Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
9.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča ROSE Bikes

Natisni članek

Na kolo advertorial Rose Rose Bikes kolesarjenje

Sreda, 5. 4. 2017, 9.29

2 meseca, 1 teden

Kolesarska sezona je pred vrati: kako kupiti cestno kolo?

Vsebino omogoča ROSE Bikes
ROSE Bikes

Če želite doživeti pristnost vrhunskega kolesarstva, morate nakup svojega naslednjega cestnega kolesa prepustiti strokovnjakom. Naj vas ne zavedata cena in barva kolesa. Kakovostno kolo mora biti izdelano po vaših merah in glede na vaše cestne podvige.

Preden se boste odločili za nakup novega cestnega kolesa, si najprej odgovorite na tri ključna vprašanja. Kakšna so vaša pričakovanja glede kolesa? Koliko kilometrov nameravate prevoziti? Kakšne so vaše telesne lastnosti?

Kolesarski šport je v stalnem zagonu, tehnologija se ves čas spreminja in izpopolnjuje – tako pri izbiri materialov kot v naprednih tehnoloških rešitvah, ki kolesarstvo spravljajo na povsem nove obrate. Ravno zaradi stalnih sprememb, ki se dogajajo na področju razvoja koles, je nakup veliko bolj zapleten, kot je videti na prvi pogled. Odgovore na ključna vprašanja pri nakupu in izbiri cestnega kolesa smo zato poiskali pri strokovnjakih v podjetju ROSE Bikes, kjer se lahko pohvalijo z več kot sto let dolgo tradicijo in izkušnjami, ki so jih postavile med vodilne na tem področju.

Rose Bikes | Foto: Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za nakup novega cestnega kolesa?

Pojem cestnega kolesarstva je danes izjemno širok, saj ne gre zgolj za kolo z ukrivljenim krmilom in ozkimi plašči, temveč se v kategoriji skriva vrsta podkategorij cestnih koles, ki so nekoliko bolj ozko usmerjena ter namenjena natanko določenim zahtevam in potrebam kolesarjev. Vse naše osebne stvari, pa naj gre za mobilni telefon, prenosnik ali avtomobil, so zelo personalizirane, zato ne preseneča podatek, da temu trendi sledi tudi kolesarska industrija. Tako so nujna vprašanja, ki si jih mora zastaviti prav vsak, kje in koliko bomo kolesarili, kakšne so naše omejitve (starost, teža, poškodbe ...), kakšna so razpoložljiva sredstva ter ne nazadnje tudi naša pričakovanja.

Katere so najpogostejše napake, ki jih ponavadi delajo kupci novih koles?

Večina napak pri nakupih koles je posledica pomanjkanja informacij in znanja o kolesarjenju in kolesarski opremi. Zagotovo so najbolj boleče napake tiste, ki so povezane z izbiro napačnih dimenzij in velikosti koles ter opreme, saj vodijo do bolečin v hrbtu, ramenih, vratu, dlaneh ... Druga vrsta težav je povezana s kakovostjo opreme, saj najosnovnejša kolesa ne zagotavljajo zanesljivega, tihega in natančnega delovanja. Pogosto kupci izberejo povsem napačno kolo – v takih primerih je nakup predvsem posledica hitrih odločitev, do katerih vodijo nestrokovni nasveti, podoba tekmovalnih kolesarjev s televizije in nemalokrat tudi akcijska ponudba koles.

Ena od težav pri nakupu je verjetno tudi izbira ustrezne velikosti kolesa. Kako izmerimo primerno kolo za svojo višino in tudi težo?

Vsekakor, velikost okvirja je ključna. Vpliva namreč na položaj telesa na kolesu, težišče, vozne lastnosti in udobje, a nemalokrat se lahko zgodi, da človeka iste višine izbereta različne velikosti okvirja in komponent. Marsikdo je mnenja, da je višina človeka ključna mera pri izbiri kolesa, vendar v resnici dolžina nog oziroma razkorak precej bolje definirata velikost okvirja. Na dimenzije okvirja in preostalih komponent (sedež, gonilke, krmilna opora in krmilo) pa vplivajo še dolžina rok, velikost dlani in stopal, širina ramen in medenice, razmik sedalnih kosti ...

Kolesarska industrija danes ne pozna meja – karbonska vlakna, aerodinamika, elektronski prestavni sistemi … | Foto: Kolesarska industrija danes ne pozna meja – karbonska vlakna, aerodinamika, elektronski prestavni sistemi …

Lahko izbiramo kolo tudi glede na svoje kolesarske izkušnje in glede na to, koliko kilometrov nameravamo prevoziti v eni sezoni?

Seveda, to je ne nazadnje nujno. Izkušnje so zmeraj dobrodošle, saj zmanjšujejo možnost napačne odločitve, Kolesarji s kilometrino namreč natanko vedo, v kaj se spuščajo in kaj določen model kolesa ali izbira komponent prinaša, povsem drugače pa je pri novincih. Ti nujno potrebujejo strokovno kolesarsko svetovanje!

