesla, in to celo do te mere, da je spregledal, kdaj je pretekel maratonsko polovičko.

Navdušen je bil tudi nad navijaško vročico. "Navijači morajo verjetno po tem, ko štiri, pet ur tako glasno navijajo, kar do zdravnika," je namignil v šali.

Z veseljem se spominja tudi maratona v Bostonu, kjer se 42-kilometrska trasa začenja s petkilometrskim spustom v predmestju Bostona, temu pa sledi nadaljevanje trase proti velemestu.

"Tudi v Bostonu so navijači tisti, ki dogodku vtisnejo poseben pečat. Ljudje so nam kar na pladnjih ponujali hrano, brezplačno, seveda. Vmes pa bi si zlahka privoščil še kak kozarec piva, saj so bili na voljo," je povedal Posel, ki po poškodbi tetive, ki jo je staknil lani na ljubljanskem maratonu in dodatno utrdil na tokijskem, trenutno teče le krajše razdalje.

Katarina Benedik: Edina predstavnica Slovenije v bazi "six finishers"

Edina Slovenka, ki jo najdemo v bazi tistih, ki so pretekli vseh šest svetovnih maratonov, je odvetnica Katarina Benedik. Njena maratonska zgodba se je začela povsem spontano.

Tudi Katarina in njena sestra Marjana Benedik sta pretekli vseh šest svetovnih maratonov.  | Foto: Osebni arhiv Tudi Katarina in njena sestra Marjana Benedik sta pretekli vseh šest svetovnih maratonov. Foto: Osebni arhiv

Na cilju maratona v Chicagu. | Foto: Osebni arhiv Na cilju maratona v Chicagu. Foto: Osebni arhiv

"Leta 2009 sem se prijavila na maraton v New Yorku. Zasledila sem, da tiste, ki se prijavijo petkrat, v petem poskusu prav gotovo sprejmejo. No, mislila sem, da bo tudi pri meni ta postopek kar trajal, a se mi je na maraton uspelo uvrstiti že prvič. To je bil tudi moj prvi maraton sploh. Teden prej sem v Ljubljani pretekla 'polovičko', kar je bila napaka, saj v ZDA nisem bila dovolj sveža. Kljub vsemu mi je uspelo preteči 42 kilometrov. Maraton je takrat praznoval 40. obletnico, teklo je 40 tisoč ljudi in vzdušje je bilo neverjetno. Na Manhattnu je vladala prava norija in kljub utrujenosti so me noge zaradi spodbujanja množice kar same nesle," se spominja Benedikova, ki si je letos vzela leto tekaškega premora.    

Pogled na traso maratona v New Yorku.  | Foto: Osebni arhiv Pogled na traso maratona v New Yorku. Foto: Osebni arhiv

Tudi nekdanja mis Slovenije ima vseh šest skalpov

Med Slovenci, ki so pretekli vseh šest svetovnih maratonov (in to v pičlih dveh letih), je tudi stilistka Metka Albreht, nekdanja mis Slovenije, ki pa smo jo v bazi tistih, ki so opravili z vsemi šestimi maratonskimi izzivi, zaman iskali.
Metka Albreht je šesterico sklenila v Tokiu. Vseh šest maratonov iz serije majors je pretekla v obdobju dveh let. | Foto: Osebni arhiv Metka Albreht je šesterico sklenila v Tokiu. Vseh šest maratonov iz serije majors je pretekla v obdobju dveh let. Foto: Osebni arhiv

Razlog je preprost: Albrehtova ni izpolnila obrazca za pridobitev certifikata in medalje. "Vem, da sem maratone pretekla, medalje imam in te mi tako kot medalje z na primer sežanskega ali ljubljanskega  maratona zelo veliko pomenijo, posebnega certifikata o tem pa ne potrebujem," odgovarja.

Natančnih časov svojih maratonskih skalpov ne pozna, niti je ne zanimajo, vse je pač mogoče najti na internetu, je omenila že v obsežnem intervjuju za naš medij, precej več ji pomenijo dogodivščine, ki jih je doživela na teh maratonskih potovanjih.

 

World Marathon Majors v video obliki:

  • Tokijski maraton se je seriji svetovnih maratonov pridružil leta 2013 kot zadnji, šesti. Maraton se odvija konec februarja.

  • Bostonski maraton je maraton s tradicijo. Prvič so ga izvedli leta 1897, na sporedu pa je tretji ponedeljek v aprilu, ko v ZDA praznujejo dan patriotizma. Leta 2013 so v bombnem napadu na ciljni črti umrli trije ljudje, več kot 200 pa je bilo poškodovanih.

  • Londonski maraton je na sporedu konec aprila, znan pa je po svoji humanitarni noti.

  • Berlinski maraton je na sporedu konec septembra. Zaradi bližine in atraktivne trase se ga vsako leto udeležujejo tudi  številni Slovenci. Slovi po izredno hitri progi, navsezadnje je bil leta 2014 tam dosežen tudi svetovni rekord. Kenijski atlet Dennis Kimetto je 42-kilometrsko znamko pretekel v času  2:02:57.

  • Maraton v Chicagu bo na sporedu to nedeljo, 9. oktobra. Prihodnje leto bo praznoval okroglo, 40. obletnico.



 

  • Newyorški maraton je že vse od leta 2006 del elitne šesterice maratonov. Premierno so ga izpeljali leta 1970, premor pa so si privoščili po sili razmer leta 2012, ko so tekmovanje odpovedali zaradi posledic uničujočega hurikana Sandy.
     

Milijon dolarjev za zmagovalca serije X

Ker udeležba na maratonih prinaša tudi točke, je zmagovalec tisti, ki jih na šestih svetovnih maratonih, svetovnem prvenstvu (na vsake dve leti) in na olimpijskih igrah (na vsaka štiri leta) zbere največ. (Pravila si lahko preberete v zgornji infografiki).

Trenutno sta v tako imenovani seriji X s 50 točkami v vodstvu zmagovalca maratona na zadnjih olimpijskih igrah v Braziliji, Kenijec Eliud Kipchoge v moški in kenijska tekačica Jemima Jelagat Sumgong v ženski konkurenci. Končna zmagovalca serije bosta prejela vsak po pol milijona dolarjev oziroma preračunano v domačo valuto, 445 tisoč evrov.

Eliudu Kipchogeju se poleg olimpijske letos nasmiha tudi zmaga v seriji X in z njo pol milijona dolarjev.  | Foto: Reuters Eliudu Kipchogeju se poleg olimpijske letos nasmiha tudi zmaga v seriji X in z njo pol milijona dolarjev. Foto: Reuters

Uspešno leto je tudi za Kenijko Jemimo Jelagat Sumgong. Po zmagi na londonskem maratonu je zmagala tudi na olimpijskih igrah. | Foto: Reuters Uspešno leto je tudi za Kenijko Jemimo Jelagat Sumgong. Po zmagi na londonskem maratonu je zmagala tudi na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Tudi vi tečete na maratonskih tekmovanjih? Kakšni so vaši spomini? Pošljite nam nekaj misli in fotografijo s trase ali cilja in z veseljem jo bomo objavili. Naš e-naslov je: siolfoto@tsmedia.si.
Ne spreglejte