Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
9.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča skupina SIJ

Natisni članek

advertorial SIJ Ljubljanski maraton maraton

Četrtek, 20. 10. 2016, 9.25

2 meseca, 1 teden

Pretekli bodo več kot 1.500 kilometrov z enim samim namenom: pomagati!

Vsebino omogoča skupina SIJ
SIJ

Od idejnega prebliska do velike organizirane tekaške akcije, ki ima samo en namen: pomagati otrokom. Kar 102 zaposlena v skupini SIJ sta združila svoje moči in se skupinsko prijavila na ljubljanski maraton, kjer bosta poleg tekaških kilometrov nabirala tudi evre.

Neverjetna srčnost je skupaj z njihovimi družinski člani združila kar 102 zaposlena v skupini SIJ. Vsi se bodo prihodnji konec tedna podali na tek po ljubljanskih ulicah. Ljubljanski maraton ima namreč zanje poseben pomen – za vsak kilometer, ki ga bodo pretekli, bo skupina SIJ lokalnima vrtcema in šoli, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, podarila en evro. Matematika je torej preprosta:

1 pretečen kilometer = 1 evro.

Pobuda, ki je takoj doživela velik odziv

Tekače bo ob trasi Ljubljanskega maratona spodbujalo prek 50 jumbo plakatov skupinw SIJ. Na petih digitalnih zaslonih (DOOH) pa bodo na maratonu v živo šteli kilometre SIJ-tekačev.  
 | Foto: Tekače bo ob trasi Ljubljanskega maratona spodbujalo prek 50 jumbo plakatov skupinw SIJ. Na petih digitalnih zaslonih (DOOH) pa bodo na maratonu v živo šteli kilometre SIJ-tekačev.

Pobuda za dobrodelni tek na ljubljanskem maratonu je nastala čisto po naključju, nam je zaupal Blaž Jasnič, direktor SIJ Elektrode in idejni oče pobude: "Na Bledu sem se udeležil dobrodelne prireditve, kjer so zbirali sredstva za prilagojen program za otroke iz Radovljice. Ko so nam povedali, kaj vse prav vsak dan naredijo za otroke in kaj bodo storili z zbranimi sredstvi, sem dobil navdih, da bi v skupini SIJ lahko naredili še več dobrega za otroke v lokalnem okolju, kjer poslujejo naša podjetja. Smo le steber zaposlovanja tako na Jesenicah kot tudi na Ravnah in močno vpeti v lokalno okolje. Pravzaprav bi sodelavci naredili nekaj dobrega zase, saj bi se začeli gibati oziroma bi se gibali več, hkrati pa bi naredili še nekaj dobrega za otroke. Nisem okleval in zamisel takoj predstavil."

Njegova pobuda je takoj doživela zelo dober odziv. "Na hitro in v zelo kratkem času smo se organizirali, akciji nadeli slogan Delamo korake za male junake, povabili sodelavce, organizirali šolo teka, naročili dobrodelne tekaške majice in še kaj. Iskreno priznam, da sem zaradi odziva sodelavcev in več kot sto prijavljenih tekačev izredno vesel in zadovoljen."

Zbrana sredstva bodo prejeli:

  • OŠ Juričevega Drejčka na Ravnah na Koroškem,
  • Vrtec Jesenice, enota Cilke Zupančič, na Jesenicah in
  • Vrtec Kolezija, enota Murgle, v Ljubljani.

Sredstva bodo porabili za otroke, ki so vključeni v posebne prilagojene programe.

Ne boste jih zgrešili, saj bodo tekli kar v štirih različnih kategorijah

Tek, zabava in medsebojna spodbuda. Tekači skupine SIJ so dosegli na koncu treningov dosegli več kot le dobro telesno pripravljenost, med njimi se je razvila posebna kolegialnost. | Foto: Tek, zabava in medsebojna spodbuda. Tekači skupine SIJ so dosegli na koncu treningov dosegli več kot le dobro telesno pripravljenost, med njimi se je razvila posebna kolegialnost.

Koraki za male junake so v enem letu dosegli neverjeten razcvet. Od lanskega jubilejnega prvega teka do letos se je število udeležencev povečalo za več kot 50 odstotkov. Na štartu bosta tako skupaj z družinskimi člani stala 102 zaposlena v skupini SIJ, s čimer bodo 13. največja prijavljena skupina na ljubljanskem maratonu. Najmlajša tekačica je stara samo štiri leta in se bo preizkusila v tradicionalnem Lumpi teku.

• 62 sodelavcev bo teklo na 10 kilometrov,

• 32 sodelavcev bo teklo na 21 kilometrov,

• 5 sodelavcev bo teklo na 42 kilometrov,

• 3 otroci bodo tekli na šolskem oz. otroškem teku,

• 4 leta je stara najmlajša tekačica, ki bo za dober namen tekla za jeseniški vrtec (Lumpi tek).