Na drugi strani tudi prevoženi kilometri v sezoni veliko povedo o tem, kakšno kolo izbrati. Nekdo, ki bo na kolesu napravil tisoč kilometrov v sezoni in mu je kolesarski šport zgolj ena od aktivnosti, se bo po vsej verjetnosti težko privadil nizki, športni drži, ki jo zahtevajo najdražja in najbolj aerodinamična dirkalna kolesa. Razmišljanje dražje-lažje-boljše pogosto ni pravo.

Kakšen pomen ima teža kolesa v cestnem kolesarstvu? Iz kakšnega materiala naj bo kolo?

Resnica je, da se kolesarstvo preprosto vrti okoli teže. Teža komponent in teža kolesarja sta pri tekmovalcih, če govorimo zgolj o učinkovitosti, ključni spremenljivki. A učinkovitost pogosto ni prvotnega pomena pri rekreativnih kolesarjih. Veliko bolj namreč štejejo udobje, užitek, zadovoljstvo ... Čeprav so širši plašči in nekoliko bolj podložen sedež težji, je za večino ljubiteljev kolesarstva to boljša izbira.

Prav veliko izbire pri kolesarskih okvirjih danes niti ni – tu in tam je še kakšen kolesarski okvir izdelan iz aluminijastih cevi, medtem ko so karbonska vlakna vsekakor material sedanjosti. Ta so lahka, toga, udobna, skratka popoln material za izdelavo kolesarskih okvirjev. Če niste omejeni s ceno kolesa na tisočaka, potem vsekakor izberite karbonski okvir.

 | Foto: Ali moramo pri nakupu razmišljati tudi o terenu, po katerem se bomo vozili?

V osnovi so cestna kolesa namenjena vožnji po asfaltnih površinah, a danes se določen segment koles nagiba tudi k vožnji po makadamskih poteh, zato to vsekakor postaja pomembna dilema. Tako imenovano "makadamkanje" je danes zelo priljubljeno in tudi trend industrije kaže, da bo pomemben delež koles združeval asfalt in utrjen makadam ter tako kolesarjem ponujal možnost raziskovanja in hkrati umik od prepolnih cest.

A tu se še ne konča, ljubitelji klancev bodo prej posegli po izredno lahkih modelih, spet drugim več pomeni hitrost, zato bo logična izbira aerodinamično kolo. Kolo naj bo skratka odraz kolesarjevih kilometrov.

Zakaj bi rekreativnemu kolesarju priporočali nakup koles blagovne znamke ROSE Bikes?

Pri ROSE Bikes poskušamo poskrbeti za vse tipe kolesarjev, ne prizadevamo si za ekskluzivnost. To potrjuje tudi naš konfigurator koles, s katerim lahko prek spletne aplikacije vsak kolesar kolo prilagodi svojim željam – barvno, dimenzijsko in tudi z izbiro sestavnih delov. Sestavljamo torej sanjska kolesa!

Za varno in udobno kolesarjenje naj bo kolo čim bolj prilagojeno posamezniku. | Foto: Za varno in udobno kolesarjenje naj bo kolo čim bolj prilagojeno posamezniku.

Pet kolesarjev, pet različnih koles ROSE

Glede na nasvet strokovnjaka iz podjetja ROSE Bikes smo sestavili pet različnih profilov kolesarjev in jim predlagali kolo, ki bi bilo najbolj primerno glede na njihova pričakovanja, telesno pripravljenost in konstrukcijo telesa. V podjetju ROSE Bikes vedno stremijo k personalizaciji koles, prav zato so ob dolgoletnih izkušnjah na tem področju razvili konfigurator koles, ki omogoča, da si vsak kupec sestavi svoje sanjsko kolo – glede na svoje želje in telesne značilnosti.

Sestavite svoje sanjsko kolo

Preverite, kako deluje inovativni konfigurator koles ROSE, in sestavite kolo po svoji meri: najprej izberete model kolesa, nato pa poljubno prilagajate še vse druge komponente (sedež, opore, vrste vzmetenja, krmilo, plašče …), na koncu pa lahko izbirate tudi dimenzije posameznih komponent.

Kolo vam bodo v podjetju ROSE Bikes sestavili in ga dostavili na vaš naslov varno zapakiranega v veliko škatlo.

Več o konfiguratorju.

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

Potrebujete pomoč in nasvet pri nakupu kolesa? Vse informacije o izdelkih in kolesih ROSE lahko dobite na elektronskem naslovu info@rosebikes.si ter na uradnem profilu ROSE Bikes Slovenija na Facebooku. 

Nagradna igra: podarjamo tlačilko ROSE Druckmacher AL260 

 | Foto:

Nagradna igra je končana. Nagrajenca bomo obvestili po elektronski pošti.

Ne spreglejte