Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
9.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

smučišče smučanje

Petek, 1. 12. 2017, 9.29

6 let, 4 mesece

Zimska sezona 2017/2018 v polnem zagonu

Kje boste ta konec tedna lahko smučali najceneje? #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Rogla | Foto Facebook

Foto: Facebook

Smučarskim delavcem in smučarjem se te dni pošteno smeji. Snežna pošiljka jim je dala zagon za enega najbolj zgodnjih "štartov" v sezono. Paketu slovenskih smučišč, ki so že odprla vrata, Kanin in Vogel že za martinovo, Krvavec in Kranjska Gora pa teden dni pozneje, se ta konec tedna pridružujejo še smučišča z vzhodnega dela Slovenije. Danes bodo žičniške naprave pognali na Rogli in Kopah, jutri pa na Areškem Pohorju in Golteh. Povsod boste smučali po promocijskih cenah.

Kot so sporočili z Rogle, bo med 9. in 17. uro obratoval sistem Planja z več vlečnicami in štirisedežnico. Urejenim tekaškim progam, ki so na voljo že nekaj časa, se bo danes pridružilo tudi adrenalinsko sankališče Zlodejevo, ki bo do nadaljnjega odprto ob sobotah in nedeljah med 12. in 18. uro. Ker smučišče Jurgovo ta konec tedna še ne bo odprto, bodo za Roglo do nadaljnjega veljale cene ugodnejših smučarskih vozovnic iz predprodaje.

Ugodnejša smuka vas čaka tudi na Kopah, kjer bodo v novo sezono zakorakali z nočno smuko, ki bo za vse smučarje brezplačna. Ugodnosti bodo smučarji deležni tudi v soboto, ko bodo za dnevno smuko (obratovala bosta Pungart in Sedlo) odšteli 16,9 evra, kamor je vključena tudi malica.

Na Golteh boste ta konec tedna smučali po ugodnejših cenah.  | Foto: Facebook Na Golteh boste ta konec tedna smučali po ugodnejših cenah. Foto: Facebook

Vstop v zimsko sezono so napovedali tudi na Golteh - ta konec tedna boste smučali za 15 (odrasli) oziroma 10 evrov (otroci) - in Areškem Pohorju, kjer bodo obratovale vlečnice Areh, Ruška in Cojzerica. Za smuko boste odšteli 16 (odrasli) oziroma pet evrov (otroci in invalidi).

Cerkno odprtje sezone napoveduje za 9. december.

Tako smučarski delavci kot smučarji si seveda želijo čim večjega števila smučarjev na njihovih poligonih, kar bo odvisno predvsem od naklonjenosti narave in radodarnosti s snežnimi padavinami.

Načini merjenja višine snežne odeje so različni. Na Voglu, kjer naprave obratujejo že od martinovega, si pomagajo tudi s Snežkom Voglarjem, plastičnim 70 centimetrov visokim snežakom, ki ga očistijo vsak dan ob 16. uri. | Foto: Načini merjenja višine snežne odeje so različni. Na Voglu, kjer naprave obratujejo že od martinovega, si pomagajo tudi s Snežkom Voglarjem, plastičnim 70 centimetrov visokim snežakom, ki ga očistijo vsak dan ob 16. uri.

Kot kažejo statistični podatki, ki so jih pripravili pri Evropskem združenju nacionalnih zvez žičničarjev (FIANET) - ta združuje žičničarje iz Avstrije, Andore, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Norveške, Španije, Švedske, Švice in Slovenije ter nakazuje gibanje smučarskih tokov znotraj Evrope -, se število smučarskih dni zmanjšuje, medtem ko prihodki z naslova smučanja naraščajo. Slovenska smučišča je na primer lani obiskalo 1,17 milijona smučarjev, kar je več kot v sezoni prej, ko je smučalo 990 tisoč smučarjev, prihodki pa so se v lanski sezoni s 13,3 milijona evrov (v sezoni 2015/2016) zvišali na 16 milijonov evrov. 


 

 


Slovenija - najcenejša smučarska destinacija

Povsem na dnu razpredelnice so slovenska smučišča v kategoriji cen smučarskih vozovnic, a nad tem se nihče ne pritožuje. V zadnjih petih letih je na slovenskih smučiščih za celodnevno smučarsko vozovnico v povprečju treba odšteti 13,7 evra, v Švici, kjer so vozovnice v povprečju najdražje, pa 28,1 evra. Povprečna cena smučarske vozovnice v zgoraj omenjenih državah znaša 24,3 evra, v Avstriji jih vsako leto zvišajo v skladu z inflacijo. Izkupiček na dnevnega smučarja v Sloveniji je 43 odstotkov pod povprečjem za primerjane evropske države.


 

 


Tudi v kategoriji investicije je Slovenija nekoliko pod povprečjem, medtem ko primerjava podatkov med skupnimi investicijami evropskih držav pod okriljem združenja FIANET pri prihodkih kaže, da smo v lanski sezoni že prehiteli evropsko povprečje. Slovenska smučišča namreč 36,8 odstotka prihodkov investirajo v žičnice in proge. Lani je bilo to skupno skoraj šest milijonov evrov, od tega smo 2,3 milijona evrov investirali v žičnice (Kanin), 3,6 milijona evrov pa v smučarske proge (Rogla, Krvavec ...), kamor spada infrastruktura za tehnično zasneževanje.

Največ neto investicij je bilo v lanski sezoni opravljenih v Avstriji (480 milijonov evrov, od tega 353 milijonov v žičnice in 126 v smučarske proge).

Ne spreglejte