Pisana druščina tekačev od popolnih začetnikov do vrhunskih maratoncev

Šport je del njunega življenja. Poleg s tekom se Miro in Franci ukvarjata še s kolesarstvom in planinstvom. Foto: Aleš Košir, FruxDelux | Foto: Šport je del njunega življenja. Poleg s tekom se Miro in Franci ukvarjata še s kolesarstvom in planinstvom. Foto: Aleš Košir, FruxDelux

Med tekmovalci, ki bodo 30. 10. 2016 tekmovali s časom na najdaljši razdalji 42 kilometrov, sta tudi Miro Savič in Franci Teraž, ki sta si z lanskim vrhunski rezultatom na ljubljanskem maratonu zagotovila nastop na newyorškem maratonu. Na tem je zaradi prevelikega števila prijav mogoče štartati samo z odličnim rezultatom s tekmovanj ali s srečnim žrebom.

Miro Savič je lani dosegel najboljši čas v svoji kategoriji (3:01:19), Franci Telaž pa je v svoji kategoriji dosegel četrti čas (2:54:29).

Samo Rugelj, poseben ambasador srčnih tekačev

"Poleti sem veliko več hodil po hribih kot tekel po ravnem. Mislim, da je na takih tekih, razen če ni drugače dogovorjeno, smiselno, da ima vsak teče svoj tempo. Najbrž bo tako tudi tu. Si bomo pa seveda tisti, ki bomo imeli enake majice, gotovo pomahali, ko se bomo prehitevali med seboj." | Foto: Matej Leskovšek "Poleti sem veliko več hodil po hribih kot tekel po ravnem. Mislim, da je na takih tekih, razen če ni drugače dogovorjeno, smiselno, da ima vsak teče svoj tempo. Najbrž bo tako tudi tu. Si bomo pa seveda tisti, ki bomo imeli enake majice, gotovo pomahali, ko se bomo prehitevali med seboj." Foto: Matej Leskovšek

Pobudi projekta skupine SIJ se je pridružil tudi Samo Rugelj, ki s skupino sodeluje tudi poslovno, in sicer v okviru sozaložništva knjig za vseživljenjsko izobraževanje. "Ko so me seznanili s svojim projektom, sem se navdušil in takoj privolil v sodelovanje. K temu je dodatno prispevalo tudi to, da je ravnokar izšla moja knjiga Na dolge proge, sklepni del moje tekaške trilogije. Ta me je letos še posebej navdušila nad vsem, kar je povezano s tekom," nam je povedal Samo Rugelj, ki se bo letos že četrto leto zapored podal na 42-kilometrsko preizkušnjo.

"Ker se mi zdi povezava dobrodelnosti in teka nekaj enkratnega, sem se pridružil temu projektu. SIJ je s svojim konceptom, da tudi sam kot tekač s številom pretečenih kilometrov prispevaš k višini sredstev, ki jih potem daruje podjetje, vsem svojim zaposlenim, udeležencem ljubljanskega maratona, dal še dodaten motiv. Ideja se mi je zdela izvirna, saj pooseblja vrednote, ki so mi blizu, torej promoviranje zdravega življenja v podjetju na eni strani in dobrodelne aktivnosti na drugi. Ni me bilo treba dolgo prepričevati, naj se temu pridružim."

Ne le za ljubljanski maraton, moči so združili za več mesecev

Udeležba na ljubljanskem maratonu je samo zadnja od stopenj projekta, ki so se ga v skupini SIJ lotili celovito in na različne načine.

Poleg glavnega ambasadorja Sama Ruglja so k sodelovanju povabili otroke, ki so pripravili risbice na temo odrasli in otroci tečejo skupaj. "Eno izbrano risbico iz obeh vrtec in šole smo uporabili kot glavni vizualni komunikacijski element kampanje (na plakatih, pri člankih v reviji SIJ in časopisih …). Za vsako lokacijo (Ravne, Jesenice, Ljubljana) smo zaposlene nagovorili z risbico iz njihovega lokalnega okolja," so nam sporočili iz skupine SIJ.

SIJ | Foto:

 

Vsem prijavljenim tekmovalcem so omogočili sodelovanje na skupinskih treningih, ki sta jih vodila Roman Kejžar in Brigita Langerholc Žager.

Tečajev se je udeležil tudi idejni vodja projekta Blaž Jasnič, ki je na začetku imel nekaj težav: "Ne bom lagal, na prvem treningu sem skoraj pustil dušo, pa sem pravzaprav hodil, ne tekel. Res težko je ponovno začeti teči." Njegove priprave zdaj potekajo že skoraj dva meseca, v tem obdobju pa je spoznal, kako pomembna je spodbuda sotrpinov. "Tečem približno trikrat ali štirikrat na teden. Sodelavci, ki redno tečejo, so mi pri tem v veliko oporo in me spodbujajo. Želijo si, da bi skupaj naredili nekaj dobrega, in res sem vesel, da so tako pozitivno sprejeli dobrodelno tekaško akcijo. Verjamem, da bomo zadane kilometre odtekli vsi, od prvega do zadnjega. Vsak kilometer namreč šteje. Za otroke!"

SIJ | Foto:

In prav za otroke bodo tekači, ki jih boste spoznali po zelenih malicah, tekli na petih tekaških preizkušnjah. Premagali bodo več kot 1.500 kilometrov, kar ustreza razdalji od Ljubljane do Barcelone ali Köbenhavna.

Neposredni prenos letošnjega ljubljanskega maratona boste lahko spremljali na Planet TV.

Ne spreglejte