Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
14.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maraton treh src Zdravilišče Radenci Dejan Židan

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 14.05

5 let, 5 mesecev

Minister Židan kritično o udeležbi politikov: Naj se rekreirajo tudi takrat, ko niso volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Politiki naj se rekreativnih prireditev udeležujejo tudi takrat, ko na obzorju ni volitev, saj je to znak, da se jih udeležujemo zato, ker to radi počnemo, ne iz kakšnih drugih razlogov."

Potem ko smo prejšnja leta na Maratonu treh src redno srečevali predsednika države Boruta Pahorja – tega letos zaradi številnih obveznosti 16. maja v Radence ni bilo –, ga je med vidnejšimi politiki letos nadomestil kmetijski minister Dejan Židan, prvak Socialnih demokratov.

Kmetijski minister se je tako kot skoraj 60 nordijskih hodcev – lani je bila med njimi tudi takratna predsednica vlade Alenka Bratušek – udeležil tekme v nordijski hoji, ki je letos prvič imela tudi tekmovalni pridih. Židan je za devet kilometrov v nordijskem slogu potreboval uro in pol ter se tako med 27 moškimi udeleženci tekme uvrstil na 24. mesto.

A nič ne de, vse skupaj je vzel bolj kot druženje, ne kot zagrizeno tekmovanje. V cilj je namreč prišel vidno sproščen in razbremenjen. "Vesel sem, da je bila na tekmi v nordijski hoji tudi letos udeležba precej visoka. In prav je, da se politiki takih rekreativnih prireditev udeležujemo tudi takrat, ko na obzorju ni volitev, saj je to znak, da se jih udeležujemo zato, ker to radi počnemo, ne iz kakšnih drugih razlogov," se je 47-letni Židan razgovoril v cilju.

Že tri leta med ljubitelji nordijske hoje

Židan se nad nordijsko hojo navdušuje že tri leta, vse odkar je v časopisu zasledil pogovor s pohodnikom iz Trbovelj, ki je v tem športu našel smisel življenja. Nordijska hoja, kot opozarja Židan, nikakor ni namenjena samo starejšim ljudem. "Ljudje iz Centra za razvoj zdravja iz Murske Sobote so mi zadevo pokazali v praksi in od takrat je to moj najljubši hobi," je povedal. Z ženo in prijatelji si skoraj vsak konec tedna vzamejo čas in prehodijo tudi po 10 ali 20 kilometrov.

Minister bi se rad nordijski hoji posvečal tudi med tednom, zato že kuje načrte, kako bi s kolegi, združenimi v klub ljubiteljev nordijske hoje v državnem zboru, vsako sredo popoldne ali zvečer odkorakali na Rožnik in tako prehodili razdaljo med osmimi in devetimi kilometri.

Protistresna terapija

Všeč mu je, ker nordijska hoja omogoča pogovor s prijatelji in družinskimi člani in ker se je izkazala kot odlična protistresna terapija, ki jo, kot pravi, pri načinu življenja, ki ga živi zadnja leta, nedvomno potrebuje.

Ne spreglejte