Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pokljuka

Sobota, 31. 1. 2015, 14.11

8 let

"Lažje obiščeš nekoga, ki si ga spoznal na teku, v trenirki"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliko gospodarstvenikov, precej diplomatov in le peščica politikov se je danes udeležila 23. smučarskega teka na Rudnem polju, ki je minil v pravljični kulisi in luči osebnih tekaških rekordov.

Na štartu 23. smučarskega teka gospodarstvenikov, diplomatov in politikov, na s soncem obsijanem in zasneženem Rudnem polju, je danes stalo nekaj več kot 50 tekmovalcev, kar je manj kot prejšnja leta. Klemen Grašič, ki je pred tremi leti od svojega očeta Vinka Grašiča prevzel vodenje rekreativne prireditve, priznava, da je predstavnike gospodarstva, politike in diplomacije, vedno težje "zbobnati" skupaj.

Zgolj prisotnost ni dovolj

"Ne glede na to, da nekateri mislijo, da predsedniki uprave nimajo veliko dela, to, kot kaže, ni res. Težko se je uskladiti z njimi, potem so tu še družinske obveznosti in včasih je treba tudi kaj izpustiti. Kar pa zadeva prisotnost politikov, teh je letos malo, je verjetno razlog tudi v tem, da se raje udeležujejo dogodkov, kjer je dovolj samo prisotnost, medtem ko je pri nas poleg prisotnosti treba vložiti tudi nekaj truda.

Najbrž jim ne dišijo niti številna novinarska vprašanja, morda niso posebni športniki in jim tek na smučeh ni v veselje," je razloge za pičlo politično udeležbo iskal direktor tekmovanja, ki pa je bil toliko bolj zadovoljen s številčno udeležbo gospodarstvenikov, ki so resnično tisti, ki kolesje dogodka poganjajo naprej. Nekaj odpovedi je bilo tudi zaradi bolezni, nekaj pa zaradi petkovega slabega vremena.

Kdo pije in kdo plača?

Štartnino, ki znaša sto evrov, namreč plačajo le gospodarstveniki, medtem ko politiki in diplomati prispevajo "le" prostovoljne prispevke. Nekateri so pri tem bolj, drugi manj radodarni, priznava Grašič.

Z zbranimi sredstvi financirajo celodnevni izlet (v prejšnjih letih je bil to izlet na Dolgo njivo), ki se ga udeležijo otroci iz socialno ogroženih družin, tem s sproščujočim dnevom in darili sponzorjev polepšajo dan.

Svoj delež k prireditvi, ki ima torej tudi humanitarni značaj, prispevajo sponzorji s praktičnimi izdelki. Letos sta bila to pralni stroj in hladilnik z zamrzovalnikom, ki so ju organizatorji predali družinama Kaštrun in Kolar Oljačič, ki težko shajata skozi mesec. Založba Didakta jih je obdarila s knjigami, zaposleni v UniCreditBank pa so zanje zbrali 50 kilogramov hrane in izdelkov za osebno nego.

Skromna politična udeležba

Kdor je torej danes pričakoval pogled na aktualno politično garnituro na tekaških smučeh, se je uštel. Nismo videli ministrov, kaj šele koga višjega po rangu. Najbližje temu sta bila nekdanji šolski minister Igor Lukšič in aktualni tržiški župan Borut Sajovic, ki se prireditve, ki so jo pred 23 leti prvič pripravili v Ratečah, udeležujeta že vrsto let.

Sajovic: Želim si, da bi bilo gospodarstvo hitrejše od politike

Sajovic je tekel že najmanj desetič, za pet kilometrov je tokrat potreboval 22 minut in 20 sekund. "Današnji dogodek ima zame več sporočil, od promocije našega društva (Športno društvo Strelica Tržič je organizator teka – op.a.) in občine Tržič, pa vse do druženja. Precej lažje je zavrteti telefon ali obiskati nekoga, ki si ga prej srečal na smučarski tekmi, oblečen v trenirko," je pojasnil in dodal: "Želim si, da bi bilo gospodarstvo danes hitrejše od politike, predvsem pa tukaj pogrešam politike, ki imajo očitno samo dolge jezike, pa kaj malo sape," je izjavil Sajovic, ki je pogrešal predvsem politike mlajše generacije.

