Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija šport prehrana post tek počutje maščobe

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 11.19

4 leta, 5 mesecev

Rekreacija in post - gresta skupaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Občasno odrekanje hrane je koristno za telo in duha, telo namreč razstrupimo, prečistimo, vitaliziramo, hkrati pa izboljšamo celotno psihofizično počutje.

Zakorakali smo v obdobje posta in vprašanje je, kako gresta skupaj post in rekreacija.

Zmerna rekreacija, predvsem gimnastika, plavanje, pohodništvo ali tek med postenjem ni samo dovoljeno, pač pa pomemben del posta. Po drugi strani čas postenja ni primeren za eksperimentiranje z novimi vrstami športa. Če se odločimo za post, ostanimo raje pri tisti rekreaciji, ki smo jo izvajali do zdaj.

Z gibanjem med postom izboljšamo krvni obtok, preprečujemo pa tudi prekomerno razgradnjo mišičnih beljakovin. Odvečne maščobe bomo v tem obdobju kurili, če se bomo zmerno športno udejstvovali. Poležavanje in pretirano počivanje pa ne bo koristilo, pač pa nasprotno vodilo v zdravstvene težave, tako telesne kot tudi duševne. Šport in rekreacija sta namreč vedno na strani zdravja.

Po drugi strani pa je pretiravanje s športom druga nesmiselna skrajnost. Aristotelova srednja pot, to je iskanje lastnega ravnovesja med počitkom in rekreacijo, je najboljša izbira.

Najtežje je postenje v prvih treh dneh. Posta se je treba lotiti postopno, s športnimi aktivnostmi pa na začetku ne pretiravamo, saj se mora telo (raven sladkorja v krvi, kislo-bazično ravnovesje v telesu …) na novo situacijo šele navaditi. Ekstremni športi bi v prvih dneh posta lahko vodili k prevelikemu padcu krvnega sladkorja in zakisanju telesa.

Kdor je pred postom redno užival kavo, bo verjetno imel kofeinsko krizo, morda bo imel vrtoglavice in glavobole. Zato je v tej fazi pomembno uživanje velikih količin tekočine. Kozarec svežega sadnega soka, ki ga zaužijemo v prvih dneh, poskrbi, da lažje prebrodimo začetno krizo ter se postopno navadimo na čas brez hrane.

Če smo športni tip, lahko po prvih treh dneh z rekreacijo nadaljujemo kot pred postom. Za druge pa velja, da poskušajo biti aktivni in si izbirajo lažje vadbe, takšne, ki jim najbolj ustrezajo. V vsakem primeru se je dobro rekreirati vsaj pol ure večkrat tedensko.

Redna vadba pomaga, da bo v času postenja metabolizem začel delati s polno paro, izboljšala se bo prekrvavitev ter splošno počutje. In še nekaj, tudi kurjenje maščob, predvsem pri ljudeh s prekomerno težo, bo veliko bolj intenzivno. Seveda bi nekaj kilogramov izgubili tudi, če ne bi bili športno aktivni, a žal ne na mestih, kjer bi si želeli.

Tudi klinične raziskave so pokazale, da ima postenje ob zmernem treningu več prednosti. Telesna teža se ne zmanjšuje na račun zmanjševanja mišične mase, pač pa maščobnega tkiva. To je povezano s tem, da je za kurjenje maščob potrebno veliko kisika, ki ga telesu dovajamo prav z gibanjem.

Ne spreglejte