Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gore Planinska zveza Slovenije

Sreda, 27. 3. 2013, 10.54

8 let

Pred turo: spremljajte razvoj vremena in obvestite znance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preden se odpravite na turo, primerno vašim psiho-fizičnim sposobnostim, spremljajte razvoj vremena in obvestite znance o tem, kam se odpravljate in kdaj se nameravate vrniti.

O pomembnosti prilagoditve ture fizičnim in psihičnim sposobnostim posameznika ter o potrebni opremi smo na Rekreaciji že pisali. Zdaj je čas, da se spomnimo, na kaj vse moramo biti pred odhodom na turo še pozorni.

Spremljanje razvoja vremena je ključno. Spomladi snežne padavine v visokogorju niso nič nenavadnega, zato je čas odhoda treba prilagoditi tudi vremenskim razmeram. Največjo varnost si ob načrtovanju ture lahko zagotovite tako, da sledite vremenskim napovedim za posamezna območja (npr. na spletnih straneh Agencije RS za okolje). Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o vremenskih pojavih za tamkajšnje območje. Pri vsem tem je pomembno, da razvoju vremena ne sledite le dan pred odhodom, pač pa že več dni pred turo. V gore ne odhajajte vsaj tri dni po obilnem sneženju oziroma ob napovedanih otoplitvah. Preverite tudi višino snežne odeje in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov. Poleg vremena bodite pozorni tudi na stanje poti, o katerem se lahko pozanimate na Planinski zvezi Slovenije (PZS) ali pa o stanju povprašajte znance, ki so tam nazadnje hodili. Pozanimajte se tudi o odprtosti koč, saj so mnoge v visokogorju in sredogorju še zaprte.

Obvestite znance, kam odhajate in kdaj se boste vrnili

Na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo tudi na pomembnost predhodnega obveščanja sorodnikov ali znancev o vašem izletu. O svojem odhodu lahko obvestite tudi osebo, ki vam je stregla v gostilni ob vznožju poti, če ste se tam ustavili pred začetkom ture. Obvestilo naj vključuje osnovne podatke o vaši poti: kam se odpravljate, kakšni so vaši morebitni rezervni cilji in kdaj se nameravate vrniti. Priporočljivo je, da za obveščanje uporabite tudi poseben obrazec, najdete ga na koncu planinskega koledarčka, ali pa list papirja, na katerega napišete osnovne podatke o vaši turi, in ga pustite v avtu na vidnem mestu. Če se boste na poti ustavljali tudi v kočah, se vpisujte v knjige, saj so ti podatki v primeru nesreče v veliko pomoč reševalcem pri poizvedovanju in reševanju ponesrečencev.

Ne spreglejte