"Tukaj smo sami taki, ki se bližamo pokoju, mladih pa ni od nikoder. Je pa to pomembno že zaradi promocije športa," je dodal župan občine Tržič, ki je bil z mislimi že na Rogli, kjer je danes pred množico navijačev Fan kluba Žan Košir uspešno tekmoval tudi njegov someščan Žan Košir.

Lukšič: Aktualni politiki se športu očitno ne posvečajo kaj dosti

Politike je pogrešal tudi nekdanji predsednik SD in šolski minister Igor Lukšič, ki se je tekme na Pokljuki udeležil že sedmič. Letos mu ni šlo, je priznal. Razdaljo je zmogel preteči v času 31 minut in 43 sekund.

"Smuči so stare in utrujene, zamudil sem mazanje, tako da sem letos, kar zadeva opremo, precej na slabšem," je dejal Lukšič. Tudi on je na štartu pogrešal aktualne politike. "Očitno se grejo politiko na nov način, kar pomeni, da se športu ne posvečajo kaj dosti, upam, da bodo manj mačehovski do vrhunskega športa," je dejal Lukšič, ki svojo družino označuje za športno. Namizni tenis, tek, alpsko smučanje in košarka so namreč dokaj pogosto na njihovem urniku.

Diplomati na smučeh

"Rad tečem na smučeh, a v resnici to počnem le enkrat na leto, tukaj na Pokljuki," se je razgovoril gostobesedni Irec Erwan Fouere, ki je s trinajstico na prsih, razdaljo petih kilometrov pretekel v času 34 minut in 13 sekund. "A ne gre le za tek, gre za druženje, pogovore o politiki in športu, tukaj vedno izvem, kaj se dogaja v Sloveniji in na Balkanu. A najpomembnejše je, da vzdržujem prijateljske stike."

Priznava, da pogreša Slovenijo, še posebej ljub mu je bil Bohinj, tudi naskoka na Triglav se ne bi branil. Bi bil pa to že njegov peti poskus, se je pohvalil. Na vrh slovenskega očaka je največkrat splezal v družbi Ivana Rudolfa, danes častnega konzula Južne Koreje, ki je bil danes z 79. leti tudi najstarejši udeleženec smučarskega teka, a nikakor ne najpočasnejši (35:19). Fouere ga je označil kar za gazelo.

"Teka se redno udeležujem že nekaj let," je povedal Rudolf. "Gre predvsem za ohranjanje stikov s starimi prijatelji, tudi z Erwanom se vsako leto srečava tukaj."

Med zanimivejšimi tekači je treba omeniti tudi predstavnike nemške in finske diplomacije ter gospodarstva, ki so na Rudnem polju doživeli najbolj bučno podporo. Od glasnih vzklikov do plapolanja z nacionalnimi zastavami.

Enega od bolj simpatičnih in razigranih znakov podpore si je prislužila Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki je bila sicer na progi med počasnejšimi, a se s tem ni posebno obremenjevala. "S svojo ekipo iz nemškega veleposlaništva in Slovensko-nemške zbornice smo si ta dan rezervirali za šport. Gre za druženje in za to, da si naredimo zabaven dan," je povedala.

In kljub temu, da je dogodek v osnovi namenjen druženju, ne smemo zanemariti njegovega tekmovalnega značaja. Petkilometrsko razdaljo je najhitreje pretekel Robert Karlatec iz Športne trgovine Ross Šport, ki je za pet kilometrov potreboval le 17 minut in 18 sekund.

Vreme kot četrti člen organizacijske ekipe

Pa še to, očitno je poleg gospodarstvenikov, diplomatov in politikov četrti člen dogodka tudi vreme, ki je tudi tokrat resnično pokazalo svoj najlepši obraz. A le do konca tekme, potem se je vrnilo v včerajšnje tirnice …

Ne spreglejte