Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
7.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Kolesarski klub Perutnina Ptuj in osebni arhiv

Natisni članek

Na kolo advertorial Ptuj rekreacija kolesarjenje Perutnina Ptuj Poli maraton

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 7.30

2 meseca, 1 teden

Vknjižila je že 15 rekordov

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Kolesarski klub Perutnina Ptuj in osebni arhiv

Tako kot vsaka večja prireditev ima tudi Poli maraton nekaj posebnosti, s katerimi se lahko pohvali. Tokrat predstavljamo kolesarko, ki vsako leto vknjiži svojevrsten rekord.

nežka medved poli maraton | Foto:

Poli maraton ima v svojih vrstah že vsa leta udeleženko, ki vedno prejme posebno priznanje. Organizatorji jo kot najstarejšo udeleženko vedno z veseljem nagradijo s priznanjem za posebne dosežke. Nežka Medved se tudi letos že veseli rekreativnega kolesarskega maratona v najstarejšem slovenskem mestu.

Med nekaj sto udeleženci, ki so leta 2002 prvič prekolesarili ptujski rekreativni kolesarski maraton Poli maraton, je bila tudi takrat 74-letna Ptujčanka Neža Medved. Od takrat dalje ni izpustila še niti enega. 89-letna Nežka Medved (letnik 1928) in Poli maraton sta namreč nerazdružljiva že vseh 15 let.

"Tudi letos se ga izjemno veselim, predvsem zaradi druženja in seveda kolesarjenja. To je tako veličastna prireditev, saj na Ptuj pridejo kolesarji od vsepovsod," je nekaj dni pred letošnjim Poli maratonom povedala Nežka Medved, ki ji kolesarjenje predstavlja način življenja.

Prav vsak dan na kolesu

nežka medved poli maraton | Foto:

Odkar se je pred 30 leti upokojila, še ni preživela dneva, da ne bi zajahala svojega kolesa. Poleg tega pa se vsak torek z upokojenci odpravijo na daljši izlet in tako prekolesarijo kar 30 kilometrov. Njene priprave na Poli maraton tako potekajo kar skozi vse leto.

Njen nasvet mlajšim udeležencem Poli maratona je namenjen predvsem varnosti. "Kolesarji naj se poleg kondicije predvsem pripravijo na to, da bodo pravilno vozili in da bodo vedno upoštevali redarje. Le tako bomo vsi varno prispeli na cilj," je povedala Nežka Medved.

Kolo kot poklicno prevozno sredstvo

nežka medved poli maraton | Foto:

Sicer pa je vitalna upokojenka že vse življenje povezana s kolesarstvom, tudi poklicno. "Svoje prvo službeno kolo sem dobila leta 1954. Takrat sem bila tako iz sebe, kot bi dobila mercedesa, ne pa kolo," je navdušeno povedala 89-letnica, ki je ves čas svoje poklicne poti delala kot babica.

"Bila sem diplomirana medicinska sestra in takrat smo babice k ženskam hodile na dom. Pomagala sem pri vseh porodih v Halozah, in sicer sem se k porodnicam najprej vozila s kolesom, pozneje pa seveda z avtom," je še povedala.

Kar 21 zim je preživela na kolesu, kadar pa razmere niso dopuščale, se je k porodnici odpravila kar peš.

Dragocen recept: vrt, hrana, čaji in gibanje

nežka medved poli maraton | Foto:

Ker je rada aktivna in ji kolo predstavlja dober način rekreacije, ni presenetljivo, da si je ob upokojitvi zaželela čim več prostega časa preživljati na kolesu.

"Pri društvu upokojencev smo ustanovili kolesarsko sekcijo in od takrat dalje se vsak torek odpravimo na izlet. Tako se družimo in rekreiramo hkrati."

Tudi sicer je zelo povezana z naravo in prav v tem se gotovo skriva recept za njeno vitalnost.

