Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
9.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija Ljubljanski maraton Nočna 10ka Tek trojk

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 9.42

6 let, 7 mesecev

Od deževnih trojk do vetrovnega maratona (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leto 2013 je razvajalo s številnimi rekreativnimi dogodki. Največ vašega zanimanja in najštevilčnejšo udeležbo je kot običajno pritegnil 18. Ljubljanski maraton. In kaj še?

Izbrali smo TOP 5 rekreativnih dogodkov letošnjega leta.

Letos polnoletnemu Ljubljanskemu maratonu smo na straneh Sportalove rekreacije namenili ogromno medijskega prostora. Kar dva meseca smo spremljali zgodbe, povezane s slovenskim tekaškim praznikom, pripravljali intervjuje z znanimi tekači, delavnice pravilnega teka … in na dan D tudi podrobno spremljali dogajanje na progi in ciljni areni. V sliki in besedi. Ljubljanski maraton smo združili v zbirni novici, na tem mestu pa naj zadostujejo glavni poudarki. Zmagovalca 18. Ljubljanskega maratona sta postala Etiopijec Mulugeta Wami in Kenijka Caroline Chepkwony, najhitrejša Slovenca pa sta bila Anton Kosmač in Žana Jereb. Čeprav zaradi vetra tekaških rekordov nismo videli, pa je padel rekord v številu tekačev. Največjega tekaškega dogodka v Sloveniji se je v dveh dneh udeležilo kar 19.335 tekačev in tekačic.

33. maraton treh src v Radencih, ki se ga je udeležilo 5.600 tekaških zanesenjakov, je minil v znamenju visokih temperatur in motečega vetra, ki sta pristavila svoj lonček h končnim rezultatom. S pogoji na progi sta se najbolje spopadla Kenijec Elisha Kiprotich Sawe in Romunka Daniela Elena Cirla, državna naslova v polmaratonu sta pripadla Tonetu Kosmaču in Mateji Kosovelj. Na 42 kilometrov, kjer ni bilo najboljših slovenskih predstavnikov, sta najboljši domači uvrstitvi s četrtima mestoma dosegla Miran Dovnik in Katja Kegl. Vse odmevnejše rezultate in obsežno fotogalerijo smo strnili v članku 33. Maraton treh src.

Nočna 10ka je tradicionalna tekaška prireditev, ki je v sedmih letih obstoja prerasla v pravo pop tekaško senzacijo. Pod taktirko Marka Robleka, pionirja bosonogega teka v Sloveniji – ta, zanimivo, s skupino Vitezi dobrega teka na Ljubljanskem maratonu vsako leto za šalo "preganja" afriške maratonce –, je nočna tekaška prireditev, v kateri tekači dvakrat obkrožijo Blejsko jezero, postala najbolj priljubljena nočna tekaška prireditev. Na sedmi izdaji Nočne 10ke se je zbralo skoraj tri tisoč tekačev – zaradi varnosti je zgornja meja števila udeležencev omejena –, ki so snedli več kot štiri tisoč blejskih kulinaričnih specialitet, kremnih rezin. Tekel je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je z udeležbo na Ozarinem rekreativnem teku opozarjal na pomen telesne aktivnosti pri premagovanju blažjih duševnih motenj in krepitvi duševnega zdravja. Več o sedmi Nočni 10ki, si preberite na tem mestu.

32. kolesarski praznik, maraton Franja, je na kolesarske prireditve, ki so se zvrstile čez ves konec tedna, zvabil več kot sedem tisoč udeležencev. Od najmlajših, ki so pedala vrteli na dveh sobotnih prireditvah (mini kolesarji so se "udarili" na 1500 metrov dolgi progi, družine pa so prekolesarile 25-kilometrski maraton), do vrhunsko pripravljenih kolesarjev, ki so se spopadli z 92 (mala Franja) ali 156 (velika Franja) kilometri. Zmage na veliki Franji se je veselil italijanski kolesar Andrea Chiminello, ki je v zadnjih trenutkih dirke ugnal slovenskega šampiona, letošnjega svetovnega prvaka med amaterskimi kolesarji Mateja Lovšeta. V ženski konkurenci je slavila Danijela Svetik, ki se je v maniri velike športnice poklonila Teji Gulič, ki je imela na progi obilico smole. Predrla se ji je namreč guma, sicer bi po besedah Svetikove slavila Guličeva, ki je pozneje postala tudi kraljica Mangarta. Obsežno fotogalerijo smo objavili v prispevku Maraton Franja Italijanoma, "vzdušje kot na Touru".

Če smo TOP 5 začeli s tekaško prireditvijo, ki končuje tekaško sezono, pa končajmo s tekom trojk, ki sezono teka pravzaprav odpira. Tek trojk spada v okvir letos že 57. pohoda Pot ob žici, ki je v treh dneh privabil kar 25 tisoč tekačev in pohodnikov. To je sicer manj kot lani – jutranje deževje je terjalo svoj davek –, a še vedno spodbudno število. Članek in obsežno fotogalerijo smo strnili na URL-naslovu Tekači in pohodniki v prestolnici pregnali dež.

Ne spreglejte