"Ljudem svetujem naj čim bolje poskrbijo za svojo prehrano in naj se čim več gibljejo. Imam vrt, ki ga sama obdelujem in tako dobim vso zelenjavo, ki jo potrebujem. Moja prehrana je raznolika, nabiram pa tudi zdravilna zelišča. Z njimi uspešno uravnavam svojo težo, saj imam že že 30 let 65 kilogramov."

Že več let nudi oporo oslabelim

nežka medved poli maraton | Foto:

Nežka Medved pa je tudi neutrudna prostovoljka. Kot upokojena medicinska sestra že več let kot prostovoljka Društva upokojencev Ptuj pridno skrbi za več kot 300 starejših, za njihovo zdravstveno stanje, jih zdravstveno poučuje, jim meri krvni tlak, svetuje glede načina prehranjevanja in jih spremlja na kolektivnih izletih in dopustih.

nežka medved poli maraton | Foto: Starejše in bolne obiskuje tudi na domu, hkrati pa kot aktivna prostovoljka dela tudi v projektu Starejši za kakovost življenja doma. Leta 2009 ji je Zveza društev upokojencev Slovenije podelila priznanje Naj prostovoljka.

Kdo vse bo letos ob Nežki Medved poganjal pedala?

Ptuj na slovenskem kolesarskem zemljevidu igra zelo pomembno vlogo, saj gosti največji rekreativni kolesarski dogodek v Sloveniji – Poli maraton, ki bo letos v najstarejšem mestu potekal že 15. leto zapored.

Poli maraton, ki ga 3. junija organizirata Perutnina Ptuj in Kolesarski klub Perutnina Ptuj, je ena najbolj obiskanih rekreativnih kolesarskih prireditev pri nas.

Pomembno za vse: maraton je rekreativen, to pomeni, da so zmagovalci maratona prav vsi udeleženci.

poli maraton | Foto: 15. Poli maraton bo 3. junija v Ptuju.

Predprijave potekajo do vključno 31. maja 2017. Zbiranje prijav na dan dogodka poteka do 10.45.

Spopadli se boste lahko s tremi različno dolgimi trasami po mestnem jedru in bližnji okolici mesta:

  • Maxi Poli maraton: 52 km
  • Mini Poli maraton: 21,2 km
  • Poli Snack maraton: 2 km

Poli maraton je neločljivo prepleten tudi s kulinariko. Vsi udeleženci Poli maratona imajo v štartnini poleg kolesarske majice, napitkov na trasi, štartu in v cilju vključeno tudi široko kulinarično ponudbo:

  • Pripravili bodo okoli pet ton hrane skupaj z obroki, od tega okoli tisoč kilogramov piščancev po ptujsko in tisoč kilogramov žar programa Perutnine Ptuj.
  • Skuhali bodo okoli 600 litrov piščančjega paprikaša in 300 kilogramov testenin.
  • Postregli bodo z okoli 700 kilogrami zelenjave in 600 kilogrami kruha.
  • Nalili in razdelili bodo okoli 3.000 litrov vode in 300 litrov vina.

Noro dobra akcija: S Poli do telefona iPhone 7

S kolesom so povezana romantična doživetja v dvoje, edinstvena v krogu družine in zabavna v družbi prijateljev.

Posnemi noro dober selfie s kolesom in ga pošlji na selfie poslati na mail: info@perutnina.eu. Sliko lahko objaviš tudi v komentarju pod objavo na strani Nori na Poli ali pošlješ na zasebno sporočilo.

poli maraton nagradna igra | Foto: Organizator bo prejeti selfie objavil v fotoalbumu Poli selfie s kolesom. Na objavljenem selfieju v albumu Poli selfi s kolesom se moraš označiti in povabiti prijatelje, da fotografijo všečkajo.

Prvih deset, ki bodo zbrali največ všečkov, bo sodelovalo v žrebu za nagrade:

  • iPhone 7,
  • slušalke,
  • jakno Poli,
  • pulover s kapuco.
Ne spreglejte